23/10/2014 | Yazar: Kaos GL

ILGA-Europe’un 18. yıllık konferansı 2014 Avrupa Kültür Başkenti Riga’da, 9-11 Ekim tarihleri arasında gerçekleşti.

LGBTİ örgütleri Riga’da ‘sürdürülebilir değişim’i tartıştı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
ILGA-Europe’un 18. yıllık konferansı 2014 Avrupa Kültür Başkenti Riga’da, 9-11 Ekim tarihleri arasında gerçekleşti.
 
Konferans, 48 ülkeden 350 kişiyi ağırlayarak Uluslararası Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks Derneği’nin (ILGA) Avrupa bölgesi olan ILGA-Europe’un bugüne kadarki en geniş katılımlı toplantısı oldu.
 
HAREKET (Et): Sürdürülebilir Değişime Rehberlik Etmek
 
Değişimi savunan sürdürülebilir bir hareket oluşturmanın yollarını aramak üzerinden “HAREKET (Et): Sürdürülebilir Değişime Rehberlik Etmek (MOVEment: Leading Sustainable Change)” temasıyla şekillendirilen 18. yıllık konferans, pek çok çalıştaya da ev sahipliği yaptı.
 
İnterseks aktivizmi nedir?
 
“İnterseks nedir? İnterseks hareketinin temel talepleri nelerdir? LGBT(İ) örgütleri interseks bireylere ve örgütlere nasıl destek olabilir?” soruları çerçevesinde oluşturulan oturum, interseks bireylerin maruz kaldıkları “normalleştirme” adı altındaki fiziksel, hormonal ve psikolojik müdahalelerin, “hastalık ve suç” yaftalaması üzerinden interseks bireylerin ötekileştirilme pratiklerinin tartışılması üzerine odaklandı. Bu sorunlar genelinde yasama organlarından beklentiler temelde ayrımcılık karşıtı yasal bir düzenlemeyi hayata geçirmek, ikili cinsiyet tanımını ortadan kaldırmak, “normalleştirme” adı altında yapılan tıbbi müdahaleleri yasaklamak olarak belirtildi. Ayrıca hareket LGBT(İ) hareketinden de kendi taleplerini tanımasını ve bu talepleri sahiplenmesini bekliyor.
 
Sivil toplum için daralan alanlar: LGBTİ örgütlerinin kamusal özgürlükleri tehdit altında mı?
 
Bu oturumda Bosna Hersek ve Macaristan örnekleri üzerinden yurttaşların sivil toplumla ilişkilenme oranlarının düşüklüğüne vurgu yapıldı. Ayrıca hükümet politikalarının sistematik olarak sivil toplum örgütlerinin karar alma süreçlerine katılımını engellediği, özellikle sözde mali denetleme adı altında pek çok muhalif sivil toplum örgütünü çalışamaz hale getirdikleri tartışıldı. Sonuç olarak küresel bir baş etme yönteminin geliştirip geliştirilemeyeceği üzerine bir tartışmayla oturum kapandı.
 
Çatışma ve kriz ortamında LGBTİ örgütlerinin örgütlenme ve savunu çalışmalarından çıkarılan dersler
 
Ukrayna, Belarus, Rusya ve Türkiye’den örgütlerin sunum yaptıkları oturumda LGBTİ örgütlerinin kriz dönemlerinde geliştirdikleri “direniş” taktikleri üzerine odaklanan bu oturum “bütün kimlikleri kesen yeni dayanışma alanları mümkün müdür?” sorusunun yanıtını bulmaya çalıştı. Kaos GL’den Ezgi Koçak’ın konuşmacı olarak katıldığı oturumda Gezi sürecinde feministlerin ve LGBTİ’lerin geliştirdikleri ve bütün bir süreci dönüştüren direniş pratikleri, Jack Halberstam’in önerdiği “baştan çıkarma” fikri üzerinden queer kültür perspektifi üzerinden yeniden okunmaya çalışıldı.  
 
İlgili haberler:
 

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam