27/12/2021 | Yazar: Selma Koçak

“Tutu’nun ayrımcılık yapmadan herkesin adaletten ve insan haklarından yararlanabileceği yönündeki ifadeleri her zaman görünür ve ilham verici olacak”

LGBTQ+ hakları savunucusu Başpiskopos Desmond Tutu hayatını kaybetti Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Güney Afrika’da ırkçılık karşıtı hareket lideri ve LGBTQ+ haklarının destekçisi Desmond Tutu, 26 Aralık Pazar günü, Cape Town’da hayatını kaybetti.

Tutu, Güney Afrika’yı ırk temelinde ayıran ve siyah Güney Afrikalılara karşı on yıllarca devam eden bir baskı uygulayan siyah ırk karşıtı, ırk ayrımı yapan yasalara ilişkin çalışması nedeniyle 1984 yılında Nobel Ödülü almıştı. Anglikan Başpiskoposu LGBTQ+ karşıtı yasalarla, kendi ülkesinde yürürlükten kaldırılması için mücadele ettiği zulüm timsali ırkçı yasaları karşılaştırdı.

The Washington Post gazetesinin haberine göre Tutu Cape Town’daki Oasis Frail Care bakım merkezinde öldü. 1997 yılında prostat kanseri teşhisi konmuştu ve 2015’ten beri birkaç kez hastaneye kaldırılmıştı.  

Desmond Mpilo Tutu 7 Ekim 1931’de Klerksdorp şehrinde doğdu. Dini eğitim için 1958 yılında Rosentenville’deki St. Peter’s Theological College’a başlamadan önce öğretmen oldu. 1961 yılında atandı.

Post’un haberine göre Tutu, Lesotho piskoposu oldu, Güney Afrika Kiliseler Konseyi başkanlığı yaptı, 1985’te Johannesburg’un ilk siyah Anglikan piskoposu oldu. Bir yıl sonra Cape Town’un ilk siyah başpiskoposu seçildi. 

Daha sonra Güney Afrika’nın Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu’na liderlik edecekti. Tutu ve Komisyon heyeti, apartheid rejimi altında yapılan işkence, katliam ve diğer vahşetlere dair tanıklıkları dinledi.

Başpiskopos, on yıllar boyunca küresel insan haklarını savundu. 2009 yılında dönemin ABD Başkanı Obama tarafından ABD’nin en önemli sivil mükafatı olan Başkanlık Özgürlük Madalyası ile ödüllendirildi.

Tutu, 2012 yılında The Advocate gazetesine Tanrı’nın gözünde LGBTQ+’larla, LGBTQ+ olmayan insanların eşit olduğunu söyledi.

“Farklı, tuhaf Tanrı tahayyüllerimiz var.” demişti. “Biri bizi dövmek için bekleyen bir Tanrı. ‘Seni yarattım çünkü seni sevdim’ diyen bir Tanrı hayalini pek anlamış görünmüyoruz.”

Başpiskopos şöyle devam etmişti: “Tanrı’nın hayali hepimizi kucaklamak, hiçbirimizin kaçamayacağı bir kucaklaşma bu; geyleri, lezbiyenleri ve sözümona heteroseksüelleri, herkesi kapsıyor.”

Tutu LGBTQ+ hakları için ses çıkarmaya devam edecekti. Birleşmiş Milletler tarafından LGBTQ+ hakları için hazırlanan bir kampanya videosunda insanların cinsel yönelimleri nedeniyle şiddete maruz kalmasına karşı olduğunu söylüyordu: “Bu adaletsizliğe tıpkı ırkçılığa karşı çıktığım motivasyonla karşı çıkıyorum.”

The Washington Blade’e göre “Homofobik bir Tanrı’ya kulluk edemezdim.” diyordu Tutu aynı kampanya kapsamında çekilen videoda: “Homofobik bir cennete gitmeyi kabul etmezdim. ‘Hayır’ derdim, ‘Üzgünüm, diğer tarafa gitmeyi tercih ederim.’”

“Homofobik bir Tanrı’ya ibadet edemezdim, bu konuda derinden hissettiğim şey bu” diye ekliyordu.

Anlatılanlara göre yıllar sonra kızını ve kadın sevgilisini düğünlerinde kutsayacaktı.

Başpsikoposun ölümü üzerine, Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa ailesine ve arkadaşlarına baş sağlığı diledi ve Tutu’nun “eşsiz bir vatansever” olduğunu söyledi ve şöyle devam etti:

“Olağanüstü bir zekâya, dürüstlüğe ve apartheid rejiminin baskılarına karşı yenilmezliğe sahip bir adam. Apartheid rejimi altında baskı, adaletsizlik ve şiddete maruz kalanların yanı sıra dünyanın her yerindeki mazlumlara ve ezilenlere karşı duyarlıydı.”

LGBTQ+ hakları için mücadele eden gruplar da Tutu’yu onore eden ifadeler kullandılar.

Pan Afrika ILGA “Tutu’nun ayrımcılık yapmadan herkesin adaletten ve insan haklarından yararlanabileceği yönündeki ifadeleri her zaman görünür ve ilham verici olacak” ifadesini paylaştı bir tweette. 

ABD merkezli LGBTİ+ örgütü Human Rights Campaign’in Geçici Başkanı Joni Mitchell “Dünya Desmond Tutu’yu kaybetti, gerçek bir adalet şampiyonunu. Topluluğumuza müttefikliğiyle kattıkları asla unutulmayacak. Sonsuza kadar minnettar olacağız” ifadeleriyle uğurladı Tutu’yu.

Tutu defnedilmeden önce Cape Town’da yedi günlük bir yas süreci olacak; cenazesi iki gün boyunca açık tabut içinde teşhir edilecek, tüm kiliseler tarafından onaylanan bir ritüel, ve şehirdeki St. George Katedrali’nde Anglikan ağıt ayini düzenlenecek. Post gazetesinden alınan bilgiye göre Cape Town’daki Tafelberg / Masa Dağı Tutu’nun başpiskopos olarak giydiği cübbenin rengi olan mor ışıklarla aydınlatılacak.

Tutu’nun 66 yıllık eşi Leah yaşıyor ve çiftin dört çocuğu var.

Kaynak: Advocate


Etiketler: yaşam, din/inanç, dünyadan
İstihdam