18/06/2015 | Yazar: Kaos GL

Ermenistan’da mahkeme; basının kara listeye aldığı insan hakları aktivistlerini homofobik nefret söylemi üreten medyanın zararını karşılamaya zorladı. Aktivistler bağış kampanyası başlattı.

‘Ermenistan’da aktivistler adalet için mücadele ediyor!’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Ermenistan’da mahkeme; basının kara listeye aldığı insan hakları aktivistlerini homofobik nefret söylemi üreten medyanın zararını karşılamaya zorladı. Aktivistler bağış kampanyası başlattı.
 
Ermenistan’da basının kara listeye aldığı LGBTİ aktivistlerinin mahkemeye başvurusundan olumsuz sonuç çıktı. Mahkeme homofobik nefreti cezasız bırakırken, kara listeye alınmış kişileri nefret ve ayrımcı söylemler üreten medyanın zararını karşılamaya zorladı.
 
Ermenistan’da bir grup aktivist ruhsal sağlık ve cinsiyet kimliği konularında aşağılayıcı ifadelerde bulunan şarkıcı Anush ve Inga Arshakyan’a tepkilerini 2014 yılı Mayıs ayında kamuoyuna açıkladı. 2014 yılında düzenlenen Eurovision şarkı yarışmasında Ermeni jüriler, Anush ve Inga, Conchita Wurst’un kendileri için tiksinti nedeni olduğunu belirtmişti.
 
Kara listeye alındılar!
 
İnsan haklarına dönük bu ayrımcılığın aktivistler tarafından kınanması, aktivistleri hakaretlerin ve nefret propagandasının hedefi haline getirdi. Hükümet tarafından desteklenen yerel medya yaklaşık altmış kişiye “vatan ve devlet hainleri” diyerek, bu kişilerin toplumu kışkırtma çabası içinde olduklarını iddia eden bir kara liste yayınladı.
 
Mahkeme kara listeyi meşrulaştırdı
 
Kara listede bulunan bazı kişiler bu nefret söylemlerine ve ayrımcılığa karşı soruşturma açtı. Nefret söylemini ifade özgürlüğü ile bir tutan asli hukuk mahkemesi on altı kişinin kolektif talebini reddetti.
 
Mahkeme masraflarını homofobik nefret mağdurları ödeyecek!
 
Aktivistlerin adil muameleye ulaşamamaları gibi, dava ağır mali yük kararı ile sonuç buldu. Mahkeme kara listeye alınmış kişileri nefret ve ayrımcı söylemler üreten medyanın zararını karşılamaya zorladı. Mahkemenin toplam masrafları, devlete kesilen bedel ve avukat masrafları ile birlikte, yaklaşık 2000 Amerikan doları tuttu.
 
Aktivistler mahkeme masraflarını karşılamak için bir bağış kampanyası başlattı. Kamuoyuna yaptıkları açıklamada ise, “Cesaretimiz kırılmadı” dedi:
 
“Cesaretimiz kırılmadı!”
 
“Bizlerin, temel özgürlük ve insan hakları savunucuları olarak cesareti kırılmamıştır ve bizler, Ermenistan’da hukukun egemenliği, LGBT haklarının korunması ve adalet sisteminin bağımsızlığı için verdiğimiz mücadeleye devam edeceğiz.
 
“Bağış toplamamızın amacı, yalnızca adil olmayan mahkeme sonucunda davacıların ödemek zorunda kaldığı mahkeme masrafları değildir, aynı zamanda insan haklarının özellikle de LGBT haklarının Ermenistan’da korunmasına da yardımcı olmaktır.”
 
 
İlgili haber:
 
*Aktivistlerin kampanyasını İngilizce’den Türkçe’ye stajyerimiz Simge Şirin çevirdi. 

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam