20/05/2021 | Yazar: Yıldız Tar

Hafıza Merkezi Berlin’in raporuna göre, yerel ve uluslararası savunuculuk anlamında LGBTİ+ örgütlerinin pratikleri tüm sivil topluma örnek teşkil ediyor.

“LGBTİ+ örgütlerinin pratikleri sivil toplum için örnek teşkil ediyor” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Hafıza Merkezi Berlin (HMB), “Bağır Herkes Duysun” başlığıyla Türkiye’de sivil toplumun değişen uluslararası savunuculuk yaklaşımları ve pratikleri üzerine rapor yayınladı.

Özlem Zıngıl’ın kaleme aldığı rapor, HMB’nin uluslararası savunuculuk alanında aktif olmak, Türkiye’deki ve diğer ülkelerdeki insan hakları savunucuları ve kurumları arasında dayanışma ağları kurulmasına destek olma hedeflerini desteklemek için hazırlandı.

Raporda, sivil toplum üzerindeki baskı biçimlerinin son yıllarda sürekli hale gelmesiyle birlikte hükümet yöneticileri ve hak temelli STK’lar arasındaki iletişim kanallarının daraldığı, bu koşulların STK’ları uluslararası bağlantılar aramaya daha fazla yönelttiği savunuluyor.

“Yerel ağlar oluşturmak kadın ve LGBTİ+ örgütleri dışında yaygın bir yaklaşım değil”

Türkiye’deki kadın örgütleri ve LGBTİ+ örgütlerinin uluslararası toplulukla bağlar kurduğunu ve birçok farklı yerel ve uluslararası girişime katıldığını vurgulayan rapor, yerel düzeyde de ağların ve platformların oluşturulmasının kadınlar ve LGBTİ+ kuruluşları dışında, Türkiye’deki STK’lar arasında yaygın olarak görülen bir yaklaşım olmadığını da belirtiyor:

“Görüştüğümüz bir kişi, köklü LGBTİ+ STK’larının Türkiye genelinde şubeler kurmadığını, bunun yerine diğer şehirlerde kurulan LGBTİ+ örgütleriyle koalisyonlar/ağlar oluşturduklarını özellikle vurguladı. Benzer şekilde, görüştüğümüz bir başka kişi, kadın hakları konusunda çalışan birçok STK’nın her zaman aynı fikirde olmadığını, ancak ağların/platformların, belirli konular etrafında bir araya gelmelerini ve savunuculuk yapmalarını kolaylaştırdığını belirtti.”

“Kadın örgütleri ve LGBTİ+ örgütleri sivil toplum için örnek teşkil ediyor”

Raporun sonuç bölümünde ise, kadın ve LGBTİ+ örgütlerinin pratiklerinin sivil toplum için bir örnek teşkil edebileceği vurgulanıyor:

“Özellikle kadın örgütlerinin ve LGBTİ+ örgütlerinin pratikleri sivil toplum için bir örnek teşkil etmekte ve yargısal veya yarı yargısal mekanizmaların, STK’ların uluslararası arenada endişelerini iletebileceği tek kanal olmadığını göstermektedir. Uluslararası ağlar ve ittifaklar seslerini ve taleplerini çok daha etkili bir şekilde çoğaltarak genişletmektedir.”

Rapora ulaşmak için tıklayın.


Etiketler: insan hakları, yaşam, dünyadan
nefret