17/02/2010 | Yazar: Bawer Çakır

Modacı Cemil İpekçi'nin LGBTT örgütleri ve mücadelesiyle ilgili açıklamalarına bir başka modacı Barbaros Şansal'dan eleştiri geldi: "İpekçi hangi ülked

Modacı Cemil İpekçi'nin LGBTT örgütleri ve mücadelesiyle ilgili açıklamalarına bir başka modacı Barbaros Şansal'dan eleştiri geldi: "İpekçi hangi ülkede yaşıyor bilmiyorum ama Türkiye'de LGBTT'ler açıkça ayrımcılığa uğruyorlar!"

"Türkiye'deki LGBTT örgütleri yıllardır anayasanın eşitliği düzenleyen 10. maddesine cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ifadelerinin eklenmesini, nefret suçlarına ve cinayetlerine karşı adalet taleplerini, özgür ve eşit yaşayacakları bir toplum için mücadele ediyorlar."
 
Modacı ve tiyatrocu Barbaros Şansal, "Ruj sürmek eşcinsel hakkı demek değildir" diyen modacı Cemil İpekçi'yi bu sözlerle eleştirdi. Şansal, İpekçi'nin LGBTT hakları için mücadele edenleri yok saymasını da kınadı.
 
Kurumsal ayrımcılık var
İpekçi Altaylı'ya yaptığı açıklamalarında "Türkiye'deki eşcinsellerin hak mücadelesi değil, ruj sürme, seks yapabilme hakkı istediklerini" söyledi. Eşcinsel olduğunu açıklamasının ardından LGBTT örgütlerinin kendisini desteklemediklerini iddia etti.
 
Transseksüel ve eşcinsel oyuncuların sahnelediği "Üç Kuruşluk Mahalle Dersleri" ile tiyatro yapan, modacı -kendi deyimiyle yamak- Şansal, İpekçi'nin açıklamalarına itiraz ediyor.
 
"İpekçi evinin arka sokağında ne olduğundan habersiz. Zira iş verilmeyen ve bu nedenle seks işçiliği yapmaya zorlanan travestilere ve transseksüellere yolda yürüdükleri için kesilen para cezaları, ev baskınları, şiddet ve cinayetler, derneklere açılan kapatılma davaları... İpekçi'ye göre bunlar hak ihlali değil. Hatta Türkiye eşcinsellerin heteroseksüellerle eşit haklara sahip oldukları ülkelerden bile iyi durumda. Türkiye'de açıkça homofobi ve transfobi kurumsal olarak var ve bir dolu insanın hayatını olumsuz etkiliyor. LGBTT'ler ailelerinde, okullarda, işyerlerinde, sokakta, eğlenmeye gittikleri yerlerde, kısacası kamusal ve özel her alanda ayrımcılığa uğruyorlar."
 
Şansal şöyle devam ediyor:
"İpekçi ben açıldıktan sonra hiçbir LGBTT örgütü bana destek çıkmadı diyor. Evet, belki LGBTT örgütleri kendisine ulaşmadı, ulaşamadı. Ancak bu kadar mühim bir açıklama yaptıktan sonra ofisine beş dakika mesafedeki Lambda'ya gidip, oradaki arkadaşlara sitemini iletip, çaylarını içip diyalog başlatabilirdi. Bunu yapmadığı halde kısıtlı şartlarda çalışan bir grup insanı eleştiriyor."
 
"Basit bir talep için bile mücadele edilir"
Şansal, "eşcinseller seks yapma hakkı istiyorlar" diyen İpekçi'ye şöyle yanıt veriyor:
"Bir insan sadece sevdiği bir insanın elini tutabilmek, onu öpebilmek ya da ona sarılabilmek için de hak talep edebilir. Eğer ki iki insan bunu yapamıyorlarsa ya da yapmaktan çekiniyorlarsa burada zaten bir sorun vardır. Bu açıktır. Meseleyi bu kadar basit bir yerden bile tartışabiliriz.".

 

Etiketler: yaşam
İstihdam