27/01/2014 | Yazar: Yıldız Tar

Çocuk hakları dernekleri, kadın örgütleri, feministler ve kadın gazetecilerle görüşerek hazırlanan ‘Çocuk Gelinler’ yazı dizisi yarından itibaren kaosGL.org’ta!

‘Çocuk Gelinler’ Yazı Dizisi Başlıyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Çocuk hakları dernekleri, kadın örgütleri, feministler ve kadın gazetecilerle görüşerek hazırlanan “Çocuk Gelinler” yazı dizisi yarından itibaren kaosGL.org’ta!
12 yaşında evlendirilen, 13 yaşında çocuk doğuran ve 14 yaşında ölü bulunan Kader Erten ile “çocuk gelinler” gerçeğini bir kez daha hatırladık. Kız çocuklarının erken yaşta evlendirilmesine karşı sosyal medyada kampanyalar düzenlendi, basında “çocuk gelinler” meselesi çokca konuşuldu. “Çocuk gelin kavramının kullanılmasından, “pedodiliye” birçok mesele hararetli bir biçimde tartışıldı.
 
Çocuk gelin” ifadesini kullanarak sömürü ve şiddeti normalleştirmiş mi oluyoruz? “Çocuk istismarı” ya da “pedofili” ile açıklamak, sorunu toplumsal mücadele alanından uzaklaştırıp, bireyselleştirmeye ve patolojikleştirmeye mi yol açar?
 
Ya ataerki? Erkek egemenliğini tartışmadan “çocuk gelinleri” tartışmak ne kadar mümkün? Peki çocuk hakları? Erken yaşta evlilikler çocukların eğitim, sağlık, kendini ifade etme gibi insan haklarını ihlal eder mi?

Çocuk gelinler” tartışmasını çocuk hakları dernekleri, kadın örgütleri, feministler ve kadın gazetecilere sorduk. Tartışmalara çeşitli pencerelerden bakarak bir yazı dizisi oluşturduk. “Çocuk Gelinler” yazı dizisini yarından itibaren kaosGL.org’tan okuyabilirsiniz.

Görsel: Uçan Süpürge


Etiketler: kadın
nefret