15/03/2012 | Yazar: Kaos GL

LGBT’lere yönelik ilk siyaset okulu kapılarını 2 Nisan’da açıyor. Ünlü isimlerin ders vereceği okulun hedefi siyasi bilinç yaratmak ve baskı unsuru oluşturacak bir yapının temelini atmak.

LGBT’ler Siyasete Doğru Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

LGBT’lere yönelik ilk siyaset okulu kapılarını 2 Nisan’da açıyor. Ünlü isimlerin ders vereceği okulun hedefi siyasi bilinç yaratmak ve baskı unsuru oluşturacak bir yapının temelini atmak.

Homofobik veya transfobikseniz hemen yüreğinize inmesin. “LGBT’ler siyasete atılıyor” (Lezbiyen, gey, biseksüel, trans) derken yerel veya genel seçimlerde aday çıkaracaklar ve Meclis’i işgal edecekler gibi bir algı oluşmasını istemeyiz. Fikri ortaya atanların da en azından kısa vadede böyle bir düşüncesi yok. Ama istenen sonuç alınırsa siyasetçiler bu kesim için de söylem geliştirmek durumunda kalabilir. Türkiye’de nefret suçlarının önemli hedeflerinden olan LGBT’ler son yıllardaki ataklarıyla seslerini duyurmaya başladı. Ancak homofobik ve transfobik bakış pek çok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de yaygın. Bu siyasette de hissedilir derecede böyle. Homofobik ve transfobik söylemlere, ayrımcılığa ve şiddete karşı ne kanaat önderlerinin ne politikacıların eli yüzü düzgün bir duruş sergilediğini söylemek zor. Haliyle LGBT bireylere yönelik baskı, şiddet, ayrımcılıktan başka adalete erişim, ekonomik-sosyal haklar, akademik ve siyasi temsil alanlarında da ciddi sorunlar mevcut. Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD) bu tespitlerden yola çıkarak LGBT’lerin siyasal alandaki görünürlüğünü arttırmak ve aktif siyasette yer bulmalarını sağlamak üzere SPoD Siyaset Okulu’nun kapılarını açtı.
 
‘Baskı unsuru olacaklar’
LGBT’lerin siyasetle ilişkisinin emekleme döneminde bile olmadığını belirten derneğin başkan yardımcısı ve Siyaset Okulu yöneticisi Erdal Demirdağ, ilk aşamada LGBT bireylerin siyasetle ilişkisini ortaya çıkarmak istediklerini söylüyor. “Kendi durumları başlı başına bir siyasi mesele. Öncelikle bunu anlatmak istiyoruz” diyen Demirdağ, okulun farklı fikirleri tek potada eritmek, ayrımcılığa karşı olan siyasetçileri desteklemek gibi aşamalara da kapı açmasını umuyor. Demirdağ 2014 yerel seçimlerinde de LGBT’lerin yoğun yaşadıkları yerlerde bu fikri hayata geçireceklerini belirtiyor. LGBT bireylerin siyaset algısında genelde aileden gelen fikirlerin hâkim olduğuna değinen Demirdağ, farklı siyasi modelleri tanıtmayı amaçladıklarını anlatıyor. Türkiye siyasetinde son yıllarda cinsel yönelim konusunun daha sık telaffuz edilmeye başlandığının da altını çizen Demirdağ, DEHAP’le başlayan, BDP ile devam eden sürece CHP’nin de dahil olduğunu ve bunun memnuniyet verici olduğunu kaydediyor.
 
Ders verecek siyasetçilerden CHP milletvekili Melda Onur, LGBT bireylerin siyasette olmalarının dezavantajlı grupların haklarını savunmaları adına önemli bulduğu için projeyi desteklediğini belirtiyor. Türkiye siyaset sahnesinde bugüne dek LGBT’lerin görülmemesi yüzünden hakların da geri kaldığına işaret eden Onur, “LGBT bireyler ne kadar çok baskı kurar, lobi oluşturursa onlar da siyasette olacaklar. Farklı olan her zaman ilk anda kabul edilmez” diyor. CHP Parti Meclisi Üyesi ve SODEV Başkanı Ercan Karakaş ise sosyal demokraside çokkültürlülüğe saygı duyulduğunu, cinsiyet ayrımcılığına karşı durulduğunu belirtip CHP’nin parti programında bu konuların da işleneceğini ifade ediyor.
 
Programda neler var?
2 Nisan - 4 Mayıs arasında 35 öğrenci ağırlayacak Siyaset Okulu’nda dokuz farklı konuda ders verilecek. Prof. Dr. Fuat Keyman siyaset teorisi, CHP Parti Meclisi Üyesi Ercan Karakaş sosyal demokrasi ve örgütlenme, CHP Milletvekili Melda Onur siyasal iletişim üzerine konuşacak. Sosyolog Pınar Selek feminizm ve toplumsal cinsiyet, SpOD Başkan Yardımcısı Erdal Demirdağ LGBT ve Queer konusunu işleyecek. NDI Türkiye Sorumlusu Dilek Türkel kampanya örgütleme, Yeşiller Partisi Eşsözcüsü Ümit Şahin yeşil düşünce, Doç. Dr. Ayşen Candaş sosyal haklar, Doç. Dr. Ayten Alkan ise yerel yönetimler konularında ders verecek. (Enis Tayman/radikal.com.tr)
 
Konuyla ilgili haberler:


Etiketler: yaşam
İstihdam