20/08/2008 | Yazar: Kaos GL

‘Din, ayrımcılık nedeni olamaz’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Haziran ayında eşcinsel evliliklerine yasal hak tanıyan Kaliforniya eyaleti şimdi de bir başka eşcinsel hakları mücadelesine sahne oldu. Yüksek Mahkeme, "dini" gerekçelerle "eşcinsel" hastalara ayrımcılık yapılamayacağına karar verdi.

Amerika’nın Kaliforniya eyaletinde Yüksek Mahkeme, "dini" gerekçelerle "eşcinsel" hastalara ayrımcılık yapılamayacağına karar verdi.

Yargıç Joyce Kennard, lezbiyen bir çift için suni dölleme tedavisi yapmayı reddeden iki "Hıristiyan" doktorun, ayrımcılığı yasaklayan yasanın dışında yer alamayacağını bildirdi. Böylece, ayrımcılık karşıtı yasa tıp mesleğini de içermiş oldu. Yıllardır devam eden dava süreci, eyalette farklı görüşleri savunan çeşitli sivil toplum kuruluşlarını karşı karşıya getirmişti.

Doğum yapabilmek için gerekli tedavileri gören ve suni dölleme ile çocuk sahibi olmak isteyen Guadalupe Benitez adlı lezbiyen, bir tıp kliniği tarafından geri çevrilmişti. İki doktor "dini" gerekçelerle hareket etmiş, Benitez, cinsel yönelimi nedeniyle ayrımcılığa uğradığını belirterek dava sürecini başlatmıştı. Bu davanın kendisi için ‘adil ve doğru olmakla ilgili bir olay’ olduğunu belirten Benitez, ‘Doktorlar sizin cinsel yöneliminize bakarak tanrı rolünü oynayamazlar" dedi.


*Guadalupe Benitez (sağda) partneri Joanne Clark ve oğulları Gabriel’le birlikte…

Guadalupe Benitez’in sekiz yıl önce başlattığı ayrımcılık davası süreci farklı mahkemeler ve kararlardan sonra Yüksek Mahkeme’ye dek ulaşmıştı. Eşcinsellerin ve Benitez’in savunuculuğunu yapan avukat Jennifer Pizer, "Dini gerekçeler ile yasaların dışına çıkamazsınız" dedi.

Davacı Benitez ve 18 yıllık partneri Joanne Clark, daha sonra farklı bir merkezde iki ayrı çocuk sahibi olmuştu. Avukat Pizer, eskiden siyah Amerikalılara da aynı şekilde davranıldığını kaydederek, "Ayrımcılığa karşı gözlerimiz açıldı. Siyahların ne çektiğini biliyoruz" dedi.
Kasım Cindemir

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam