04/11/2013 | Yazar: Kaos GL

1 Kasım’da gösterime giren Aziz Ayşe filminin yönetmeni Elfe Uluç, kaosGL.org’un sorularını yanıtladı.

‘Aziz Ayşe Tüm İzm’lerin Çöktüğünü Gösteriyor’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
1 Kasım’da gösterime giren Aziz Ayşe filminin yönetmeni Elfe Uluç, kaosGL.org’un sorularını yanıtladı.
 
Belgesel/filmdeki iki kadın, Aziz Ayşe ve Elif iki ayrı dünyaların kadını. Elif’i inanılmaz steril bir hayatın içinden, Tarlabaşı’nın arka sokaklarında Aziz Ayşe’nin hikayesine götüren ne oldu?
Elif, aslında bir gündüz güzeli diyebiliriz. Steril insanların çılgınlıkları en çılgınları bile şaşırtabilir. O aslında filmde Ayşe’nin altında kalsa da Ayşe kadar ilginç biri. Sadece heteroseksüel olduğu için daha kapalı davranış biçimleri sergiliyor hepsi o... Ayşe’ye ilk olarak gazetedeki küçük bir haberde rastlıyor. Daha sonra kâğıt toplayıcılığından kazandığı bütün parayı Mehmetçik Vakfı ve camiye bağışlamak üzere bankaya giden Ayşe’yi güvenlik bankadan kovarken görüyor. Ayşe’nin yaşadığı yere Tarlabaşı’na gidince yani Ayşe’yi daha yakından tanıyınca hayatı değişiyor. Elif yaşadığı dünyadan pek memnun değil ve Ayşe’yle karşılaşması bir nevi nefes almasını sağlıyor.
 
Belgeselde iki kadının hayatındaki zıtlık heteronormatif algıları besleyebilir mi? Aziz ayşe “düşkün”, Elif ise steril hayatıyla sürekli karşılaştırılıyor. İzleyicinin bundan nasıl etkileneceğini düşünüyorsunuz?
Hayır besleyemez. Örneğin heteroseksüel olmayan insanların dünyasına ilgi duyuyorsunuz. Ama bunu izleyici başka türlü anlayabiliyor. Film kontrol edilemez bir futbol maçına dönüşüyor. Ben sadece oyuncuları sahneye koydum. Oradaki maç artık toplumsal bir kavga. İnsanlar istediklerini anlamak istiyorlar. Herkes  anlamak istediğini anlıyor. Bence film aksine iki tarafa da eşit mesafede durarak nesnel bir şekilde bahsettiğiniz durumu eleştiriyor.
 
Elif’i genç ve güzel bir adamla sevişirken görüyoruz, Aziz Ayşe ise sadece flört ederken kameralara takılıyor. Bunu neyle açıklıyorsunuz?
Evet, Elif belki genç ve güzel bir erkekle sevişiyor (sevişme değil aslında güreş, bilek güreşi) ama hiç de memnun değil. Ama Ayşe’nin o ufak flörtü bile oldukça sahici ve samimi. Ayrıca anlatım olarak az gösterilen şeyler daha fazla ilgi uyandırır, güçlü şeyleri fazla gösteremezsiniz. Gösterirseniz o başka bir şey olur. Zaten filmin konusu Ayşe’nin flörtü değil. Elif’in sevişmesi de değil. Esasen belirttiğim gibi o zaten benim gözümde bir sevişme de değil. Bir intikam.
 
Kemalizm, din ve toplumsal erkekliğin ve kadınlığın Aziz Ayşe’nin hayatına yansımaları belgeselde çok yoğun ele alınıyor. Bu meseleler transfobi penceresinden bakınca nasıl görünüyor?
Kemalizm değil de genel olarak bir milliyetçilik durumundan bahsedilebilir. Türkiye’de milliyetçilik sadece milliyetçilik olarak değil muhafazakâr-milliyetçi erkek algıyla şekilleniyor. Bu toplumsal yapı sadece transfobiyi değil kendisi gibi olmayan her şeyi dışlıyor haliyle.
 
Aziz Ayşe bu konuları ironik bir biçimde ele alan bir film. Tüm izm’lerin Berlin Duvarı gibi çöktüğünü gösteriyor. Filmin sonunda Ayşe’nin yıkılan evinin duvarları bunu anlatıyor.
 
Aziz Ayşe’nin evi üç ay sonra yıkıldı. Peki Elif mutlu mesut yuvasına geri dönebildi mi?
Tabii ki dönmedi, dönemez de. Onun da dünyası başına yıkıldı. Evi, hayatı hiçbir şekilde eskisi gibi olamaz artık. Çünkü bambaşka biri oldu. Aslında Ayşe gerçek hayatta yeni bir ev buldu ama Elif sinema dışında gerçekten varolsaydı ve yaşasaydı ne olurdu bilemeyiz. Sevgilisiz, işsiz ve belki de alışmadığı bir dünyada kaybolup gidecek. Kumar oynayan Elif. Ayşe değil. İlla bir kurban aramak istiyorsak o Elif, Ayşe değil. Her türlü ayrımcılık çok üzücü. Film bunu anlatıyor.
Aziz Ayşe şimdi nerede? Kendisiyle iletişim halinde misiniz?
Ayşe şu anda Elmadağ’da yaşıyor, eski hayatı aynen devam ediyor. Kendine sahipsiz bir ev buldu.. Çok kalabalık bir ailesi var. Ablaları, ağabeyleri, İstanbul’da, şehir dışında, Muş’ta her yerde akrabaları var... Ve onu çok seviyorlar. Ama onlar da zengin değiller ve ona çok destek olamıyorlar. O anlamda tek ailesi benim. Biz sürekli iletişim halindeyiz.  

Etiketler: yaşam
İstihdam