17/04/2009 | Yazar: Bawer Çakır

Kaos GL'nin bu yıl 1-17 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştireceği Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma'nın dördüncüsü altı şehirde yapılacak etkinliklerden oluşuyor.

Kaos GL'nin bu yıl 1-17 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştireceği Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma'nın dördüncüsü altı şehirde yapılacak etkinliklerden oluşuyor.

Ankara, İstanbul, İzmir, Van, Diyarbakır ve Eskişehir'de düzenlenecek panel, söyleşi, atölye ve eğlencelere aralarında siyasetçi, yazar, gazeteci, sanatçı ve hak savunucularının bulunduğu yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda kişi katılacak.
 
bianet'in görüştüğü Kaos GL üyesi Ali Erol, "1 Mayıs'ta başlayacak ve Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) eşcinselliği hastalık olmaktan çıkardığı gün olan 17 Mayıs'a dek sürecek etkinliklerle özgürlük mücadeleleri arasında köprü kurmayı ve homofobi ve transfobinin sadece Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Travesti ve Transseksüellerin (LGBTT) meselesi olmadığına işaret etmeyi amaçladıklarını" söyledi.
 
"Homofobi küresel, mücadele de küresel olmalı"

"'1-17 Mayıs'ta Homofobiye Karşı Yürüyoruz' üst başlıklı Buluşma'da homofobi ve transfobinin kimin meselesi olduğunu, hangi hukuk ve kimin ahlakı sorularına yanıtlar bulmaya çalışacağız.
Erol, "İlki 2006'da gerçekleştirilen Buluşma'yla ilk günden itibaren kendisine yarattığı kanaldan hızlı bir şekilde hedeflerine doğru ilerlediğini" belirtti.
 
"Özellikle dünyadaki LGBTT hareketinin ve hak mücadelesinin kurumsallaşması harekete yeni açılımlar getirdi. Yoğunlukla Batı'da olmak üzere çeşitli haklar kazandık. Ancak ne yazık ki dünyanın her yerinde işler yolunda değil. Çünkü Homofobi de transfobi de hâlâ büyük bir sorun. Homofobiye Karşı Uluslararası Gün (IDAHO) bu nedenle yeniden harekete geçmeye ve sokağa çıkmaya karar verdi."
 
Bu fikri Türkiye'de sahiplenildiğini söyleyen Erol, "Çünkü homofobi ve transfobi küreseldi, mücadele de küresel olmalıydı" dedi.
 
İlk senesinde dört günlük kültür merkezi etkinlikleri olarak başlayan, sonraki yıl Ankara'daki üniversite yerleşkelerine taşan, geçtiğimiz yıl da sokak eylemleriyle büyüyen Buluşma bu yıl Ankara dışında yapılacak etkinliklerle büyük ve hızlı adımlar atıyor.
 
"Ankara dışında yapılacak etkinlikler tam da mücadelenin içeriğine uygun gelişti ve yerelden gelen taleplerle şekillendi."
 
"Özgürlük talebi ortak, mücadele ortak"

1 Mayıs Türkiye LGBTT mücadelesi açısından önemli bir dönüm noktası. 2001'de Kaos GL Ankara'daki kutlamalara katılarak ilk kez kamusal alana çıkmış, gökkuşağı bayrakları ve sloganlarıyla emek mücadelesiyle LGBTT mücadelesinin ortaklığına işaret etmişti.
 
Erol bu nedenle bu yılki etkinliklerin 1 Mayıs'ta başlamasının önemine dikkat çekiyor.
 
"Homofobiye karşı buluşmanın özgürlük mücadelesinin bir parçası olduğunu vurguluyoruz. Bunun yalnızca bizlerin meselesi olmadığını, kuracağımız bu köprü sayesinde LGBTT'lerin maruz kaldığı saldırı ve ayrımcılıklara karşı mücadelelerin birleştirilmesini ve alanların genişletilmesini istiyoruz."
Homofobi Karşıtı Buluşma'yla ilgili ayrıntılı bilgiyi antihomofobi.org ve kaosgl.org İnternet sitelerinden edinebilirsiniz.
 
* IDOHA dünya çapında homofobi ve transfobiye karşı mücadele eden bir hareket. 


Etiketler: yaşam
İstihdam