11/12/2015 | Yazar: Yıldız Tar

Ayrımcılık Karşıtı Sempozyum’da konuşan İnterseks Örgütü Avrupa’dan Ins A Kromminga, ‘Zorunlu ameliyat ve hormonlarla intersekslerin cinsel doğalarına saldırılıyor’ dedi.

‘İnterseks bedenler patolojikleştiriliyor’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Ayrımcılık Karşıtı Sempozyum’da konuşan İnterseks Örgütü Avrupa’dan Ins A Kromminga, “Zorunlu ameliyat ve hormonlarla intersekslerin cinsel doğalarına saldırılıyor” dedi.

Kaos GL Derneği, Türk Tabipler Birliği (TTB), Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD), Ankara Tabip Odası (ATO) ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Ankara Şubesi’nin (SES) düzenlediği 4. Ayrımcılık Karşıtı Sempozyum’un ikinci gününün son oturumunda LGBTİ’lerin sağlığa erişim hakkında Avrupa deneyimleri tartışıldı.

Ankara Üniversitesi İbn-i Sina Hastanesi Hasan Ali Yücel Konferans Salonu’nda yapılan oturumda, Kaos GL’den Ezgi Koçak’ın moderasyonuyla Uluslararası İnterseks Örgütü Avrupa’dan Ins A Kromminga ve Uluslararası HIV Ortaklığı’ndan Benjamin Collins konuştu.

“Sağlık hizmetine erişim için yasal koruma lazım”

Kromminga’nın konuşmasından satırbaşları şöyle:

“İnterseks bireylerin medikalize edilmesi doktorların bu kişilerin beden ve ruhları üzerindeki etkisini gösteriyor. İntersekslerin cinsel doğalarına saldırılar gerçekleşiyor. İntersekslere dönük zorunlu hormon tedavisi ve ameliyatlar kişilerin aile, kurum ve doktorlara güvenlerini kaybetmelerine yol açıyor. Pek çok interseks sağlık kurumlarına gitmemeyi tercih ediyor.

“Bizlere atanan cinsiyet eğer kabul etmediğimiz bir cinsiyet ise ciddi sağlık sorunları yaşıyoruz. Olabilecek en iyi sağlık hizmetine erişim için öncelikle yasal korumaya ihtiyacımız var. Şu anda bedensel otonomi alanında düzenleme yapan tek ülke var: Malta. İntersekslerin yaşı geldiğinde ancak kendi rızalarıyla ameliyat edilme zorunluluğu var.

“İnterseksler kendi adlarına konuşamıyorlar. Bu yüzden destek çalışmalarına ihtiyacımız var. İntersekslerin ve ailelerinin akran desteği alması da çok önemli.”

“Türkiye’de HIV yayılımı artıyor”

Benjamin Collins HIV/AIDS üzerine konuştu. Collins’in konuşmasından satırbaşları ise şöyle:

“Türkiye’de HIV pozitif bireylerin tanınması ile ilgili ciddi sorunlar var. Vaka sayısının az olduğu düşünülüyor ve bu durumda sorun engellenmiyor. HIV yavaş yavaş herkes enfekte olduğunda dikkat çekiyor. Oysaki çok öncesinden HIV üzerine çalışmak gerekiyor.

“Devletin HIV alanında çalışması gerekiyor ancak akran desteği ve sivil toplum çalışmaları da bu alanda büyük önem taşıyor. Türkiye’de HIV yayılımı inanılmaz hızlı artıyor ve Türkiye koordine bir tepki yaratma noktasında çok eksik.

“Türkiye’de birçok HIV pozitif çok geç tanı alıyor. Ben 1980’lerden beri hiç hastaneye gitmek zorunda kalmadım çünkü erken tanı alabildim. Testlere erişimin kolaylaştırılması ve yaygınlaşması gerekiyor.”

Sempozyumda yarın

4. Ayrımcılık Karşıtı Sempozyum yarın Ankara Tabip Odası’nda “LGBTİ’lerin sağlık hakkı ve sağlığa erişim hakkı”, “Birlikte politika ve strateji belirleme, birlikte yürüme” ve “Lezbiyen cinsel sağlığı atölyesi” ile devam edecek.

12 Aralık 2015, CUMARTESİ

Yer: Ankara Tabip Odası- Mithatpaşa Caddesi, No: 62, 6. Kat, Kızılay

14: 00 - 16:00  

Birinci Oturum: LGBTİ’lerin sağlık hakkı ve sağlığa erişim hakkı

Moderatör: Dr. Müge Yetener

Doç. Dr. Ayşe Devrim Başterzi, "Sağlık hakkı, kimin hakkı ?"

Prof. Dr. Gülşah Seydaoğlu, “Sağlık hakkı ve sağlığa erişim hakkı”

Dr. Nuriye Ortaylı, "Üreme sağlığı mı cinsel haklar mı?" 

Prof. Dr. Tuğrul Erbaydar, "Toplum sağlığı ve LGBTİ’ler" 

16:30 – 17:30

Forum: Birlikte politika ve strateji belirleme, birlikte yürüme

Moderatör: Remzi Altunpolat

Türk Tabipler Birliği (TTB)

Ankara Tabip Odası (ATO)

Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD)

SES Ankara

Atölye: “Lezbiyen Cinsel Sağlığı Atölyesi” 18.00-19:30

Yer: Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Ankara Şubesi

Mithatpaşa Caddesi, No: 44/13, Kızılay

Kolaylaştırıcılar: Nurgül Öz, Efsun Sertoğlu

4. Ayrımcılık Karşıtı Sempozyum tam programı için tıklayınız.

İlgili haberler:

Ayrımcılık Karşıtı Sempozyum başladı: Cinsiyet geçiş süreci

Sağlık politikaları LGBTİ’leri nasıl etkiliyor?

“Eşcinsellik neden ve nasıl ‘hastalık’ olarak tanımlandı?”


Etiketler: insan hakları, sağlık
nefret