11/08/2009 | Yazar: Reşat Şaban

Estonya Gey Gençlik, ifade özgürlüğünü kısıtlayan yasadan dolayı Litvanya’yı protesto etti. 

Estonya Gey Gençlik, ifade özgürlüğünü kısıtlayan yasadan dolayı Litvanya’yı protesto etti. 

Estonya Gey Gençlik, Litvanya Parlamentosu Seimas’ın çıkardığı ‘Küçüklerin Kamusal Bilginin Zararlı Etkilerine Karşı Korunmasına Yönelik Yasa’yı protesto etti. Litvanya’nın Tallinn’deki elçilik binası önünde gerçekleştirilen protestoda mumlar yakıldı, Litvanya’daki LGBTQ aktivistlere destek belirtti ve Litvanya’nın yeni düzenlediği yasa adaletsiz olarak tanımlandı.

Çıkarılan yasa ile LGBTQ bireylerin özgürlüklerinin kısıtlandığı ve toplumun cinsel azınlıklara yönelik toleransının gelişmesi için çalışmalar yürütmekte olan aktivistlerin elinin zayıflatıldığı belirtildi. Bunun yanında, tüm dünyada hızla artan AIDS vb. hastalıklar için LGBTQ bireylere güvenli seks eğitimi verilmesinin engellendiği dile getirildi.
 
Düzenlenen yasanın ifade özgürlüğünü kısıtladığı dolayısı ile Litvanya Anayasası’na aykırı olduğu dile getirildi ve bu nedenle yapılanın bir demokratik hak mücadelesi olduğu, yasa ile sadece LGBTQ bireylerin haklarının alınmadığı, ifade özgürlüğü gibi toplumun tüm kesimlerini etkileyen demokratik hakların kısıtlandığına dikkat çekilerek tüm ilerici demokrat bireyler yasanın değişimi için LGBTQ aktivistlerle ortak mücadeleye çağrıldı.
Estonya Gey Gençlik (http://www.egn.ee/), 4 Kasım 2008 tarihinde Tartu Gey Gençlik ve Tallinn Gey Gençlik örgütlerinin tek çatı altında birleşmesi ile kurulmuştu. 30 Mayıs 2009 tarihinde ilk genel kurulunu gerçekleştiren örgüt, Hanna Kannelmäe başkanlığındaki yeni yürütme kurulunu belirledi. Örgüt bu yıl ilk kez Riga’da gerçekleştirilen Baltık Pride etkinliğinin kurucularından.
 
Avrupa Birliği üyesi Estonya’da LGBTQ bireylere cezai yaptırım uygulanmıyor fakat ayrımcılığa karşı koruyucu yasalar henüz mevcut değil. AB üyeliği sonrasında Estonya düzenlemesi gereken Cinsiyet Eşitliği Yasası’nı (Gender Equality Act) 21 Aralık 2007 tarihine kadar düzenlemediği için Komisyon durumu 25 Haziran 2009 tarihli kararı ile Avrupa Adalet Divanı’na havale etmişti.


Etiketler: yaşam, dünyadan
nefret