16/10/2015 | Yazar: Kaos GL

Av. Yasemin Öz’ün internet mevzuatı ve LGBTİ’lere yönelik sansür araştırma raporu, ‘LGBTİ’lerin İnternet Yoluyla İfade Özgürlüğü’ yayınlandı.

‘LGBTİ’lerin İnternet Yoluyla İfade Özgürlüğü’ raporu yayınlandı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Av. Yasemin Öz’ün internet mevzuatı ve LGBTİ’lere yönelik sansür araştırma raporu, ‘LGBTİ’lerin İnternet Yoluyla İfade Özgürlüğü’ yayınlandı.

İnternet özgürlüğü, sansür ve internette ayrımcılık üzerine çalışmalarını sürdüren Kaos GL Derneği, “LGBTİ’lerin İnternet Yoluyla İfade Özgürlüğü” raporunu yayınladı.

Av. Yasemin Öz’ün hazırladığı rapor, internet mevzuat ve yasalarının ifade özgürlüğüne etkilerini inceliyor. Raporda, mevzuat taramasının yanı sıra erişime engellenen LGBTİ içerikli internet siteleri ve hukuki süreç de yer alıyor.

Araştırma sonuçları, Türkiye’de internet yayınlarının içerikleri ve alan adı tahsisi ile ilgili mevzuatın yalnızca LGBTİ bireylere yönelik değil, genel anlamda ifade özgürlüğü alanında bir tehdit olduğunu ortaya koyuyor.

“Müstehcenlik”, “kamu düzeni” ve “ahlak”

Raporda değerlendirilen örnekler, “müstehcenlik, “kamu düzeni”, “ahlak” gibi içeriği belirsiz kavramlarla geniş bir engelleme yetkisi kullanımına yol açıldığını gösteriyor.

Altı bölümden oluşan rapor, genel anlamıyla Türkiye’de internet yoluyla ifade özgürlüğü tartışmasıyla başlıyor. Raporun ilerleyen kısımlarında adım adım LGBTİ’lerin ifade özgürlüğünün internetle ilişkisi, internet kullanımına ilişkin mevzuat, LGBTİ içerikli internet sitelerine erişim engeli örnekleri, küresel internet sitelerinin Türkiye’de LGBTİ’lere uyguladıkları sansür ve LGBTİ örgütlerinin internet yoluyla ifade özgürlüğünün engellenmesine ilişkin yasal başvuruları yer alıyor.

Raporun sonunda ise derneğin önerileri ve Kaos GL’nin internet özgürlüğü proje partneri APC’nin (Association for Progressive Communications/Yenilikçi İletişim Derneği) hazırladığı “İnternette Feminist Prensipler” metni yer alıyor.

Yasalar ayrımcılık yapmayacak şekilde düzenlenmeli

Rapor sonucunda T.C. Anayasası ve Türkiye’nin tarafı olduğu uluslararası sözleşmelerle garanti altına alınmış olan ifade özgürlüğünün uygulamada etkin bir şekilde kullanılabilmesi için, otoritelere internet erişimini kısıtlama yetkisi veren yasal düzenlemelerin, muğlak kriterlere yer verilmeden, ayrımcılığa yol vermeyecek şekilde yeniden düzenlenmesine ihtiyaç olduğu ortaya çıkıyor.

Raporun matbu haline Kaos GL Derneği’nden ulaşabilirsiniz. Türkçesine ulaşmak için şu bağlantıya; İngilizcesi için ise şu bağlantıya tıklamanız yeterli.

Kaos GL’nin internet alanındaki çalışmaları

Geçtiğimiz Mayıs ayında dört gün süren “Yeni Medya Okulu” ile 14 şehirden 20’yi aşkın gönüllü muhabiri bir araya getiren Kaos GL, Eylül ayında da internet özgürlüğüne ilişkin ağ oluşturmak için “Sanalcılar Buluşuyor” toplantısı düzenledi. 12-13 Eylül’de Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST) salonunda farklı şehirlerden LGBTİ örgüt temsilcileri, internet aktivizmini konuşmak ve birlikte mücadelenin yollarını aramak için buluştu.

İlgili haberler:

“Eşcinseller haber yaparak dünyayı değiştiriyor”

İnternette biri bizi gözetliyor mu?

HIV/AIDS alanında haber nasıl yapılır?

“Kendi hikayeni anlatamazsan, birileri senin adına anlatır”

İnternette ne kadar engelleniyoruz?

88 bine yakın internet sitesi engelli

İnternette feminist prensipler tartışıldı

LGBTİ örgütleri interneti tartıştı

Ne kadar müstehcenim TİB?

*Bu araştırma Kaos GL Derneği’nin de partneri olduğu “Cinsel Haklar Projesi” kapsamında İsveç Uluslararası Kalkınma Kurumu (SİDA) tarafından finanse edilmiştir. “Cinsel Haklar Projesi” APC’nin Hindistan, Endonezya, Güney Afrika ve Türkiye’den partnerlerle yürüttüğü bir projedir. APC ve SİDA’nın bu çalışmayı finanse etmesi yayındaki fikirlere katıldığı anlamına gelmemektedir.


Etiketler: medya
İstihdam