12/05/2017 | Yazar: Yıldız Tar

Kaos GL Medya Çalıştayı’nda konuşan Funda Şenol Cantek, ‘Haber sadece ‘gerçekleri’ yansıtmak değildir, hikaye anlatıcılığıdır’ dedi.

‘Habercilik aslında hikaye anlatıcılığıdır’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL Medya Çalıştayı’nda konuşan Funda Şenol Cantek, “Haber sadece ‘gerçekleri’ yansıtmak değildir, hikaye anlatıcılığıdır” dedi.

Kaos GL Derneği, internet gazetesi KaosGL.org ve Kaos GL Dergisi gönüllü muhabir ve yazar ağını güçlendirmek, LGBTİ’leri kendi hikayelerini yazmaya teşvik etmek, hak temelli haberciliği yaygınlaştırmak için Medya Okulu düzenliyor.

Geçtiğimiz yıl 7 şehri gezen Kaos GL Medya Okulu bu yıl Ankara’da yeni katılımcılarla bir araya geldi. Dün (11 Mayıs) ilk ayağı yapılan Medya Okulu’nda temel gazetecilik kavramlarını tartışan katılımcılar, bugün Medya Çalıştayı ile medya izleme, analiz etme ve raporlamayı; KaosGL.org internet gazetesinin yayın politikasını tartıştı.

Ülke genelinden KaosGL.org gönüllü muhabirleri, İletişim Fakültesi öğrencileri ve Kaos GL üye, çalışan ve gönüllülerinin katıldığı Medya Çalıştayı’nın ikinci oturumunda Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen akademisyen Funda Şenol Cantek’in yönettiği “Kaos GL Medya Çalışmaları Kapsamında Neler Yapabiliriz” oturumuyla devam etti.

“Haber, sadece ‘gerçekleri’ yansıtmak değildir”

Cantek, gazetelerin yayın politikalarını değerlendirirken muhabir, editör, yayın yönetmeni gibi farklı konumlardaki kişilerin yetki, sorumluluk ve etki alanlarını ayrı ayrı değerlendirmek gerektiğini söyledi:

“Özellikle LGBTİ, toplumsal cinsiyet, kadın gibi konularda muhabirin söz hakkı çok olmayabiliyor. Yazmak istediği haber o ana akım gazetede yayınlanmıyor.”

Haberin sadece “gerçekleri olduğu gibi yazmak, aktarmak, yansıtmak” olmadığını hatırlatan Cantek, “Habercilik aslında hikaye anlatıcılığıdır” dedi. Anaakım medyanın dev şirketlerin tekelinde olduğunu, milliyetçilik ve ayrımcılık üzerinden kendisini sürdürdüğünü, ticari kurumlar olduğunu hatırlattı.

Görünürlük ama nasıl görünürlük?

Cantek, Rüzgar Erkoçlar hakkında çıkan haberlerden bahsetti. Magazinde belli olaylar, durumlar üzerinden haberler yapıldığını vurgulayan Cantek şöyle devam etti:

“Ana akım medyada görünür olmamak, temsil edilmemek bir dert ancak ortada bir olay, mesele yokken görünür olmak da ayrı bir dert. Rüzgar Erkoçlar’ın hayatı, yaşamı her şey onun rızası dışında yayınlandı. Mesela en son sevgilisi ile el ele fotoğrafı ile bir haber: Nasıl gidiyor? İyi gidiyor? Bu bir görünürlük müdür? Olumlu mu değerlendireceğiz? Magazinde sevgilinle ayrıldığında, yeni sevgilin olduğunda haber olursun. Ancak buradaki mesaj farklı, ‘çerez’ gibi önümüze sürülen bir mesele.”

Oturumun devamında KaosGL.org’un önümüzdeki dönemde neler yapabileceği konuşuldu. Medya Okulu’nun ikinci aşamasının programlandırılması tartışıldı.

İlgili haberler:

Kaos GL Medya Okulu başladı!

“Biz söylemezsek sözümüzü kim doğru söyleyecek?”

“Bizi ancak biz olmayanı tanımlayarak biliyoruz”


Etiketler: medya
İstihdam