13/06/2017 | Yazar: Yıldız Tar

Çalışanına eşcinsel olduğu için baskı uygulayan uluslararası şirkete açılan dava 9 Kasım’a ertelendi.

‘Bu dava mobbinge uğrayan bütün LGBTİ’lerin davası’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Çalışanına eşcinsel olduğu için baskı uygulayan uluslararası şirkete açılan dava 9 Kasım’a ertelendi. İstanbul LGBTİ’den Ejder Narsap duruşmanın ardından, “Bu dava mobbinge uğrayan bütün LGBTİ’lerin davası” diyerek ayrımcılığa karşı mücadeleye dikkat çekti.

Uluslararası Çeşitlilik Politikaları’nda cinsel yönelim ayrımcılığına karşı mücadele edeceğini duyuran GAP’ın Türkiye şubesinin eşcinsel çalışanını istifaya zorlamasına ilişkin davanın dördüncü duruşması bugün (13 Haziran) 9. İş Mahkemesi’nde görüldü.

Mobbinge uğrayan eşcinsel çalışan M.G.’nin avukatı Eren Keskin manevi tazminat taleplerini yineledi. Tanıklarının ve mobbingi ispatlayan adli tıp raporunun bulunduğunu hatırlattı.

Davalı şirketin avukatı ise tanık ve delil toplanması için zaman istedi. Keskin, adli tıp raporlarının mobbing üzerine alınan ilk rapor olduğunu vurguladı.

Dava 9 Kasım’a ertelendi.

Davanın 19 Ekim günü görülen son duruşması da Adli Tıp Kurumu raporu alınması için ertelenmişti. 19 Ocak tarihinde çıkan adli tıp raporu, M.G.’nin yaşadığı ruhsal zorlukların, iş yerinde yaşadığı olay ve sonuçlarla bağlantılı olduğunu belirtiyor.

“Bu dava mobbinge uğrayan bütün LGBTİ’lerin davası”

Davayı İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği takip etti. Derneğin Yerel Yönetimler Sorumlusu Ejder Narsap, duruşmanın ardından KaosGL.org’a yaptığı açıklamada; “Kasım’dan sonraki duruşmanın karar duruşması olmasını ve M.G.’nin yaşadığı hak ihlalinin cezalandırılmasını bekliyoruz” dedi.

Cinsel yönelim ayrımcılığına karşı mücadele edeceğini duyuran uluslararası bir şirketin Türkiye şubesinin ayrımcılık yaptığını bir kez daha hatırlatan Narsap sözlerine şöyle devam etti:

“Cinsel yönelim ayrımcılığı yapmayacağını söyleyen uluslararası bir şirketin Türkiye şubesinin, GAP Türkiye’nin alenen homofobi uygulaması kabul edilemez. Bu dava yalnızca M.G. davası değildir. Bu dava aynı zamanda işyerinde tacize ve mobbinge maruz kalan kadın ve LGBTİ’lerin davasıdır. İşyerlerinde mobbinge maruz kalan onlarca kadın ve LGBTİ var. Bu davadan çıkacak olumlu bir sonuç onların da yaşadıkları şiddete karşı mücadele etmelerine katkı sağlayacaktır.”


Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
İstihdam