29/05/2007 | Yazar: Kaos GL

Avustralya’nın Melbourne kentinde bir eşcinsel bar, heteroseksüellerin girişini kapıda engelleme kararında hukuk zaferi kazandı. Mahkeme, heteroseksüel grupların bardaki eşcinsel müşterileri bir eğlence vesilesi olarak görmesinin eşcinsellerin onurunu zedeleyen bir davranış biçimi olduğuna karar verdi.

‘Heterolar giremez’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı Avustralya’nın Melbourne kentinde bir eşcinsel bar, heteroseksüellerin girişini kapıda engelleme kararında hukuk zaferi kazandı. Mahkeme, heteroseksüel grupların bardaki eşcinsel müşterileri bir eğlence vesilesi olarak görmesinin eşcinsellerin onurunu zedeleyen bir davranış biçimi olduğuna karar verdi.

KAOS GL

Victoria eyaletindeki mahkeme, Peel Otel barının müşterilerini cinsel yönelimlerine göre seçebileceğine hükmetti. Barın yöneticileri, gruplar halinde gelen heteroseksüel kadın ve erkeklerin eşcinsel müşterileri rahatsız ettiğini söylüyordu.

Avustralya’nın insan hakkı örgütleri bar yönetimine davada destek oldu.

Mahkeme başkanı, heteroseksüel grupların bardaki eşcinsel müşterileri bir eğlence vesilesi olarak görmesinin eşcinsellerin onurunu zedeleyen bir davranış biçimi olduğunu söyledi.



’Bunu talep etmek eşcinseller için bir haktır’

Peel Otel barını işleten ekip, evlenmeden önce kız kıza ya da erkek erkeğe içip eğlenmeye çıkan heteroseksüel grupların bardaki atmosferi zehirlediğini ve huzursuzluk yarattığını belirtiyor.

Barın yöneticilerinden Tom McFeely, ‘Güvenli bir denge kurabilmek için gelen heteroseksüellerin sayısını sınırlayabilmemiz gerekiyordu’ dedi.

Peel Otel yöneticileri mahkemede, Melbourne’da heteroseksüellere hitap eden 2 bin içkili mekana karşılık sırf eşcinsel erkeklere hitap eden tek yerin kendi barları olduğunu hatırlattı.

İnsan hakkı örgütleri, ‘Bu bara giden eşcinseller için korku ve sindirmeden uzak bir ortama girdiklerini biliyor olmak bir haktır’ diyerek, Peel Otel’in heteroseksüellere ayrımcılık uyguladığı iddiasını reddettiler.

Avustralya’nın fırsat eşitliği yasaları ırk, din veya cinselliğe dayalı ayrımcılık yapılmasını yasaklıyor.

Kaynak: BBC Türkçe, 28 Mayıs 2007


Etiketler: yaşam, gezi/mekan
İstihdam