23/04/2015 | Yazar: Hakan Özkan
Ankara’dan vegan ve vejetaryenler deneyimlerini, nasıl beslendiklerini, vegan ya da vejetaryen olma kararını nasıl verdiklerini anlatıyor.
Ankara’dan vegan ve vejetaryenler deneyimlerini, nasıl beslendiklerini, vegan ya da vejetaryen olma kararını nasıl verdiklerini anlatıyor.
Ankara’dan vegan ve vejetaryenlerin ikinci buluşması 19 Nisan’da Veganka’da gerçekleşti. Bir araya gelen vegan ve vejetaryenler, deneyimlerini ve kendilerine dair hikayelerini paylaştı.
Katılımcıların vegan ve vejetaryen olma deneyimleri şöyle:
Mehmet: “2 aylık vejetaryenim ve ilk olarak buna internetten izlediğim videolarla karar verdim. Şu an güzel bir süreç geçirmekteyim. Ankara için daha fazla yemek çeşitliliği diliyorum. Bu kararı almam sonrasında, aile içerisinde de bir değişime neden oldum, ailem her ne kadar beni vazgeçirmeye çalışsa da, beslenme şeklimiz daha vejetaryen oldu ailece.”
Gaia Dergi’den Burak: “Ben de 1,5 yıldır vejetaryenim ve uzun vadede vegan olmayı düşünüyorum. Bu süreç hayvanlara olan sevgimle başladı ve dışarıda yediğim bir tavuk yemeğinin gecesinde beni fazlasıyla rahatsız etmesiyle devam etti. O geceden sonra vejetaryen olmaya karar verdim, etik kısmı da bunun üstüne eklendi. Daha sonra Earthlings’i izledim ve oradaki vahşet sonucu et ile aramdaki ilişki fazlasıyla açıldı.”
Gaia Dergi’den Sasun: “Sağlık sebepleri ile vejetaryen oldum. Eskiden eti fazlasıyla tüketiyordum. Uzun süre aşçılık yaptım ve tiksindim. Benim için de ‘etik’ kısım sonradan oturdu ve hayvanlarla aramdaki ilişki bile değişti vejetaryen olduktan sonra.”
Vegan beslenmek pahalı mı?
Melahat: “Sağlık nedeniyle olsa bile etrafımızda vejetaryen olmayı zorlaştıran detaylar var. Ben yaşadığım sağlık sorununa ilişkin diyetisyen ile görüştüm ve diyetisyen var olan sağlık problemimin et yemekle aşılabileceğini söyledi. Alternatif bir şey sunamayacağını belirtti ve internetten araştırmamı istedi. Ben de diyetisyenle konuştuğum için bu durumu şaşkınlıkla karşıladım.”
Veganka’dan Özgür: “Vegan beslenmenin pahalılığından dem vuruluyor hep aslında ancak kendin hazırlıyorsan ve soya sütü tüketeceğim kesinlikle gibi düşüncelerin yoksa daha uygun olabiliyor. Ben uzun yıllardır, öğle yemeğimi kendim götürüyorum.”
Bunun yanında vegan vejetaryenler arasında beslenmeye dair deneyimler ile ihtiyaç duyulan vitamin, mineraller ve proteinlere dair beslenme pratikleri paylaşıldı.
“Babam vejetaryen olmama hastalık gibi bakıyor”
Elif, Hacettepe: “Benim vejetaryen olmam 2 yıl öncesine dayanıyor. 2 yıl önce de vejetaryen olmayı denedim ancak her seferinde et yemekle sonuçlandı. Bir gün bir karar verdim, Earthlings izledim. Ve kararımı verdim. Çevremde birçok vejetaryen arkadaşım var. Aslında vegan olmak istiyorum ancak öğrenci olduğumdan ve kaynaklara ulaşımım sınırlı olduğundan çekincelerim var. Şu an ailemle yaşıyorum, uzun vadede düşünüyorum. Vejetaryen olduktan sonra kendimi daha dinç hissetmeye başladım. Sağlığıma da iyi geldi bu karar. Ailem sürekli unutuyorsun, yorgunsun diyerek et yemeye yönlendirmeye çalıştı. 2 yıl olmasına rağmen, hâlâ et yiyip yemeyeceğimi sorabiliyorlar. Çoğunlukla yemekhanede aç kalıyoruz. “
Elif: “Daha çok etik nedenlerden karar verdim. Uzun vadede ben de vegan olmayı düşünüyorum. Şu an yumurta ve sütten olabildiğince kaçınıyorum zaten. Geçmişte bir süre denedim ancak et yememle sonuçlandı. Ancak izlediğim videolarla, tekrar dönüş yaşadım. Annem Hataylı ve her yemekte et yerdik. İlginç olaylar yaşadık, babam hâlâ hastalıkmış gibi bakıyor vejetaryen olmama. Annem etsiz yemekler yapmaya başladı ancak kardeşim çok et tükettiği için şu an hem sebze hem et yemeği yapıyorlar.”
Ankaralı vegan vejetaryenler gelecek ay buluşmalarında vegan el kremi ve temizlik malzemeleri atölyesi kararı aldı. Haziran ayında Kocaeli Kartepe’de gerçekleşecek Vegan festivalin duyusu yapıldı, hazırlık aşaması için bilgiler paylaşıldı.
Vegfest için ayrıntılı bilgiye facebook sayfasından ulaşabilirsiniz.
Etiketler: yaşam, ekoloji