25/03/2010 | Yazar: Kaos GL

Koalisyonun iki ana partisinin üyeleri de dahil elliden fazla Litvanya milletvekili, 8 Mayıs'ta Vilnius'da yapılması planlanan 2010 Baltık Onur Yürüyüşü'nü yasaklama

Litvanya: Meclis, Onur Yürüyüşü'nün Yasaklanmasını İstiyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Koalisyonun iki ana partisinin üyeleri de dahil elliden fazla Litvanya milletvekili, 8 Mayıs'ta Vilnius'da yapılması planlanan 2010 Baltık Onur Yürüyüşü'nü yasaklamak için bir çağrı yayınladılar.
 
Onur Yürüyüşü için Vilnius Belediye Meclisi'nden ocakta izin alınmış olmasına rağmen, çağrıyı yapan milletvekilleri, yürüyüşün 1 Mart 2010 tarihinde kabul edilen tartışmalı "Gençleri Kamuyla Paylaşılan Bilgilerin Zararlı Etkilerinden Koruma Kanunu"na
(http://www.amnesty.org.tr/ai/node/1235) aykırı olacağını iddia ediyorlar.
 
Yasa "aile değerlerine zarar veren" veya "Litvanya Medeni Hukuku'nda tanımlanandan farklı evlilik ve aile modellerini destekleyen" çocuklar için zararlı bilgilerin, çocukların ulaşabilecekleri yerlerde yasak olmasını öngörüyor. Litvanya yasalarında evlilik, bir erkekle bir kadının birlikteliği olarak tanımlandığından, eşcinsel birlikteliklerin kamusal alanda anlatılması ya da evlilikte eşitlik için savunuculuk geliştirilmesi yeni yasayla yasaklanmış oluyor.
 
Uluslararası Af Örgütü, bu kanunun LGBTT bireylerin ifade özgürlüğünün kısıtlanması anlamına geleceğine dair endişelerini defalarca tekrarlamıştı.
 
Metne imza veren milletvekillerinin tavırları, eşcinselliğin kamusal alanda konuşulabilir olmasını engelleyen yasanın ardındaki homofobik niyetleri açığa çıkarmıştır.
 
Uluslararası Af Örgütü, Gençleri Kamuyla Paylaşılan Bilgilerin Zararlı Etkilerinden Koruma Kanunu'nun geri çekilmesini ya da lezbiyen, gey, biseksüel, travesti, transeksüel bireylerin ifade ve örgütlenme özgürlüklerine zarar verme ihtimalinin tamamen ortadan kaldırılmasını bir kez daha talep ediyor.
 
Uluslararası Af Örgütü, Litvanyalı yetkililerden, özellikle de Vilnius Şehir Konseyi'nden, Baltık Onur Yürüyüşü'nün izin verildiği üzere yapılması ve gerekli tüm önlemler alınarak karşı gösterilerin tacizlerinden korunması için çağrı yapıyor.


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam