21/03/2011 | Yazar: Kaos GL

Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans (LGBT) örgütler bu yıl ortak kararla, nevruz ateşinin herkesi özgürleştireceğine dair umutla Diyarbakır’da buluştular.  

LGBT’ler Newroz’a Gitti Geldi, Hayat Devam Ediyor! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans (LGBT) örgütler bu yıl ortak kararla, nevruz ateşinin herkesi özgürleştireceğine dair umutla Diyarbakır’da buluştular.  
İstanbul’dan Lamda, Kadın Kapısı ve İstanbul LGBT, Eskişehir’den Morel, Ankara’dan Pembe Hayat ve Kaos GL, İzmir’den Siyah Pembe Üçgen ve Diyarbakır’dan Hevjin üyeleri, gökkuşağı bayrakları ile Diyarbakır Newroz’una katıldılar.   

Diyarbakır Newroz Parkındaki kutlamalara katılan LGBT örgütleri, gökkuşağı bayrağını Diyarbakır Newroz’unda birlikte dalgalandırmak için ortaklaşmışlardı.
Şehir meydanında bayraklarını açan LGBT’ler, belediye otobüsleri ile Newroz Parkına ulaştılar. “Biji Azadi, Newroz piroz be!” sloganı (Yaşasın Özgürlük! Nevruz Kutlu Olsun!) ile yürüyüşe geçen LGBT’ler, “Eşcinseller geliyor, Newroz’a yürüyor!”, “Translar geliyor, Newroz’a yürüyor!”, “Yansın yansın Newroz’la yansın! Homofobi yansın / Transfobi yansın!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!” sloganları atarak meydanın coşkusuna dahil oldular.
 
Meydanı aşarak kürsü önündeki newroz ateşinin bulunduğu yere gelen LGBT’lerin gökkuşağı bayrakları burdan iki dev ekrana yansıtıldı. Bu yıl nevruz kutlamalarının erken tamamlanması üzerine LGBT’ler, yine bayrakları ile yürüyerek meydandan ayrıldılar.
 
Diyarbakır’daki kutlamalar erken tamamlandığı ve geçen sene Ciwan Haco’nun olduğu gibi ünlü bir sanatçının bulunmamasına rağmen katılımın daha da artmış olduğu görüldü. İnsanlar sürekli bir hareketlilik ile meydanda sağa sola aktılar ve halaylar birbirine karıştı.
 
“Demokratik Özerklik Türkiye'nin de kurtuluşudur”
 
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş-Genel Başkanı Gültan Kışanak yaptığı konuşmada Kürtlerin taleplerini saydı: “Kürt halkı kendi kimliği ile yaşamak istiyor. Demokratik anayasa Kürt halkının kimliğini güvenceye almalı. Yine Kürt halkı anadillerinde eğitim istiyor. Türkiye'deki tüm anadillerin önündeki engellerin kaldırılmasını istiyor. Hayatın her alanında kendi dilimizi konuşmak istiyoruz. Demokratik bir anayasa anadil hakkını da güvence altına almalı. Üçüncü talebimiz Demokratik anayasada olmazsa olmaz talebimiz öz yönetim hakkımızdır. Bu halk kendi kendini yönetmelidir vesayetçi sistem sona ermelidir. Demokratik Özerklik Türkiye'nin de kurtuluşudur.”
LGBT’ler, newroz meydanında ve yürüyüş güzergahındaki tarlalarda hiçbir sorun yaşamadan günü tamamladılar. 
 
LGBT’ler Nevruz’a Gitti Geldi, Hayat Devam Ediyor! “Ya Özgürlük Ya Özgürlük!” mücadeleleri de.

Fotoğraflar: Damla Gülmez / Kaos GL
 

Etiketler: yaşam
nefret