29/10/2014 | Yazar: Ömer Akpınar

2014 ILGA Dünya Konferansı’nın ilk gününde aktivistler, kapsayıcı bir inanç anlayışı için verdikleri mücadeleyi paylaştı.

LGBTİ’leri dışlamayan bir inanç anlayışı mümkün! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
2014 ILGA Dünya Konferansı, “sömürgeleştirilmiş bedenlerimizi özgürleştirme” çağrısıyla Pazartesi günü başladı. Konferansın ilk gününde aktivistler, kapsayıcı bir inanç anlayışı için verdikleri mücadeleyi paylaştı.
 
Meksika’nın başkenti Meksiko’da gerçekleşen konferansa özellikle Latin Amerika’dan olmak üzere tüm dünyadan 300’ün üzerinde LGBTİ (lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks) aktivisti katıldı.
 
Konferansın ilk gününde gerçekleşen “inançlar arası” oturumunda homofobi ve transfobi saçmayan bir din için kurulabilecek ortaklıklar üzerinde duruldu.
 
Kenya’da dinî liderlere LGBTİ eğitimi
 
PEMA-Kenya’dan Clifford Duncan Okoth, 2010 yılında Müslüman ve Hristiyan dinî liderlerinin eşcinsellere yönelik nefret söylemlerinin ardından 2011 yılında başlattıkları çalışmayı anlattı.
 
Fotoğraf: Miles Tanhira
 
“Korkularımızla yüzleşmek” başlıklı eğitimlerle dinî liderlere ulaştıklarını belirten Okoth, din ile LGBTİ örgütleri arasında bir köprü kurmanın başlı başına büyük bir başarı olduğunu söyledi.
 
Okoth, dinî liderlerin dirençlerinden ötürü eğitimlerini HIV/AIDS üzerine kurduklarını, eğitimin ancak 6. haftasında eşcinsellikten bahsetmeye başladıklarını anlattı.
 
Kız arkadaşıyla evlenmek isteyen kadın vaizin mücadelesi
 
Güney Afrika’dan vaiz Ecclesia de Lange, kız arkadaşı ile evleneceklerini cemaate duyurmasının ardından 2010 yılında görevine son verilmesini ve hâlâ devam eden dava sürecini aktardı.
 
Lange, kilise görevlilerine ayrılan lojmanda kız arkadaşıyla yaşadığı ya da hemcinsiyle evleneceği için değil; evlilik planlarını cemaatle paylaştığı için kovulduğunu vurguladı.
 
Lange’nin bağlı olduğu Güney Afrika Metodist Kilisesi’nin, vaizlerin hemcinsleriyle evlenme hakkına ilişkin bağlayıcı bir kararı bulunmuyor.
 
Cinsel yönelim temelli ayrımcılığa karşı anayasal güvence sağlayan Güney Afrika’da Lange’nin kilise politikasını çiğneyip çiğnemediğine dair nihaî karar henüz verilmedi.
 
Lange, eşcinsel bir vaiz olarak gizlenmek zorunda olmadan evlenme hakkından yararlanabilmek için Anayasa Mahkemesi’ne başvuracak.
 
Gökkuşağı Yahudileri: Çifte ayrımcılık
 
Birleşik Krallık’tan Surat Shaan Rathgeber Knan, LGBTİ Yahudilerin hikâyelerine yer veren tarih çalışmalarını anlattı.
 
LGBTİ Yahudilerin inanç ve cinsel kimlik temelinde çifte ayrımcılığa maruz kaldığını belirten Knan, ortak bir hafıza yaratarak bilinmeyen hikâyeleri gün yüzüne çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
 
Rainbowjews.com sitesinden erişilebilecek proje kapsamında okullarda kullanılacak eğitim materyallerinin yanı sıra Birleşik Krallık’ı dolaşacak bir sergi yapılacak.   
 
Birleşik Krallık’ın ilk açık eşcinsel hahamı Mark Solomon
 
Birleşik Krallık’taki açık ilk eşcinsel hahamın hikâyesine de yer veren “Gökkuşağı Yahudileri” projesi Londra Metropolitan Arşivlerinde korunacak.
 
Eşcinsellere kucak açan bir İslam
 
CALEM’den İmam Ludovic-Mohamed Zahed ise İslam’ın LGBTİ’leri dışlayıp dışlamadığı yönündeki soruya politikanın LGBTİ’leri hedef gösterirken dini araçsallaştırdığını söyleyerek cevap verdi. İmam Zahed’le 2012 yılındaki ILGA Dünya Konferansı’nda yaptığımız röportajı bu bağlantıdan okuyabilirsiniz.  

Etiketler: yaşam, din/inanç
İstihdam