14/05/2014 | Yazar: Yıldız Tar

Soma’da hayatını kaybedenlerden biri de 15 yaşındaki Kemal… Gündem Çocuk’tan Ezgi Koman soruyor: ‘15 yaşındaki çocuğun madende işi ne?’

‘15 Yaşındaki Çocuk Neden Madendeydi?’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Soma’da hayatını kaybedenlerden biri de 15 yaşındaki Kemal… Gündem Çocuk’tan Ezgi Koman soruyor: “15 yaşındaki çocuğun madende işi ne?”
 
Soma’da madende yaşanan patlamanın ardından ölü sayıları sürekli artıyor. Yüzlerce işçinin yaşamını yitirdiği faciada ölüm haberi gelenlerden biri de 15 yaşındaki Kemal.
 
Bakanlık çalışma yaşını 16’ya indirmişti
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yönetmelik değişikliği ile ağır ve tehlikeli işlerde çalışma yaşını 16’ya indirmişti. Gündem Çocuk Derneği’nden Ezgi Koman kaosGL.org’a konuşarak bu yönetmeliğin dahi 15 yaşında bir çocuğun madende ne işi olduğunu açıklamadığını belirtti.
 
“Madenlerde çocuk işçi çalıştırılamaz”
Koman 2013 yılında da madenlerde 2 çocuğun yaşamını yitirdiğini hatırlatarak şunları kaydetti:
 
“Madenlerde çocuk işçi çalışmasına dair herhangi bir izin yok. 2013 yılında da 2 çocuk hayatını kaybetmişti. Bir çocuğun madende çalışması herhangi bir şekilde mümkün değil. Neden orada olduğu ile ilgili açıklama yapılması lazım. Buna kim yol açtı? Bununla ilgili açıklama yapılması lazım. Gündem Çocuk olarak takipçiyiz. Bu işin peşini bırakmayacağız!”
 
Ölümlere ilişkin net bilgi hâlâ yok!
Maden işçilerinin durumuna ilişkin net bilgilerin olmayışını da vurgulayan Koman, başka çocukların da madende yaşamını yitirmiş olabileceğini endişeyle hatırlattı.
 
“Neden denetleme yok?”
Soma’da denetimsiz, güvenlik koşullarının ihlal edildiği çalışma koşullarının ölüm getirdiğini de hatırlatan Koman soruyor: “15 yaşında bir çocuğun çalışıp çalışmadığının dahi denetlenmediği bir madenden bahsediyoruz. Neden kendi yönetmeliklerini dâhi denetlemiyorlar?”
 
Bakanlık yönetmeliği…
Yönetmeliğe göre 15 yaşını dolduran çocuklar genç işçi sayılıyor. Ayrıca yönetmelikteki “çocuk ve gençlerin çalıştırılamayacağı işler” listesi de kaldırıldı. Bunun yerine “16 yaşını doldurmuş fakat 18 yaşını bitirmemiş genç işçilerin çalıştırılabilecekleri işler” başlığı eklendi.
 
Ne var ki bu düzenleme İş Yasası’nın 72. maddesine aykırı olduğu için, madenlerde 18 yaşın altında işçi çalıştırmak hala yasak.
 
İlgili haberler:

Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
İstihdam