19/09/2008 | Yazar: Barış Sulu

LGBTT Hakları Platformu üyelerinden, Kaos GL ve Pembe Hayat LGBTT Derneği, Ankara’da insan hakları kurumları ve kamu otoriteleri ile görüşmelere başladı. Kaos GL ve Pembe Hayat LGBTT Derneği yetkileri TBMM, Başbakanlık, Bakanlıklar, Emniyet Genel Müdürlüğü ve il düzeyinde kamu kuruluşları ile iletişime geçeceklerini söylediler.



LGBTT Hakları Platformu üyelerinden, Kaos GL ve Pembe Hayat LGBTT Derneği, Ankara’da insan hakları kurumları ve kamu otoriteleri ile görüşmelere başladı. Kaos GL ve Pembe Hayat LGBTT Derneği yetkileri TBMM, Başbakanlık, Bakanlıklar, Emniyet Genel Müdürlüğü ve il düzeyinde kamu kuruluşları ile iletişime geçeceklerini söylediler.

KAOS GL - 19/09/2008

Barış Sulu - Ankara

Kaos GL’nin İnsan Hakları Mekanizmalarının LGBTT Bireyler İçin Etkin Kullanımı Projesi kapsamında 2007 yılında başlattığı ve zaman içerisinde LGBTT Hakları Platformuna evirilen ve bugün Türkiye’den 9 örgütün sahiplendiği LGBTT bireylerin insan haklarını izleme çalışması yeni bir aşamaya geldi. İstanbul ve Ankara başta olmak üzere LGBTT bireylerin sorun yaşadığı alanlarda ilgili kamu kurumları ve sivil toplum örgütleri ile görüşmeye başlayan Kaos GL ve Pembe Hayat LGBTT Derneği yetkileri TBMM, Başbakanlık, Bakanlıklar, Emniyet Genel Müdürlüğü ve il düzeyinde kamu kuruluşları ile iletişime geçeceklerini söylediler.

Kamu kurumları ile görüşmeler çerçevesinde, Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı ve Ankara Emniyet Müdürlüğü ile görüşen Kaos GL ve Pembe Hayat LGBTT Derneği yetkilileri görüşmelerin devam edeceğini, görüşmelerin sadece kamu kurumları ile sınırlı kalmayacağını, bu alanda faaliyet gösteren sivil toplum örgütleri ile de görüşeceklerini dile getirdiler.

Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı ile görüşen Umut Güner, görüşme hakkında ‘LGBTT Bireylerin İnsan hakları İhlalleri raporu 2007 ve Lambdaistanbul Derneği tarafından hazırlanan 2008 ihlallerini görüşme sırasında her iki kuruma sunduk. Görüşme sırasında Hasan Tahsin Fendoğlu, Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu olarak herkese eşit davrandıklarını ve kurumun hiç kimseye ayrımcılık yapmayacağını, başvurularımızı gönül rahatlığı ile iletebileceğimizi söyledi. Ayrıca ihlale uğradığımız il valilikleri ve kaymakamlıklar kapsamında insan hakları danışma kurulları ve beyaz masalarla iletişime geçebileceğimizi belirti. ‘Türkiye’de birçok insanın ayrımcılığa uğradığını ancak haklarını aramadıkları için bu kısır döngünün devam ettiğini, bunu kırmanın en etkin yollarından birinin insan hakları mekanizmalarının kullanmak olduğunu biliyoruz. Biz uğradığımız ayrımcılığa karşı sesimizi yükseltmedikçe sorunlarımızın bitmeyeceğini biliyoruz.’ dedi.

Ankara Emniyet Müdürlüğü ile görüşen Buse Kılıçkaya ise, ‘Görüşme ilk tanışma anlamında iyi geçti, ancak derdimizi çok iyi anlatamadığımızı düşünüyoruz. Çünkü eşcinsellik ve transeksüellik ahlaksızlık üzerinden algılanıyor. Ama buna rağmen özellikle Pembe Hayat LGBTT Derneği’nin avukatı Senem Doğanoğlu’nun görüşme sırasında bir hukukçu olarak ‘Kabahatler Kanunu’ ve bu kanunun uygulanması sırasında karşılaşılan zorlukları, keyfi gözaltıları ve gözaltı sürecinin keyfi uzamasını aktarması açısından verimli bir görüşme olarak değerlendirilebilir’ diye açıklamada bulundu.

LGBTT Bireylerin İnsan Haklarını İzleme Projesi, eşcinsel, biseksüel ve transeksüel kadın ve erkeklere yaşadıkları ihlallere sessiz kalmamalarını ve bu ihlalleri bulundukları illerdeki LGBTT örgütlerine bildirmelerini istiyor.
Etiketler: yaşam
İstihdam