10/05/2012 | Yazar: Kaos GL

Birleşik Devletler tarihinde ilk defa bir Başkan eşcinsel evlilik konusunda açık tavrını koymakla eşcinsel insan hakları hareketine büyük bir destek vermiş oldu.

‘Eşcinsellerin Evlenebilmesi Gerektiğine İnanıyorum’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Birleşik Devletler tarihinde ilk defa bir Başkan eşcinsel evlilik konusunda açık tavrını koymakla eşcinsel insan hakları hareketine büyük bir destek vermiş oldu. 

Eşcinsellerin Evlenebilmesi Gerektiğine İnanıyorum! Amerika Birleşik Devletleri’nde dün günün sözü buydu…
 
Obama’nın tarihi çıkışını ABD’den Tarkan Aybar, kaosgl.org için değerlendirdi
ABD Başkanı Obama, belki de dört yıla yakın bir süredir sürdürdüğü başkanlık döneminde gerçekleştirdiği en önemli yasal düzenlemelerden biri olan Söyleme- Sorma Yasası’nın iptal edilmesinden sonra eşcinsel evlilik konusunda net duruşuyla ülke içindeki eşcinsellerin büyük bir sevinç kaynağı oldu.
 
Başkan’ın bu sözleri, yaklaşık beş ay sonra yapılacak seçimler göz önüne alındığında, hem kendi açısından hem de ülke genelindeki eşcinsel toplum açısından önemli sonuçlar doğuracağı açık. Öncelikle Başkan açısından bakarsak; bir anlamda kendi seçilme şansını zora sokmuş durumda olduğu görülmekte. Obama’nın eşcinsel evliliğe Amerikan tarihinde ilk defa başkanlık düzeyinde destek vermesi tutucu ve muhafazakâr kesimleri tabir yerindeyse galeyana getirmiş durumda. Demokrat Parti içindeki muhafazakârların da tepkisi dikkate alındığında bu çıkış rakibi Romney’nin seçimlerdeki şansını arttırmakta. Unutulmamalı ki, kadın ve erkekler arasında evliliği tanımlayan Federal Evlilik Yasası Kongreden demokratların desteğiyle geçmiş ve 21 Eylül 1996’da imzalayan da Demokrat Başkan Bill Clinton olmuştu.
 
Mormon olan Romney’i birçok koyu dindar Hıristiyan muhafazakârlar desteklememekteydi, ancak Obama’nın son çıkışı bu kesimlerin Romney lehine sandığa gitmesine neden olacak gibi görünüyor. Romney başkan yardımcısı adayını tutucu muhafazakârların hoşuna gidecek bir isimden seçerse, Obama ikinci dört yıl şansını tümüyle yitirir.
 
Obama’nın sözleri siyasi hesaplar dışında söylenmiş bir söz olarak algılanmalı. Obama gibi her adımını çok hesaplı atan biri için böyle bir net –ki Obama’nın net çıkışları çok azdır- çıkışı bir nevi kendi eliyle başkanlık şansını azaltma anlamı taşımaktadır. Bu anlmada Obama’yı bir kahraman olarak niteleyebiliriz.
 
Federal düzenleme yakın!
 
Ülke genelindeki eşcinseller için ise bu durum bir bayram havası yaratmakta. Yukarıda da belirttiğimiz gibi Birleşik Devletler tarihinde ilk defa bir başkan eşcinsel evlilik konusunda açık tavrını koymakla eşcinsel insan hakları hareketine büyük bir destek vermiş oldu. Bir 10 yıl önce bırakın evliliği birçok konuda eşcinseller ciddi ayrımcılığa maruz kalıyorken şimdi eyaletler düzeyinde evlilik hakları tanınmakta ve halk genelindeki destekleri %49 civarında. Her geçen gün evlilik taraftarlarının sayısı artmakta. Federal düzeyde bu yıl olmasa Obama’nın son çıkışıyla kısa vadede bir düzenlemenin olması yakın gibi. Kaldı ki Kaliforniya Eyaletindeki referandumla Eyalet Anayasasına eklenen eşcinsel evlilikleri yasaklayan maddenin 9. Bölge Federal Temyiz Mahkemesi’nin Federal Anayasaya aykırı bulup iptal etmesi ve Federal Yüksek Mahkeme’nin çok yakında ele alacağı evlilik ile ilgili bir davada Yüksek Yargıç Kennedy’nin mahkemedeki 4 liberal yargıçla aynı yönde hareket etmesi durumunda 5’e 4 eşcinsel evlilikler konusunda federal düzeyde de bir tanınma olasılığı bulunmakta.
 
Sonuçta Obama bu son çıkışıyla kendi seçilme şansını azaltsa da eşcinsel toplumu için büyük bir destek vermiş oldu. Obama bir tarihi harekette bulundu. Zaten Obama hep ilklerin insanı oldu ve olmaya devam diyor. Seçim Kasım’da ve Kasım’a daha çok var. Bakalım Obama daha ne sürprizler yapacak...  

Video Haber İkon  İlgili Video:


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam