16/12/2014 | Yazar: Kaos GL

Pembe Hayat’ın düzenlediği Trans Kadın Kampı katılımcılarıyla gazeteci-yazar Yıldız Tar’ın gerçekleştirdiği röportajlardan oluşan ‘Dönmelere Doyamadık’ kitabı çıktı.

‘Dönmelere Doyamadık’ kitabı çıktı! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Pembe Hayat’ın Temmuz ayında Side’de düzenlediği Trans Kadın Kampı’nın katılımcılarıyla gazeteci-yazar Yıldız Tar’ın gerçekleştirdiği röportajlardan oluşan “Dönmelere Doyamadık” kitabı çıktı. Kitabı Pembe Hayat’tan edinebilirsiniz.
 
Pembe Hayat’ın bu yaz Side’de düzenlediği Trans Kadın Kampı’na katılan trans kadınlarla röportajlardan oluşan “Dönmelere Doyamadık” kitabı çıktı.
 
Kaos GL ve Pembe Hayat derneklerinin birlikte hazırladığı kitapta KaosGL.org editörlerinden gazeteci-yazar Yıldız Tar’ın beş farklı şehirden trans kadınlarla yaptığı söyleşiler yer alıyor.
 
Trans kadınlar anlatıyor: Hayat işte bacım!
 
Farklı meslek ve yaş gruplarından on bir trans kadının eğitim, çalışma hayatı, sosyal güvence, barınma, göç, nefret saldırıları, gündelik yaşam, hukuk, cezaevleri, sağlık ve transfobiyle mücadele gibi konulardaki deneyim ve düşüncelerinin yer aldığı kitabın alt başlığı ise: “Trans Kadınlar Anlatıyor: Hayat İşte Bacım!”
 
Medyanın görmezden geldiği ya da “travesti terörü” haberlerine sıkıştırdığı trans kadınların kendi deneyimlerini, kendi dillerinden aktardığı kitaba ücretsiz olarak Pembe Hayat LGBTİ Derneği’nden ulaşabilirsiniz. Farklı şehirlerdeki LGBTİ örgütlenmelerine de dağıtımı yapılacak kitaba ulaşmak için bilgi@pembehayat.org adresine mail atmak yeterli.
 
Ankara, Eskişehir, İstanbul, İzmir ve Mersin’den trans kadınların yer aldığı bu kitap; Pembe Hayat’ın bir trans ağı oluşturma hedefinin ön çalışmalarından birisi. Bu sene bir kampta ve “Dönmelere Doyamadık” kitabında trans kadınları bir araya getiren dernek; önümüzdeki yıllarda trans erkeklere dönük bir kamp da organize etmeyi düşünüyor.
 
Medyadaki görünmez duvarları aşma ümidiyle…
 
Kitaptaki söyleşileri gerçekleştiren Yıldız Tar ise bu çalışmanın “medyadaki görünmez duvarları” aşmasını ümit ettiğini belirterek şunları kaydetti:
 
“Bambaşka hayatlarda gelen on bir farklı trans kadının deneyimleri, transların gökyüzündeki yıldızlar kadar çeşitli olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor. Bu çalışma, kalıp yargılara hapsedilen trans kadınların birbirlerinden ne kadar farklı olduklarını göstermenin yanı sıra; ortak olarak paylaşılan ayrımcılık ve transfobiyi de görünür kılmak için yapıldı. Umarız, trans kadınların hayatın her alanında verdikleri mücadele ve direnişe bir nebze de olsa katkımız olmuştur.
 
Kitapta yer alan trans kadınlar ve röportaj başlıkları ise şöyle:
 
Ayta Sözeri (İstanbul): Sahne teklifi yapan mekan daha önce beni içeri almamıştı
Gani Met (Ankara): Nonoşluğun tuhaf bir garibanlığı vardır
Buse Kılıçkaya (Ankara): Haklı bir galibiyet aldık, önümüzdeki maçlara bakıyoruz
Deniz Şapka (İstanbul): Evlilik de bir tür seks işçiliğidir!
Michelle Demischevich Kurt(İstanbul): Kar altında iç çamaşırımla sokakta sürüklendim!
Doğa Ç. (Ankara): Komutandım, trans olduğumu söyleyince her şey sıfırlandı
Oya Özgün Hazan (Ankara): Kurumamak için mücadele etmemiz lazım
Demet Yanardağ (İzmir): Çükünü çıkartıp “Ağzına al” diyen polisleri biliyorum
Yağmur Arıcan (Mersin): Yaşadığım şehri terk etmek istemiyorum
İrem Aşık (Eskişehir): İşyerlerine trans kotası konulmalı
Zara (Ankara): Nefret Suçları Yasası’nda yokuz
 
İlgili haberler:
 
*Trans Kadın Kampı ve “Dönmelere Doyamadık” kitabı Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı’nın finansal olarak desteklediği ve Pembe Hayat ile Kaos GL derneklerinin birlikte yürüttüğü Ayrımcılığa Karşı Gökkuşağı Koalisyonu Projesi kapsamında gerçekleştirilmiştir.   

Etiketler: medya
İstihdam