13/08/2012 | Yazar: Kaos GL

Haramidere Cemevi’nde düzenlenen cenaze töreninde cemevi dedesi, Başbakan’ın Karacaahmet Cemevi ile ilgili açıklamalarına tepki gösterdi. Dede ‘Buralar ucube değil. Buralar cemevi’ şeklinde konuştu.

‘Alevilerin Dirisine de Ölüsüne de Asimilasyon!’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
İzmir’deki saldırı sonrasında yaşamını yitiren er Özkan Ateş’in cemevinde yapılmak istenen cenaze törenini devlet engeli.
 
Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu’nun iddiasına göre askerler, ’Devlet büyüklerimiz katılacak’, ’Devlet cenazesi camide olur’ gerekçesiyle Ateş’in cenazesini cemevinden zorla Ataköy Camii’ne götürdü 

İzmir’in Foça İlçesi’nde askeri bir aracın hareketi sırasında düzenlenen saldırıda yaşamını yitiren er Özkan Ateş için, Alevi olan ailesinin talebi üzerine cemevinde bir tören düzenlenecekti. Esenyurt Haramidere Cemevi’ndeki tören, devlet engeline takıldı. Ailenin yaptığı cenaze törenine katılmayan AKP’liler ve askerler, törenin "kendi inançlarına göre" yapılmasına karar verdi ve tören alanı için Ataköy Camisi’ni seçti. 

Alevi bir aile olduklarını ve Özkan’ın cenazesini cemevinden kaldırmak istediklerini söyleyen er Ateş’in amcası, devlet töreninin ise cemevinde yapılmasına izin verilmediğini belirtti. 
 
Haramidere Cemevi’nde düzenlenen cenaze töreninde ise cemevi dedesi, Başbakan’ın Karacaahmet Cemevi ile ilgili açıklamalarına tepki gösterdi. Dede “Buralar ucube değil. Buralar cemevi” şeklinde konuştu.

“Alevi askerin cenazesini devlet gasp etti!”
 
Cenaze törenine katılmak üzere Haramidere Cemevi’ne giden Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu, cenazenin ailenin izni dışında cemevinden zorla alındığını ileri sürdü. 

Kenanoğlu, Twitter’daki hesabında şu sözleri sarf etti: 
 
“Foça’da öldürülen Alevi askerin cenazesi aileye teslim edilmeden cemevine getirilip, oradan da camiye götürüldü. Alevi aile çocuklarının cenazesinin camiye götürülmesine razı olmadı. Askerler ’Devlet büyüklerimiz törene katılacak. Resmi tören yapılacak. Mecburuz’ diyerek alıp cenazeyi, camiye götürdüler. Bu bilgi birinci ağızdan aktarımdır. Sonuç; Foça’da öldürülen Alevi askerin cenazesi devlet tarafından GASP edilerek cemevinden alındı ve devlet töreni için camiye götürüldü.” 

Alevi askerlerin ölünce kendi ibadethanesine yolcu edilmediğini ve ötekileştirildiğini belirten Kenanoğlu, "Madem Alevi şehit olunca cemevinden töreni kabul etmiyorsun, o zaman şehit olamayacağını da söyle, asker olamayacağını da söyle. Alevilerin dirisine de ölüsüne de asimilasyon!" sözleriyle yaşananlara tepki gösterdi. 

Cemevi başkanına baskı iddiası 
 
Kenanoğlu, Haramidere Cemevi Başkanı’nın baskılar üzerine "Kaçırma yok, alıp götürme var. Söylemlerimizi yumuşatalım" dediğini aktaran Kenanoğlu tepkisini şöyle sürdürdü: 

"Kaçırma, gasp etme veya razılık olmadan alıp götürme. Fark ne? Sonucu değiştiriyor mu? Bize bir tokat atana diğer yanağımızı çevirmeye devam. Susturma, sindirme, gözdağı verme timi göreve başlamış anlaşılan. Büyütmeyelim, abartmayalım, biz kardeşiz falan diyorlardır şimdi. Alevi kurum başkanları dik durmadığı sürece, gelen baskılar sonrasında geri adım attığı sürece biz bu olayları çok yaşarız, ’ucube’yi de çok duyarız".(Sendika.Org)

Etiketler: yaşam, din/inanç
İstihdam