13/08/2009 | Yazar: Oktay Deniz Gökkay

Tel Aviv’deki eşcinsel gençlik merkezine yönelik saldırının ardından yapılan mitingde konuşan Peres, ‘Demokrasi gereği isteyen istediği gibi yaşar, saygı duyarız’ diyerek, Tevrat’ın ‘Öldürmeyeceksi

Tel Aviv’deki eşcinsel gençlik merkezine yönelik saldırının ardından yapılan mitingde konuşan Peres, ‘Demokrasi gereği isteyen istediği gibi yaşar, saygı duyarız’ diyerek, Tevrat’ın ‘Öldürmeyeceksin’ emrini hatırlattı. 

Oktay Deniz Gökyay, Tel Aviv’deki mitingi Kaos GL için kaleme aldı.
 
Tel Aviv Belediyesi, silahlı saldırının ardından LGBT derneği AGUDAH’a, Gan Meir Dizengof Parkında bina (Merkaz Hagay) tahsis etti. Saldırın olduğu yer, 13-18 yaş grubu gençlere devredildi. Saldırıda, ‘Bnei Noar’ denilen gençlik komitesi başkanı Nir Katz da ölenler arasındaydı.
 
Saldırıyı protesto etmek için 8 Ağustos Şabat günü olarak adlandırılan (Cuma öğleden Cumartesi akşamına kadar olan süre; 6 gün çalışılır yedinci gün Tevrat kaidelerine göre dünyevi işler yapılmaz) Cumartesi gecesi şabat çıkışıyla on binler merhum Başbakan Yitzhak Rabin’in vurulduğu noktadaki miting alanında buluştu.
 
Miting alanına çıkan yollar kapalı olmasından dolayı 20 dakika yürüdüm. Stantlar kuruldu.
AGUDAH LGBTT başta olmak üzere Transgender, BDSM, GAYCOİL, GOTRANS  grupları stant açtılar ve yardım topladılar.

Gerek Milletvekilleri, Başbakan, Cumhurbaşkanı ve Sivil Toplum Örgütleri başta Şimdi Barış SHALOM AHSAV ve MERETZ Sol Parti grupları da vardı.

Saldırı aşırı dinci Ortodoks tarafından yapılmıştı. İsrail’de her yerde silahlı güvenlik vardır ama maalesef LGBT AGUDAH lüzum görmemiştir. Çünkü İsrail’de LGBT toplum kendiyle barışıktır, herkese dostane yaklaşır, kucaklaşır.

Saldırı ertesi gerek Park Meir Dizengof ve saldırının olduğu Nahmani Sokaktaki bodrum katında şu an itibariyle güvenlik bulunuyor. Ölen ve yaralanan olduktan sonra tedbir alınmış olması ne acı!
 
Törende ilk konuşmayı AGUDAH ve Bnei Noar gruplarının başkanı Michael Levi aldı. Olayı esefle karşıladı. Tel Aviv Belediye Başkanı LGBTT dostu Ron Huldai da şiddetle kınadı.
 
Hafta içi Başbakan Netanyahu ve Likud milletvekilleri, İşçi Partili milletvekilleri Ehud Barak Kanadı ve Kadima İleri Parti Tzipi Livnide, AGUDAH ve NOAR gruplarının acılarını paylaştılar.
 
Transvoice Grubunun Başkanı Ayalai Shai’ye Lambda ve Kaos’un olayı şiddetle kınadığını ve Tel Aviv LGBT toplumuyla dayanışma içinde olduklarını belirttim.
 
Michael Levi saldırıyı kınadıktan sonra Tel Aviv Belediye Başkanı Huldai ile birlikte saldırıda yaralanan Amir ve Gilad adlı gençler tekerlekli sandalyeleriyle kürsüye geldiler. ‘Sizler hetero, gey, lezbiyen, biseksüel, travesti, trans ne olursanız olun, bu desteğinizle biriz, Arabı, Yahudisi, Rus kökenlisi bu saldırı hepimize! Geysem geyim, lezbiyensen lezbiyenim, kime ne!’ dediler.

Levi, mitinge en çok Cumhurbaşkanı Peres’in katılmasından duyduğu memnuniyeti belirtti. Peres de teröre, katliama ‘hayır’ dedi. Cumhurbaşkanı Peres, ‘devlet olarak her bireyimizin, vatandaşımızın yaşamı boyunca yanındayız. Demokrasi gereği isteyen istediği gibi yaşar, saygı duyarız’ dedi. Birilerine buradan hatırlatıyorum, ‘Lo Tirsah’, Tevrat’taki ‘öldürmeyeceksin’ emrini belirtti. Her aktivistin elinde ‘Lo Tirsah’ dövizleri vardı. Ne yazık ki İzak Rabin’e de, AGUDAH’a saldırı yobaz ‘kitsoni’ler tarafından oldu. ‘Teröre de yobaza da boyun eğmeyecek İsrail devleti’ dedi ve akabinde Likud Kültür Bakanı Gideon Saar da Cumhurbaşkanı Peres ile aynı fikirde olduğunu söyledi.
 
Miting, aynı gün görsel, ertesi gün yazılı basında ses getirdi.(AE) 


Etiketler: yaşam, dünyadan
nefret