18/01/2021 | Yazar: Yıldız Tar

Pandemide ondan fazla ülkede LGBTİ+’ları hedef alan karalama kampanyaları hız kazandı, dünya genelinde LGBTİ+’lar ve seks işçilerine şiddet keskin bir şekilde arttı.

LGBTİQ+ hak savunucuları COVID-19 sürecinde risk altında! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Front Line Defenders (FLD), LGBTIQ+ ve seks işçileri hak savunucularına şiddetin pandemi sırasında keskin bir şekilde arttığını ortaya koyan araştırma sonuçlarını yayınladı.

Nisan ve Ağustos 2020 tarihleri arasında 13 ülkeden 50 insan hakları savunucusu ile görüşen FLD’nin araştırma sonuçlarına göre aktivistler dünya genelinde fiziksel saldırı, cinsel saldırı, tutuklama, evlere baskınlar ve güvenlik güçlerinin tacizinin arttığını bildirdi.

Raporun yazarı araştırmacı Erin Kilbride, “COVID-19 başladığından beri neredeyse her hafta LGBTIQ+ hak savunucularının evlerine şiddetli saldırıları gösteren fotoğraflar aldık” diyor.

Raporda ayrıca, LGBTİ hak örgütlerinin ofislerinden toplu gözaltılar, insan hakları savunucularının yürüttüğü sağlık kliniklerinin kapatılması, trans insan hakları savunucularının gözaltına alınması ve cinsel tacize maruz bırakılması, insan hakları savunucularının homofobik ve transfobik karalama kampanyalarıyla COVID-19’un yaygınlaşmasının sebebi olarak gösterilmesi de yer alıyor.

Araştırma sonuçları arasında ekonomik şiddet, acil eylem ihtiyacı, sağlık hakkına erişim konularında yaşanan sorunlardan da bahsediliyor.

Rapora göre LGBTİQ+’lar ve seks işçileri ondan fazla ülkede kamu görevlileri ve dini liderlerin karalama kampanyaları ve sözlü saldırılarına maruz kaldı. Uganda, Kenya, ABD, İsrail, Türkiye ve Meksika’da geniş bir toplumsal etkiye sahip dini aktörler açıkça eşcinselliği ve eşit evliliği COVID-19’un sebebi olarak gösterdi.

İngilizce yayınlanan raporun tamamına şu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.


Etiketler: insan hakları, yaşam, sağlık, dünyadan
İstihdam