08/12/2011 | Yazar: Ömer Akpınar

‘Müslüman Kardeşler demokrasiyi sıkıca kucaklıyor görünseler de bunu dini prensipleriyle ne biçimde uzlaştıracakları pek açık değil.’

‘Hürriyet ve Adalet’ten Mısırlı LGBT’ler de Nasiplenecek mi? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
“Müslüman Kardeşler demokrasiyi sıkıca kucaklıyor görünseler de bunu dini prensipleriyle ne biçimde uzlaştıracakları pek açık değil.”
 
Mısırlı gey blogger “Ice Queer”, Hüsnü Mübarek’in devrilmesinden sonra yapılan seçimleri kazanan Müslüman Kardeşler’in “Hürriyet ve Adalet” partisinin çözümünü değerlendirdi.
 
“Çözüm Homofobi mi?”
Kısa süre önce eski başkan yardımcısı Ömer Süleyman, 25 Ocak Devrimi boyunca gerçekleştirdiği bütün röportajlarda Müslüman Kardeşler’i “İslamofobik” bir kukla olarak gösterip Mübarek giderse neler olacağına dair tüm dünyayı korkuttu durdu. Bugün Müslüman Kardeşler homofobi ve yabancı düşmanlığını daha önceden anayasa referandumunda yaptıkları gibi oy toplamak için kullanıyor.
 
3.5.2011’de Kahire’nin kuzeyindeki Gharbiya valiliğinin başkenti Tanta’da 20 bin kişinin katılımıyla gerçekleşen seçim mitinginde Müslüman Kardeşler’in lideri Muhammed Badie “milletçe üzerinde mutabakata varılmış olsa bile haram olanı serbest bırakıp helal olanı yasaklamak Demokrasi adına izin verilemez” dedi.
 
“Özgürlük ve demokrasi arayanlar tüm bunları yalnızca kâmil insan yaratmayı hedefleyen İslam’da bulacaklardır” diyen Badie sözlerine şunları ekledi: “Batı eşcinsel evliliğe demokrasi adı altında izin verdi, biz buna Mısır’da asla izin vermeyeceğiz ve ulusal birliğin korunması adına Müslüman bir kadının Hıristiyan bir erkekle evlenmesine izin vermeyeceğiz ki bu zaten Şeriat’a aykırı”.

Müslüman Kardeşler, yüz kızartan Çözüm İslam” kampanyasını birkaç yıl önceki parlamento seçimlerinde kullandı. Şimdi Eylül’deki parlamento seçimlerinde koltukların yarısı için yarıştıklarını söyleyerek devrim sonrası politikalarda ülkenin en büyük gücü olma planlarını ortaya koyuyor (her ne kadar daha önceden koltukların yüzde 30’undan fazlası için yarışmayacaklarına söz vermiş olsalar da). Bu amaç doğrultusunda yeni liderleri geçen Cumartesi yapılan bir basın açıklamasında bildirilen “Hürriyet ve Adalet Partisi” adı altında yeni bir siyasi parti kuruldu.
 
Partinin yeni belirlenen savaş yanlısı lideri Mahmut Morsi “bu dini ya da teokratik bir parti değil” şeklinde konuştu. Hürriyet ve Adalet Partisi’nin sivil fakat İslami bir gelenekten gelen, anayasaya bağlı bir platform olduğunu açıkladı. Partinin liderlerini seçen Müslüman Kardeşler’in kendi şurası olsa da Müslüman Kardeşler’in liderleri partinin dini gruplardan bağımsız, ayrı bir parti olduğunu belirtti. Hem parti lideri, hem de başkan yardımcısı Dr. Essam Elarian uzun bir süre Mısır’ın Müslüman Kardeşler’inde aktif oldular. Elarian (Müslüman Kardeşler’in sözcüsü iken) 2001’deki meşhur Kahire 52 ya da Queen Boat kazasının (eşcinsellerin tutuklanması) ardından talihsiz açıklamalarda bulundu: “Benim dini görüşümce, bütün dindarlar, Hıristiyanlıkta da, Musevilikte de eşcinselliği kınarlar... Mısır’daki genel anlayışa aykırı bir durum eşcinsellik. Mısır’daki genel atmosfer eşcinselliğe karşı.”
 
9 yıl sonra, Mısır’da inanılmaz değişiklikler yaşandıktan sonra, Dr. Essam Elarian fikrini değiştirdi mi? Geçtiğimiz günlerde the Guardian’a verdiği bir röportajda “İnsan hakları meselesi küresel bir dil haline geldi. Her ülkenin kendi özel yapısı olsa da insan haklarına saygı herkesin meselesi” derken eşcinsel haklarına ayrıca değinmedi. En iyi ihtimalle görünen o ki düşünceleri değişmese de tonu daha ılımlı bir hal almış.
 
Müslüman Kardeşler demokrasiyi sıkıca kucaklıyor görünseler de bunu dini prensipleriyle ne biçimde uzlaştıracakları pek açık değil. Tanrı’nın iktidarına karşı insanların iktidarı meselesi çözülmekten ziyade geçiştirilmişe benziyor, bu konu özellikle kadınlar, gayrimüslimler ve Mısır’ın LGBT topluluğunu da kapsayan azınlıklar için belirgin hale geliyor. Bu yüzden doğrudan soralım: Bu bariz çelişkiyi ört bas etmek için Hürriyet ve Adalet Partisi’ne göre -çözüm homofobi- mi?
 
İlgili bağlantılar:
Mısırlı Geyler Çark Attıkları Tahrir’de Bugün Özgürlük Sloganı Atıyorlar
 
Homofobiye Karşı Bölgesel Çığlıklar

Etiketler: yaşam, dünyadan
nefret