22/07/2010 | Yazar: Kaos GL

Cinsel kimlik, cinsiyet kimliği, cinsel yönelim, queer, diğer toplums

LGBTTQ Kavramlar Tartışmaya Açılıyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı Cinsel kimlik, cinsiyet kimliği, cinsel yönelim, queer, diğer toplumsal göndermeler, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği arasındaki fark,  heteroseksizm, homofobi, transfobi, bifobi, heteronormatif, trans birey, travesti/transeksüel, interseks, lgbt, lgbtt, lezbiyen, ibne, eşcinsel, homoseksüel… Bu terimler biliyorsunuz saymakla bitmez, peki bu terimlerin anlamlarını biliyor muyuz, bu terimleri tartışabiliyor muyuz, bu terimlere neden ihtiyaç duyuyoruz?

Kaos GL, Pembe Hayat ve Siyah Pembe Üçgen İzmir Dernekleri şimdi bu kavramları "Bir Daha Asla" çalışması kapsamında tartışmaya açıyor.

Bir Daha Asla Proje Ekibi adına Umut Güner'in yaptığı açıklama şöyle:

"Merhaba Arkadaşlar,

Kaos GL, Pembe Hayat ve Siyah Pembe Üçgen İzmir Dernekleri olarak ortaklaşa yürüttüğümüz “Bir Daha Asla” projesi hakkında size bilgi vermek istiyoruz. Bir Daha Asla Projesi ekibi olarak bizler, Elif Ceylan Özsoy, Erdem Ünlü, Narin Kürklü, Umut Güner, Yasemin Öz, iki sene boyunca birlikte çalışacağız.
 
Bu çalışma kapsamında, LGBTT bireylerin sorun alanları olarak,
1)      Düşünce, ifade ve örgütlenme özgürlüğü
2)      Nefret suçları
3)      Ayrımcılık (barınma, eğitim, sağlık, istihdam, hizmet alımı)
alanlarında kapsamlı ve şimdiye kadar yaptığımız bütün raporlama çalışmalarını da irdeleyen bir çalışma içerisine girdik.
 
Bu çalışmaya başlarken bir yandan da şöyle bir ihtiyaç içine düştük. İnsan hakları terminolojisini ve LGBTT terminolojisini bizlerin ve genelde sivil toplum örgütlerinin farklı şekillerde içlerinin doldurduğunu gördük. ‘LGBTT bireyler ve örgütleri için insan hakları terminoloji sözlüğü’ olarak tanımlanabilecek bir çalışmayı Siyah Pembe Üçgen İzmir Derneği avukatı Elif Ceylan Özsoy hazırlayacak.
 
İkinci tartışmalı konunun ise, sadece proje ekibi tarafından ya da projenin partneri olan üç örgüt tarafından hazırlanarak çözülecek bir sorun olduğunu düşünmüyoruz. Bu yüzden bu tartışmayı mümkün oldukça geniş, yatay bir ağda yürütmeyi ve herkesin görüşlerini dile getirebileceği bir çalışmayı birlikte örgütlemek istiyoruz.  LGBTQ kavramlarını tartışmaya açmak istiyoruz. Aslında, bu kavramlara farklı farklı anlamlar yüklediğimizi görünür kılmak istiyoruz.
 
Bu kavramlar neler?  
 “Cinsel kimlik, cinsiyet kimliği, cinsel yönelim, queer, diğer toplumsal göndermeler, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği arasındaki fark,  heteroseksizm, homofobi, transfobi, bifobi, heteronormatif, trans birey, travesti/transeksüel, interseks, lgbt, lgbtt, lezbiyen, ibne, eşcinsel, homoseksüel… ”  bu kavramları tartışacağız.
 
Peki Nasıl tartışacağız!
Yazarak tartışmak istiyoruz, böylece düşünmeye ve yazdığımız kavramların hem dünya tarihi açısından hem de Türkiye tarihi açısından arka planlarına bakmak istiyoruz. Tartışmayı düşündüğümüz kavramlardan birini seçerek ve konuda bir makale/yazı yazarak tartışmaya katılabilirsiniz. Yazılarınızı 15 Ağustos 2010’a kadar dergi@kaosgl.org adresine gönderebilirsiniz ve daha fazla bilgi almak içinde aynı adrese mail atabilirsiniz.
 
Bir Daha Asla Proje Ekibi adına
Umut Güner"



Etiketler: yaşam
İstihdam