08/11/2017 | Yazar: Yıldız Tar

Anket boyunca çok sayıda nefret saldırının yaşandığı açığa çıktı.

‘Evlilik eşitliğinin oylanması homofobinin kapısını araladı’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Avustralya’da evlilik eşitliği için tartışmalı “danışma amaçlı anket” bitti. Anket boyunca çok sayıda nefret saldırının yaşandığı açığa çıktı.

Avustralya’da evlilik eşitliğine ilişkin “danışma amaçlı anket” sürerken LGBTİ’lere dönük nefret saldırılarında artış olduğu açığa çıktı.

Evlilik hakkının “hemcins partnerleri de kapsayacak” şekilde genişletilmesine ilişkin bağlayıcılığı olmayan danışma amaçlı bir anketin oylandığı ülkede LGBTI Legal Service isimli oluşum saldırıların kaydını tutuyor.

“Son 30 yılda yaşanan ilerlemenin altı oyuluyor”

Oluşumun paylaştığı verilere göre anket sürerken en az 220 kez kamusal alanda LGBTİ’leri hedef alan nefret söylemi yaşandı.

Yaşanan saldırılardan bazıları ise şöyle: Evlilik eşitliği oy pusulaları ile birlikte jilet bıçakları yollanması, 16 yaşındaki bir çocuğun eşcinsel karşıtı söylemlerle saldırıya uğraması, evlilik eşitliğini destekleyen bir şal takılan köpeğin tekmelenmesi…

LGBTI Legal Service Başkanı Matilda Alexander, “Danışma amaçlı anket homofobinin kapılarını açtı. Meşru bir tartışma ortamı yerine LGBTİ toplumu son 30 yılda yaşanan bütün ilerlemeleri geriye götüren yıkıcı yorumlarla karşılaşıyor” dedi.

“Danışma amaçlı anket” hem bağlayıcılığı olmadığı için hem de temel bir insan hakkı halk oylamasına götürüldüğü için eleştirilmişti.

“Evet” oyları önde

Oluşum, ayrımcılık karşıtı yasalar kapsamında suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor.

Öte yandan ülkedeki oylama dün sona erdi. Guardian Australia’nın anketine göre sonuçlar büyük bir çoğunluğun evlilik eşitliğine “Evet” dediğini ortaya koyuyor. Anketin yasal bir bağlayıcılığı olmasa da 13 milyon Avustralya vatandaşının katıldığı tahmin ediliyor. Kesin sonuçlar 15 Kasım’da açıklanacak.

Avustralya’daki evlilik eşitliği tartışmaları hakkında detaylı bilgi için tıklayın: Avustralya’da bir tuhaf evlilik eşitliği oylaması


Etiketler: insan hakları, aile
İstihdam