18/10/2017 | Yazar: Can Tülük

Az konuşulan ve görünür olmayan, gölgede kalan ‘+’ kimlikler İzmir’de konuşuldu.

‘Gölgede kalan’ +’lar İzmir’de konuşuldu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Az konuşulan ve görünür olmayan, gölgede kalan “+” kimlikler İzmir’de konuşuldu.

İzmir’de konuşulmayan ve görünür olmayan cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği kavramları “Gölgede Kalan Temel Kavramlar” atölyesinde tartışıldı. 17 Ekim Salı günü Alsancak’ta Tiryaki Kedi Kafe’de gerçekleşen atölyenin yürütücülüğünü Ekim ve Ege yaptı.

Atölyede yürütücüler LGBTİ+’nın “+” kısmıyla ilgili yanlış bilinenleri atölyeye katılanlarla tartışmaya açtılar.

Ekim cinsiyet tanımları, atanmış cinsiyet, biyolojik cinsiyet, bedensel cinsiyet, kromozamal cinsiyet, tanımlanan cinsiyet, cinsiyet performansı, toplumsal cinsiyet, seks/gender,queer,beden disforisi,akışkan cinsiyet, bigender kavramlarını tartıştırdı.

Ege ise bir şemsiye kavram olan ACE (aseksüellik, aromantiklik, griaseksüellik, griaromantiklik, demiseksüellik, demiaromantiklik) üzerinden afobi ve afobinin homofobiden ayrıldığı noktaları anlatmakla başladı. Ardından cinsel yönelim, estetik çekim, cinsel haz, cinsel arzu-istek, duygusal haz kavramlarını ele aldı.

Sunumların ardından konuşulanlar “Kavram Kartları” ile yeniden incelendi.  Ayrıca kolaylaştırıcılar atölyenin bu kısmında beden disforisi ve geçiş ameliyatı tanımlamalarında gördükleri problemleri katılımcılarla tartıştılar.

“Dilimizin sınırları dünyamızın sınırlarıdır”

Tüm bu tanımlama ve anlamlandırmaların yanında kişinin beyanının esas olma durumunu önceleyerek insanların kendileri hakkında nasıl bir dille muhattap olunmasını istediğinin görmezden gelinemeyeceğini belirten kolaylaştırıcılar, bu kavramların sınırlarına kimsenin varoluşunu ait hissetmediği sürece sokulamayacağını belirttiler.

Atölyenin ikinci kısmında ise kavramların gerekliliği ve kişinin özne bir yerden sözünü üretmesi tüm katılımcılarla birlikte tartışıldı.


Etiketler: yaşam, cinsellik
İstihdam