21/05/2021 | Yazar: Gözde Demirbilek

LoL Türkiye web sitesi, orijinal duyurusunda 17 Mayıs’ta başlayan ve Haziran sonuna dek LGBTİQA+ oyuncuları kutlamak ve desteklemek için kullanıma açılan Onur sezonu simge paketini paylaşırken LGBTİQA+’ları anmadı ve sezonu “Renk Şenliği” ismiyle duyurdu.

LoL Türkiye’de LGBTİQA+ sansürü: Hangi yerel yasalar (!) Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Riot Games tarafından geliştirilen ve yayımlanan, 2009’dan beri 67 milyonun üzerinde kullanıcısı olan video oyunu League of Legends (LoL), bu yıl da 17 Mayıs Uluslararası Homofobi, Bifobi, İnterfobi ve Transfobi Karşıtı Gün’de Onur Ayı sonuna kadar sürecek olan simge paketini duyurdu.

Riot Games’in web sitesinde simge pakedi “Bu nedenle, 17 Mayıs Uluslararası Homofobi, Transfobi ve Bifobi ile Mücadele Günü'nden (IDAHOTB) başlayarak, LGBTQİA + oyuncularını ve topluluklarını kutlamak ve desteklemek için Onur sezonumuza başlıyoruz” notuyla duyurulurken, Onur sezonu oyunun kurumsal Türkiye web sitesinde “Renk Şenliği’ni kutlama zamanı geldi çattı! Mayıs ve Haziran ayları boyunca kuzey yarım kürenin dört bir yanını saran baharın farklı renklerini, tüm Riot oyunlarına getireceğimiz ücretsiz kişiselleştirme içerikleriyle kutlayacağız” notuyla LGBTQİA+ oyuncular anılmadan ve neden Mayıs ve Haziran ayında kutlandığı belirtilmeden paylaşıldı.

Oyunun kurumsal Türkiye web sitesi geçtiğimiz yıl geliştirilen paketi 17 Mayıs Uluslar arası Homofobi, Bifobi, İnterfobi ve Transfobi Karşıtı Gün görünürlüğü ile yayınlamıştı.

Hangi “yerel yasalar”?

Riot Games Türkiye’den Bahadır Güven, Twitter’da oyuncuların sansürü sorması üzerine bir flood yayınladı. Güven floodda, oyunculara ulaşan tüm içeriklerin hepsinin merkez ofis ve bölgesel ofislerin işbirliği ile ortaya çıktığını ve yerelleştirme kararlarının bölgelerin bağlı olduğu ülke kurallarına göre hukuk departmanı ve merkez ofis yönlendirmesi ile yapıldığını yazdı.

Güven yayınladığı floodda, LGBTİQA+’lar için hazırlanan paketin duyurusunda LGBTİQA+’ların neden silindiyine ve yerelleştirmeyle ne ilgisi olduğuna yer vermezken Dot Esports’ta yayınlanan bir haberde Riot Games’in konuyla ilgili sorulara “yerel yasalara uymak amacıyla” şeklinde cevap verdiği görüldü. Ancak, Riot Games’in Türkçe içeriklerinde LGBTİQA+ silinmesinin tam olarak hangi “yerel yasalara” dayandırıldığı bilinmiyor.   


Etiketler: medya
nefret