30/05/2011 | Yazar: Zeynep Akkuş

Emek Özgürlük ve Demokrasi Bloğu’nun desteklediği İstanbul ikinci bölge milletvekili adayı, yazar ve yönetmen Sırrı Süreyya Önder, 27 Mayıs cuma akşamı La

‘LGBTT'lerin Meclisteki Sesi Olacağım’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Emek Özgürlük ve Demokrasi Bloğu’nun desteklediği İstanbul ikinci bölge milletvekili adayı, yazar ve yönetmen Sırrı Süreyya Önder, 27 Mayıs cuma akşamı Lambdaistanbul Dayanışma Derneği’nde gerçekleştirilen bir söyleşide LGBTT (Lezbiyen-Gey-Biseksüel-Travesti-Transseksüel) bireylerle buluştu.
 
“Onur Yürüyüşünde En Önde Yürüyeceğim. Söz!”
Söyleşiye, seçim broşüründe cinsiyet ayrımcılığının olmasına rağmen LGBTT’lerin sorunlarının yer almamasından dolayı özür dileyerek başlayan Önder, blok içerisinde tek başına bir siyasi parti gibi koşuşturduğunu, broşürlerin hazırlanmasından bile sonradan haberdar olduğunu, kolektif bir çalışma olduğu için o yoğunlukta başkalarının bunu üstlendiğini belirtti. İttifakın bileşenlerinden biri olarak, kırılma noktası sayılabilecek her türlü eylemde yer aldığını söyleyen Önder, Şahin’in hatırlatması üzerine LGBTT Onur Haftası etkinliklerine seve seve katılacağına, Onur Yürüyüşü’nde en önde yer alacağına söz vererek şunları ekledi: “Ben ölürsem bile tabutumu yürüttüreceğim. Seçim sonrası, mecliste bir sözcünüz, temsilciniz olacak, bunu bir onur sözü olarak kabul edebilirsiniz.”
 
“LGBTT'lerin Meclisteki Sesi Olacağım.”
“Milletvekili seçildiğinizde, mecliste soru önergesi vermek dışında ne gibi planlarınız var?” sorusuna, “Toplumsal boyutta ötekileştirmeye karşı çıkmak görevimizdir. Bu bir insanlık görevidir. Daha önceki kuşaklar heder olmuş olabilir ama bir araya gelindiğinde muazzam bir iktidar odağı olunabilir. Bu, devrimci duruşu da içinde barındırır. Bu konuda düzgün ve dürüst bir tavır sergilenmeli, yoksa hepimiz ‘Kavaf’ın hastası’ olmaya devam ederiz” sözleriyle cevap veren Önder, yapacaklarını maddeler halinde şöyle sıraladı: “Ben mecliste ne yapacağım? Birincisi, çok basit görünen bir şey bile çok güçlü olabilir. İçselleştirilmemiş, ‘dostlar alışverişte görsün’ tavırlarından uzak durulmalı. Nefret cinayetlerinin gerçekleştirildiği bir toplumda LGBTT’lerin meclisteki temsilcisi olmayı amaçlıyorum. İkincisi, toplumsal hafızayı diri tutmak amacıyla, nefret cinayetlerinin yıldönümlerinde, Onur Haftası gibi etkinliklerde katkılarımı ilk elden sürdüreceğim. Üçüncüsü, belli bir disiplin ve sorumluluk içinde hareket edeceğiz ve bundan sonrasını birlikte götüreceğiz. Aranızdan seçeceğiniz temsilcilerle sürekli bağlantıda olmayı amaçlıyorum.”
 
LGBTT-taban ilişkisinin öneminin hatırlatıldığı ve BDP’nin tabanıyla LGBTT meseleleri arasında nasıl bir bağlantı kurulacağı, LGBTT ebeveynlerine yönelik ne gibi çalışmalarının olduğu sorusunu şöyle yanıtladı: “Yolun o kadar başındayız ki… Mesela Newroz’da niye LGBTT örgütlerinden bir birey çıkıp konuşma yapmasın? Bu, tabandaki algıyı, anlayışı değiştirmenin en kısa ve en etkili yolu olur. ‘Meşruiyet’ kazandırır, süreci hızlandırır. Mesela benim toplantılarıma bir LGBTT temsilcisi gelip konuşma yapabilir. Onun dışında, daraltılmış bütün meselelerde yeni alanlar açmak lazım. Ama bunu yaparken denge iyi kurulmalı. Fazla zorlandığında sürece zarar verilebilir. Yaratıcı, örgütlü, kolektif teklifleri tartışırım ama uygularım da.”
 
Son dönemde meclise seçilen Ufuk Uras'ın LGBTT meselelerine dair yeterli çaba harcamadığının belirtilmesi üzerine ise, Önder kendisinin neler yapabileceğini şöyle açıkladı: “Yanınızda durabilirim. Bunun için buradayım. Sorumluluğu paylaşmak gerekiyor. İkinci bölgede hayal kırıklığına uğranmayacak. ‘En azından elinden geleni yaptı’ dedirtebilmek bile benim için önemli.”  
 
“LGBTT Meselesini İçselleştirmek İçin Çaba Harcıyorum!”
LGBTT meselelerine ilgi göstermesindeki samimiyetinin, bütün bunların seçim öncesi propaganda amaçlı çalışmalar olup olmadığının sorulması üzerine ise şu cevabı verdi: “İçselleştirerek yaptığım şeyler var, kendimi zorlayarak yaptığım şeyler var. LGBTT meseleleriyle ilgilenmek; kendimi, daha iyi bir insan olmak için yapmaya zorladığım şeyler. İliğime, kemiğime sindirdiğim bir şey değil açıkçası ama bunun için ciddi bir emek harcıyorum. Bazı şeyleri refleks olarak yaparsın. Mesela emek istismarına refleks olarak tepki gösterirsin ama LGBTT meseleleri için şu aşamada çaba harcıyorum.”
 
Samimi açıklamalarıyla, söyleşiye katılanların sevgisini kazanan Önder, Onur Yürüyüşü'nde görüşmek dileğiyle Lambdaistanbul'dan ayrıldı.


Etiketler: yaşam
nefret