24/10/2011 | Yazar: Kaos GL

Kaddafi’nin öldürülmesinden sonra "ülkenin özgürlüğünün" ilan edildiği törende konuşma yapan Başbakan Mustafa Abdül Celil, ülkenin şeriat hukukuna uygun olarak yönetilmesi için gerekli yasal düzenlemelerin yapılacağını açıkladı.

Libya’da Şeriat Dönemi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Libya’yı 42 yıl boyunca diktatörlük rejimi ile yöneten Muammer Kaddafi’nin, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) destekli bir operasyonla yakalanması ve öldürülmesi ardından; Kaddafi’nin ölümüne dair soru işaretleri doğdu.
 
Kaddafi’nin ölümü ardından resmi olarak ülkenin yeni bir rejimle yönetileceğini açıklayan Ulusal Geçiş Konseyi (UGK) lideri, ayaklanmaların başladığı Bingazi’de geçtiğimiz pazar (23 Ekim) gerçekleştirilen törende, Kaddafi’nin öldürülmesinden sonra "ülkenin, sekiz aylık bir iç savaştan sonra özgürleştiği"ne dair bir açıklama yaptı.
 
Huffington Post’un Associated Press (AP) muhabirlerinden aktardıklarına göre, açıklamasında Kaddafi’nin ölümüne dair belirsizliğe hiç değinmeyen Celil, "ülkedeki yasamanın kaynağının İslami Şeriat hukuku" olacağını açıkladı.
 
Ülkenin şu anki başbakanı olarak görev yapan Celil ayrıca, Şeriat hukukuna uygun yapılacak değişikliklerle; bankaların faizden para kazanmasını sağlayan düzenlemelerin ve "erkeklerin evlenebileceği kadın sayısı ilgili sınırlamaların" kaldırılacağını belirtti. Yapılacak değişikliklerle ülkede İslam hukukuna uygun olarak erkeklerin çokeşli evlilikler gerçekleştirebilmesi amaçlanıyor.
 
Celil ayrıca, Kaddafi hükümeti karşıtı direnişe katılan ve direniş sırasında hayatını kaybedenlere; direniş için kendilerine yardım eden "Körfez Kooperasyon Konseyi’ne, Arap Birliği’ne, Avrupa Birliği’ne (AB)" ve Nato’ya da teşekkürlerini sundu.
Pazar günkü özgürleşme ilanının yapıldığı seremoniden sonra "Libyalıları kutladığı"nı açıklayan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Barack Obama ise açıklamalarında "Libya halkı artık özgürlüğünü kutlayabilir" ifadesine yer verdi.
 
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen ise Brüksel’de yaptığı açıklamada Libya Harekatı’nın 31 Ekim’de sonlandırılacağına "atıfta bulunacak şekilde, operasyonun tamamlanmak üzere" olduğunu belirtti.
 
Uluslararası Af Örgütü (AI) ve İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) temsilcileri, Kaddafi’nin nasıl öldüğünü gösteren fotoğrafların ve videoların yayınlanmasının ardından; devrik liderin ölümünün araştırılması ve halkın bu konuda bilgilendirilmesi gerektiğini açıklamıştı. Celil bu konu üzerine kendisine yürütülen sorular üzerine "Kaddafi’nin nasıl öldürüldüğünün soruşturulmasına karşı çıkmayacağını ancak Kaddafi’nin çapraz ateşte öldüğüne dair ’resmi raporun’ geçerliliği hakkında bir şüphe güdülmemesi gerektiği’" şeklinde konuştu.
 
Libya’nın baş patoloğu Dr. Othman al-Zintani, "yaptığı otopsi sonucu Kaddafi’nin kafasına aldığı kurşun yaraları nedeniyle öldüğü"nü açıklamıştı. (bianet)

Etiketler: yaşam
İstihdam