29/11/2013 | Yazar: Kaos GL

LGBTİ (lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks) örgütleri, Başbakan Erdoğan’ın LGBTİ aktivisti Levent Pişkin hakkında ‘ibne’ tweet’inden ötürü suç duyurusunda bulunmasıyla ilgili dün bir açıklama yayınladı.

LGBTİ Örgütleri: ‘İbnelik’ Davası Hepimize Açıldı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
LGBTİ (lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks) örgütleri, Başbakan Erdoğan’ın LGBTİ aktivisti Levent Pişkin hakkında “ibne” tweet’inden ötürü suç duyurusunda bulunmasıyla ilgili dün bir açıklama yayınladı. Açıklamada, LGBTİ’leri eşit yurttaş olarak görmeyen AKP hükümetinin Pişkin’e açtığı davada LGBTİ örgütlerinin de taraf olduğu belirtildi.
 
Pişkin, Başbakan’ın “Dört dörtlük Aleviyim” açıklamasının ardından Twitter’da “Başbakandan ‘Dört dörtlük ibneyim. İbneliği sizden öğrenecek değilim’ açıklaması bekliyoruz” yazmıştı.  
 
LGBTİ dernek, oluşum ve aktivistlerinin imza verdiği açıklamada şu ifadelere yer verildi:
 
Eşcinsellik/ibnelik bir hakaret değil, cinsel yönelimdir
LGBTİ örgütleri, “ibne” tweet’i nedeniyle Başbakan Erdoğan’ın Levent Pişkin hakkında suç duyurusunda bulunulmasının ardından “Pişkin’e açılan davanın hepimize açılmış olduğunu ve bu davada doğrudan taraf olduğumuzu Başbakan’a bildiriyoruz” dedi.
 
LGBTİ aktivisti Pişkin, “Başbakan’ın “Dört dörtlük Aleviyim” açıklaması üzerine Twitter’da “Başbakandan ‘Dört dörtlük ibneyim. İbneliği sizden öğrenecek değilim’ açıklaması bekliyoruz” yazmış, Başbakan basın yoluyla hakaret suçundan (TCK 125/4) şikâyetçi olmuştu.
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kadınlara, toplumsal muhalefetin çeşitli kesimlerine ve diğer azınlık gruplarına yönelik saldırgan üslubundan LGBTİ’ler de nasibini aldı.
 
Başbakan’ın “Dört dörtlük Aleviyim” açıklaması üzerine Twitter’da “Başbakandan ‘Dört dörtlük ibneyim. İbneliği sizden öğrenecek değilim’ açıklaması bekliyoruz” diye tweet atan LGBTİ aktivisti Levent Pişkin hakkında yapmış olduğu suç duyurusu, 11 yıllık AKP hükümetinin LGBTİ’lere yönelik yok sayıcı ve dışlayıcı politikalarını bir kez daha ortaya çıkarmıştır.
 
AKP LGBTİ’leri Eşit Yurttaşlar Olarak Görmüyor! 
AKP iktidarı boyunca hükümet sözcüleri ve hükümete yakın basın organları tarafından defalarca “hasta” ve “sapkın” ilan edilen, hedef gösterilen ve nefret cinayetlerine kurban giden LGBTİ’ler, yaşama, çalışma, barınma, sağlık ve eğitim gibi en temel haklarından mahrum bırakıldılar. AKP, bütün bu temel haklar alanında LGBTİ’lere yönelik hiçbir adım atmadığı gibi, LGBTİ hareketinin yıllardır verdiği anayasal eşitlik mücadelesi de hükümet tarafından görmezden gelindi. Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda tartışılan eşitlik maddesinde "cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği" ibareleri konusunda “uzlaşılamayan son madde olsa dahi taviz vermeyeceklerini” açıklayan AKP’li komisyon üyeleri, hükümetin LGBTİ’leri eşit yurttaşlar olarak kabul etmediğini bir kez daha gözler önüne sermişlerdir.
 
LGBTİ’leri eşit yurttaşlar olarak kabul etmemek ve aşağılamak hatalı bir biçimde ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmişken, bir LGBTİ aktivistinin LGBTİ’lerin hükümet tarafından yok sayılmasını ve aşağılanmasını 140 karakterde eleştirmesinin Başbakan’a hakaret olduğu iddia edilmektedir. Demokratik toplumlarda ifade özgürlüğünün sınırları Başbakana hakaretle değil, toplumda güçsüz olan kesimlere yönelik nefret ve düşmanlık içeren söylemlerin kısıtlanması ile çizilir. 
 
Eşcinsellik ya da "ibnelik" ne bir hastalık, ne bir günah ne de bir hakarettir. Eşcinsellik, tıpkı heteroseksüellik gibi bir varoluştur. LGBTİ hakları mücadelesi de bir insan hakları mücadelesidir. Başbakan’ın "ibne" kelimesini bir hakaret olarak algılaması, varoluşları yok sayılan, yaşam hakları ellerinden alınan LGBTİ’leri bir kez daha görmezden gelmesi, bunu yaparken de LGBTİ aktivisti bir arkadaşımızı hedef alması, bizler için kabul edilemez. 
 
Biz aşağıda imzası bulunan LGBTİ dernek ve oluşumları olarak, Levent Pişkin’e açılan davanın hepimize açılmış olduğunu ve bu davada doğrudan taraf olduğumuzu Başbakan’a bildiriyoruz.
 
Antalya Pembe Caretta LGBT
Ayı Sözlük
Bağımsız LGBTİ Aktivistleri
Gökkuşağının Kızılı
Hevi LGBTİ İnisiyatifi
İstanbul LGBTT
İ.Ü. Radar 
Kaos Gey-Lezbiyen Kültürel Araştırmalar ve Dayanışma Derneği
Kırmızı Şemsiye Cinsel Sağlık ve İnsan Hakları Derneği
Lambdaistanbul LGBTİ
LİSTAG
Madi Mar (Marmara Üniversitesi Homofobi, Bifobi ve Transfobi Karşıtı Öğrenci Topluluğu)
Mersin 7 Renk LGBT
MorEl Eskişehir
Queer Adana LGBTI Inisiyatifi
Siyah Pembe Üçgen İzmir Derneği
Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği
Trans Blok
Trans Danışma Merkezi (T-DER) 

Etiketler: yaşam
İstihdam