19/08/2013 | Yazar: Ömer Akpınar

Rusya’da LGBT’lerin ifade özgürlüğüne büyük sınırlamalar getiren ‘eşcinsellik propagandası’ yasası, Soçi 2014 Kış Olimpiyatları öncesi uluslararası bir krize dönüştü.

LGBT’ler Üzerinden Soğuk Savaş Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Rusya’da LGBT’lerin ifade özgürlüğüne büyük sınırlamalar getiren ‘eşcinsellik propagandası’ yasası, Soçi 2014 Kış Olimpiyatları öncesi uluslararası bir krize dönüştü. LGBT meselelerine dair bilgi vermeyi, etkinlik düzenlemeyi ve gökkuşağı bayrağı taşımayı suç kabul eden yasa, Sochi’de yarışacak LGBT atletlerin güvenliği açısından endişe doğuruyor.
 
Rus Spor Bakanı Vitali Mutko, Pazar günü gerçekleştirdiği bir basın toplantısında eşcinselliği madde kullanımına benzetti. “Çocuklarımızı uyuşturucu kullanımı, sarhoşluk ve geleneksel olmayan cinsel ilişkilerin propagandasından korumalıyız,” diyen Mutko, Soçi’ye katılan sporcu ve taraftarların özgürlüklerinin korunacağını iddia etti.
 
‘Geleneksel Olmayan İlişkiler’ Derken?
Ne var ki, yasadaki ‘propaganda’ ve ‘geleneksel olmayan ilişki’ gibi belirsiz ifadeler sokakta gökkuşağı bayrağı taşıyan ya da sosyal medyada LGBT haklarını savunan herhangi birinin propaganda yaptığı gerekçesiyle cezalandırılmasına imkân tanıyor.
 
Moskova’daki Dünya Atletizm Şampiyonası’nda yüksek atlama dalında yarışan İsveçli atlet Emma Green-Tregaro, her tırnağını ayrı bir renge boyayarak yasayı protesto etti. Kuralları ihlâl ettiği gerekçesiyle uyarılan atlete Rusya’nın dünya şampiyonu sırıkla atlama sporcusu Yelena İsinbayeva da tepki gösterdi. “Rusya’da erkekler kadınlarla, kadınlar erkeklerle birlikte olur,” diyen atlet ülkelerindeki kanuna herkesin saygı duymak zorunda olduğunu söyledi.
 
Şampiyonada 4x400 metre bayrak yarışından birincilik elde eden Rus takımından Kseniya Ryzhova ve Tatyana Firova ise sevinçlerini birbirlerini öperek paylaştılar.
 
LGBT Özgürlüğü Amerika’yı Yüceltmek İçin mi Kullanılıyor?
Rusya’nın LGBT varlığını zora sokan yasasına ABD Başkanı Barack Obama’dan da yanıt geldi. Soçi 2014 Kış Olimpiyatları’nı boykot etmeyeceklerini açıklayan Obama, “eşcinsel sporcular sayesinde Ruslardan çok daha fazla madalya almamızı bekliyorum,” dedi.

Geçen yıl Rusya’da verdiği bir konserde ‘eşcinsellik propagandası’ yapmakla suçlanan Lady Gaga da Twitter hesabından Rus LGBT’lerin yalnız olmadığını, özgürlükleri için birlikte mücadele edeceklerini belirterek “Neden beni fırsatınız varken tutuklamadınız? Dünyaya hesap vermek mi istemediniz?” diye sordu. Mother Monster’ın şarkı sözlerine yer verdiği Applause adlı video klip de drag queen’lerle Mickey’s Gay Bar’da çekildi. Gaga’nın ARTPOP adlı yeni albümü 11 Kasım’da çıkacak.   


Etiketler: yaşam, dünyadan
nefret