31/05/2006 | Yazar: Kaos GL

‘Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne taraf olan Türkiye'nin Anayasal güvence altına almış olduğu dernek kurma ve örgütlenme özgürlüğü haklarından eşcinsel örgütlerinin de diğer tüm kitle demokratik örgütleri gibi yararlanma hakkı tartışmasız vardır.’ Eşcinsel kuruluşları, insan hakları örgütleri ve çeşitli siyasi partiler Valilik tarafından kapatılmak istenen Bursa Gökkuşağı Derneği’ne destek verdi.

‘Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne taraf olan Türkiye'nin Anayasal güvence altına almış olduğu dernek kurma ve örgütlenme özgürlüğü haklarından eşcinsel örgütlerinin de diğer tüm kitle demokratik örgütleri gibi yararlanma hakkı tartışmasız vardır.’ Eşcinsel kuruluşları, insan hakları örgütleri ve çeşitli siyasi partiler Valilik tarafından kapatılmak istenen Bursa Gökkuşağı Derneği’ne destek verdi.

KAOS GL

Eşcinsel kuruluşları, insan hakları örgütleri ve çeşitli siyasi partilerin altına imza attığı basın duyurusu şöyle:

Dünyada ve Türkiye'de artık, yeni bir hak kategorisi olarak lezbiyen, gey, transeksüel, travesti ve diğer cinsel yönelimi farklı olan insanların sahip olması gereken haklardan söz edilmektedir.

Cinsel yönelim farklılığının yüzyıllarca bir hastalık olduğu düşüncesi ve iddiası Dünya Sağlık Örgütü’nün ve çeşitli uluslararası bilim kurum ve kuruluşlarının yayınlamış olduğu raporlarla yıllar önce kesin bir şekilde boşa çıkarıldı. Bu bilimsel gerçek karşısında kimi ülkeler bu gerçeği kabul edip, eşcinsel örgütlerinin de gayretiyle kimi olumlu düzenlemelere gittiler. Ama maalesef Türkiye’nin de içerisinde olduğu bir çok ülke ise cinsel yönelimi farklı yurttaşlarına ‘hasta’ gözü ile bakmakta, çoğu zaman bakma gayretinde dahi bulunmamakta, onları görmezden gelmektedir. Bakış açısı bu olunca sokaktaki hayattan askerliğe, aile hayatından iş hayatına kadar eşcinseller potansiyel suçlu olarak görünmekte ve bu bir devlet politikası olarak aileden eğitim hayatımıza kadar böyle öğretilmektedir. İnsanlar cinsel yönelimlerinden dolayı toplumdan, sosyal hayattan dışlanmaktadır. Bu durum da aklımıza fuhuş ve gece hayatı ile gelen eşcinsellere böyle bir hayatı dayatanın devlet ve toplum olduğunu göstermektedir.

Bütün bu olumsuz durumlara rağmen geyler, lezbiyenler, travestiler artık kendi örgütlerini kuruyorlar, hakları, özgürlükleri için mücadele yürütüyorlar. Kuşkusuz bundan daha doğal bir şey olamaz. Üstelik bu durum, toplum ve eşcinseller arasındaki duvarın yıkılmasının olmazsa olmaz bir şartı olarak görülmelidir. İlk adımlar İstanbul ve Ankara’da atıldı. Ardından Bursa’da kurulan Bursa Gökkuşağı Derneği kamuoyuna açıklandı. Kurulduğu ilk günden bu yana eşcinseller ve toplum arasındaki yabancılaşmanın aşılması için çaba sarf ettiğini düşündüğümüz Gökkuşağı Derneği her fırsatta, eşcinsellerin sosyal güvencelerinin nasıl sağlanması gerektiği, iş güvencesi ve bir çok sorun üzerine yetkililere çağrılarda ve ortak proje önerilerinde bulunuyor. Üstelik fuhuşla beraber anılan eşcinsellerin, özelde de travestilerin bu durumdan kurtulmak için tek gerçekçi yolun bu olduğu belirtilirken devlet eşcinselleri yine görmek istemiyor. Yapılan iyi niyetli tüm açıklamalara ve proje önerilerine rağmen Bursa Valiliği bu talepleri değerlendirmek yerine Gökkuşağı Derneği’nin kapatılması için Bursa Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunuyor. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne taraf olan Türkiye'nin Anayasal güvence altına almış olduğu dernek kurma ve örgütlenme özgürlüğü haklarından eşcinsel örgütlerinin de diğer tüm kitle demokratik örgütleri gibi yararlanma hakkı tartışmasız vardır.

Sorunu tüm boyutlarıyla ortaya koyup çözme iradesi göstermek yerine eşcinselleri yok saymak hiçbir olumlu sonuç doğurmayacaktır. Birilerini rahatsız etse de bu ülkede, bu toplumda, meclisten okullara, iş yerlerine kadar her yerde eşcinseller vardır. Bundan daha doğal bir şey de olamaz.

Gökkuşağı Derneği’nin bu anlamlı mücadelesinde insandan, haklar ve özgürlüklerden yana olan tavrımız kesintisiz devam edecektir. Tüm dünyada ve Türkiye'de eşcinsellerin yalnız olmadığını, demokrasiden ve insandan yana tüm şahıs ve kurumların destekçileri olduğunu ve olacağını belirtmek istiyoruz.

*İmzalayan Kurumlar:

Antalya Gökkuşağı Oluşumu

Demokratik Toplum Partisi Bursa İli

EBBT

Gökkuşağı Derneği

Günyüzü Kadın Kooperatifi

İnsan Hakları Derneği Bursa Şubesi

Kaos GL Derneği

Lambda İstanbul Derneği

Özgürlük Ve Dayanışma Partisi Bursa İli

Sosyalist Demokrasi Partisi Bursa İli



*İlgili haberler:

[[‘Bursa Valiliği vatandaşlarından habersiz’]]

[[Eşcinsel örgütlenmesi karşıtı bir Vali daha]]

[[Bursalı eşcinseller 1 Mayıs’ta]]






Etiketler: yaşam
İstihdam