03/03/2015 | Yazar: Yıldız Tar

‘Makbul kadın’ olmayan kadınlar şiddetin her türlüsünü hak ediyor mu?

‘Canımız trans kadın için de üniversite öğrencisi kadar acıyacak mı?’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

“‘Makbul kadın’ olmayan kadınlar şiddetin her türlüsünü hak ediyor mu? Bu kadın için de canınız eve ulaşmaya çalışan üniversite öğrencisi kadar acıyacak mı?”

 

Üniversite öğrencisi Özgecan Aslan’ın öldürüldüğü şehir Mersin’de 1 Mart gecesi bir trans kadın saldırıya uğradı. Öldüresiye dövülen ve portakal bahçesine atılan İpek’in tedavisi hastanede sürüyor.

Mersin 7 Renk LGBTİ saldırıya uğrayan arkadaşlarını yalnız bırakmazken, Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Yüksel Mutlu da İpek’i hastanede ziyaret etti.

Transfobik nefret saldırılarını ve ardından yaşananları Kaos GL Danışma Kurulu üyesi Doç. Dr. Ayşe Devrim Başterzi, Pembe Hayat’tan trans aktivist Gani Met ve Psikolog Zehra Tosun KaosGL.org’a değerlendirdi.

“Bunun için de sesimizi yükseltebilecek miyiz?”

Aynı zamanda Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Bölümü’nde görev yapan Doç. Dr. Ayşe Devrim Başterzi, “makbul kadın” olmayan kadınların şiddetin her türlüsünü hak edip etmediğini sordu:

“Bunun için de sesimizi yükseltebilecek miyiz? ‘Makbul kadın’ olmayan kadınlar şiddetin her türlüsünü hak ediyor mu? Bu kadın için de canınız eve ulaşmaya çalışan üniversite öğrencisi kadar acıyacak mı? Bu kadının da ziyaretine devlet erkanı gelecek mi? Yaşamını kazanacak başka iş bulamayan trans kadınlara her gün her gece reva görülen bu duruma, ‘Onlar da bu işi yapmasalardı, onlar da o saate sokakta olmasalardı’ derken bunun ‘O saatte dolmuşa binmeseydi, mini etek giyen kadın’ söylemleri ile yakın akrabalığını fark edebiliyor musunuz? Eril zihniyetin domino taşları gibi olan iktidarını devirebilme, kadına yönelik şiddete dur diyebilmek için belki de en çok sesi en az çıkanlar için haykırmalıyız. İçiniz dayanıyorsa fotoğraflara bakın, çocuklarınıza göstermeyin, kendi bedeninizde bunun onda biri kadar bir yara berenin acısını düşünün ve varsa ve yerinde duruyorsa vicdanınıza bir sorun; Şiddet hak edilen bir şey midir? Bazı insanlar şiddet görmeyi hak mı eder?”

“Translar birçok kişinin umrunda bile değil”

Pembe Hayat’tan trans aktivist Gani Met ise translara saldırıların birçok kişinin umrunda olmadığını söyledi. Saldırıların ardından çoğu zaman yalnız kaldıklarını belirten Gani Met sözlerine şöyle devam etti:

“Bence birçok kişinin umrunda bile değiliz. Arada vicdanını rahatlatan insanlar var ama genel olarak çoğu kimse pek umursamıyor. Arada sırada transları görmek hoşumuza gidiyor ama ya sonra? Transların yaşadıkları, saldırılar, ayrımcılık için kim ne yapıyor?”

Gani Met kolluk kuvvetlerinin transları saldırıya uğrayan yurttaşlar olarak görüp korumadıkları sürece bu saldırıların yaşanmaya devam edeceğini de belirtti.

“Erkekcikler her taciz ve tecavüzün karşısında ne zaman durabilecek?”

Psikolog Zehra Tosun ise Özgecan Aslan cinayetinin ardından yaşananları hatırlatarak, “Şimdi düşünüyorum da salyaları akarak Fatmagül muhabbeti yapan erkeklere ne oldu da Özgecan’a yapılanlardan rahatsız oldular? Bu ülkede her gün binlerce kadın tecavüze uğruyor zira” dedi.

Tepkilerin Özgecan’ın tecavüze ilişkin klişelerin kolaylıkla yamanıp yapıştırılamayacağı bir durumun temsili olduğu için gelmiş olabileceğini söyleyen Tosun şöyle devam etti:

“Cinsiyetçi muhabbetleri ile ünlü Okan Bayülgen bile 14 Şubat sevgililer günü değil Özgecan günü benim için dedi muhtemelen kızının da bir gün okuldan dönerken benzer bir şey yaşayabileceğini düşünerek. Okulundan eve dönen, pek çoğumuzun her gün yaptığı gibi toplu ulaşım aracına binmiş, annesinin merak etmesinden endişelenen, üniversite öğrencisi, genç bir kadın. Tecavüzcüler de “insanlıktan çıkmış”, “vahşi”, “canavar”, “sapık”, “hasta”, “uyuşturucu bağımlısı”, “bilmem ne görüşünden” adamlar. Tecavüz edilen kadın, erkeklerin kızı, kız kardeşi, kız arkadaşı, annesi kadar yakın; tecavüz eden erkekler kendilerinden fersah fersah uzak. Meselenin özü bu. Bakalım erkekcikler bu yakınlık uzaklık meselesini ne zaman aşabilecek? Mesela seks işçilerine tecavüz edilemeyeceğini ne zaman idrak edebilecek? Her tacizin, tecavüzün karşısında ne zaman olabilecek?” 


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
nefret