21/01/2013 | Yazar: Kaos GL

Halk mitingleri ile ilgili kanunun öngördüğü şekilde LGL temsilcilerini toplantıya çağıran Belediye, Eşitlik Yürüyüşü’nün Vilnius’un merkezinde yapılmasına karşı çıktı.

Litvanya Onur Yürüyüşü’nü Arka Sokaklara İtmek İstiyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Litvanya Gey Ligi (LGL), Vilnius Belediyesi’ne yaklaşan 2013 Baltık Onur Haftası-Eşitlik Yürüyüşü için başvurdu. 

Eşitlik Yürüyüşü’nün Vilnius’un merkezinde yer alan ana cadde olan Gediminas Caddesi’nde 27 Temmuz 2013’te (cumartesi günü) yapılması öngörülüyordu.
 
Halk mitingleri ile ilgili kanunun öngördüğü şekilde LGL temsilcilerini toplantıya çağıran Belediye, Eşitlik Yürüyüşü’nün Vilnius’un merkezinde yapılmasına karşı çıktı.
 
Belediye yetkililerinin karşı çıkma gerekçeleri ise şunlar:
 
Katılımcıların güvenliğini sağlamak zor olacaktır çünkü ana caddede birçok yüksek bina bulunmakta ve bu binalardaki pencerelerden bir saldırı düzenlenebilir.
 
Caddede birçok kafe, bar ve otel bulunmakta, yürüyüş süresince bu işletmeler güvenliği sağlamak adına geçici olarak kapatılmalı, bu durum da işletmeciler açısından ekonomik kayba neden olacaktır.
 
2010 yılında yapılan yürüyüşteki uygulamanın ardından LGL, bu seneki yürüyüşün Upės Caddesi’nde yapılacak olmasından memnun olmalı çünkü bu cadde şehir merkezine yakın yeşil bir alan.
 
Yukarıda belirtilen endişeler nedeniyle belediye yetkilileri iki alternatif yol sundular- birincisi etkinliğin niteliğini değiştirmek (yürüyüş yerine şehirdeki meydanlardan birinde toplantı düzenleme) ikincisi ise etkinliğin yerini değiştirmek (etkinliği Upės Caddesi’nde yapmak). LGL yetkilileri ilk seçeneği göz ardı etmekle birlikte, ikinci seçenek ile ilgili de olumsuz görüşlerini ifade ettiler.
 
Yapılan toplantıdan saatler sonra Vilnius Belediyesi kendi web sitesinde Eşitlik Yürüyüşü 2013 için teklif edilen yerin Upės Caddesi olduğunu bildirdi. Web sitesindeki haberin ardından LGL konu ile ilgili belediye yetkililerinden kararın bildirildiği resmi bir yanıt almadı.
 
LGL yönetim kurulu başkanı Vladimir Simonko, belediye yetkilileri tarafından ileri sürülen argümanlara karşı çıkmakta. Simonko’ya göre yürüyüş esnasında caddedeki işletmelerin kapatılmasına gerek yok. Tam tersine caddede yapılacak olan yürüyüş işletmecilere ek gelir getirecektir. Bunun yanında caddedeki binaların çoğunluğu idari binalar oluşturmakta, yani cumartesi günü bu binalardaki kurumlar kapalı olacaktır. Son olarak başkan, neden ana caddede belli başka mitingler ve yürüyüşlere izin verildiğini ama bu caddenin LGBT topluluğuna kapalı olduğunu sorgulamakta. 2010 yılında Upės Caddesi’nde yapılan Baltık Onur Yürüyüşü, LGBT topluluğunun haklarını özgürce ifade etmesinden çok, belediye ve ulusal yetkililer ile yapılan tavize dayalı bir anlaşmaydı.
 
LGL, belediye tarafından yürüyüşün yeri ile ilgili verilen karara yerel mahkemeler önünde itiraz etmeyi düşünüyor.
 
LGL aktif bir şekilde mitingler ile ilgili kanunun düzenlemesinden sorumlu parlamenter Dalia Kuodytė tarafından desteklenmekte. Yeni kanun, izin vermeden ziyade bildirime dayanıyor. Yani ilgili taraflar belediye yetkililerinin izinlerini almaktan ziyade onları bilgilendirmekle yükümlü.
 
Yaklaşan Litvanya AB Dönem Başkanlığı’nı göz önüne alarak LGL, belediye yetkililerinin yapıcı bir diyalog sergilemesini bekliyor. Kuruluş, bunun Litvanya’nın ayrımcılık yapmadan bütün vatandaşları için barışçı toplantı hakkını garanti eden, insan haklarına saygılı bir ülke olarak görülmesi adına benzersiz bir fırsat olduğuna inanmakta. Yine de Baltık Onur Yürüyüşü 2010’un ardından yerel yetkililerin tavırlarında az da olsa olumlu gelişme olduğu görülmekte. 
 
Çeviri: Ceren Devran Baykotan 

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam