28/10/2014 | Yazar: Kaos GL

Üçüncü Uluslararası İnterseks Forumu Bildirgesi’nde ‘normalleştirici tıbbî müdahalenin’ ve interseks birey ve çocukların katlinin son bulması talep edildi.

‘İnterseks çocukların katline son!’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Üçüncü Uluslararası İnterseks Forumu Bildirgesi’nde “normalleştirici tıbbî müdahalenin” ve interseks birey ve çocukların katlinin son bulması talep edildi.
 
ILGA ve ILGA Avrupa’nın desteğiyle 29 Kasım–1 Aralık 2013 tarihlerinde Malta’nın Valetta kentinde toplanan Üçüncü Uluslararası İnterseks Forumunda dünyanın her bölgesinden 30 interseks örgütünün temsilcisi olan 34 aktivist bir araya geldi. Katılımcılar forum sonunda bir bildirge yayınladılar.
 
SPoD LGBTİ’den Sezen Yalçın, bu yıl 10. kez gerçekleştirilen 26 Ekim, İnterseks Farkındalığı Günü vesilesiyle, interseks bireylere yönelik ayrımcılık ve hak ihlallerine dikkat çekmek, interseks hakları mücadelesine destek vermek amacıyla 2013 yılında yayınlanan Üçüncü Uluslararası İnterseks Forumu Bildirgesi‘ni Çarkmag için Türkçe’ye çevirdi:
 
Üçüncü Uluslararası İnterseks Forumu Bildirgesi
 
Önsöz:
Biz  interseks bireyler varız ve dünyanın bütün bölgelerinde ve ülkelerinde yaşıyoruz. İnterseks bireyleri ilgilendiren toplumsal, siyasi ve yasal değişikliklerin aktörleri olmaları için desteklenmeleri gerektiğini savunuyoruz.
 
İlk ve ikinci Uluslararası İnterseks forumlarının ilkelerinin yeniden altını çiziyor ve bu ilkelerin, interseks bireylere yönelik ayrımcılığın ortadan kaldırılması ve kişilerin bedensel bütünlükleri, fiziksel özerklik ve cinsel kimlikleriyle kendilerini tanımlama taleplerini de kapsayacak şekilde  genişletiyoruz.
 
Taleplerimiz:
1. İnterseks bireylere yönelik yasal yollarla ya da başka yöntemlerle gerçekleştirilen genital operasyonlar, psikolojik ya da diğer “normalleştirici” tıbbi müdahalelerin sonlandırılması. İnterseks bireylerin bedensel bütünlükleri, fiziksel özerklikleri ve cinsel kimliklerini kendilerinin tanımlaması üzerinde etkili olacak kararları verebilmeleri için güçlendirilmeleri.
 
2. Pre-implantasyon genetik tanı, doğum öncesi röntgen ve tedavinin yanı sıra fetüsün interseks olduğunun anlaşıldığı durumlarda seçici kürtaj uygulamalarının sonlandırılması.
 
3. İnterseks bireylerin ve çocukların katlinin son bulması.
 
4. İnterseks bireylerin istem dışı kısırlaştırmalarına son verilmesi.
 
5. Tıbbi kaynaklar, protokoller ve Dünya Sağlık Örgütü’nün Uluslararası Hastalıklar Sınıflandırılması gibi sınıflandırmalarda cinsiyet özelliklerindeki varyasyonların hastalık tanımından çıkarılması.
 
6. İnterseks çocukları nüfusa kız ya da erkek olarak kaydettirirken, onların da, tıpkı diğer insanlar gibi, kendilerini farklı bir cinsiyet ya da cinsiyet kimliğiyle tanımlayabileceklerinin bilincinde olunması.
 
7. Bireylerin talep etmeleri halinde cinsiyet kimliği ya da cinsiyet sınıflandırmalarının basit idari süreçlerle düzeltilebilmesinin sağlanması. Bütün yetişkinler ve aklı eren çocuklar, kadın (K), erkek (E) ya da çoklu seçenekler arasında seçim yapabilmeli. Gelecekte, ırk ve din için olduğu gibi, cinsiyet ya da cinsiyet kimliği doğum belgeleri ya da nüfus belgelerinde kategori olarak yer almamalı.
 
8. İnterseks konusu ve interseks bireylerin haklarıyla ilgili toplumda farkındalık yaratılması.
 
9. İnterseks bireyler, aileleri ve yakınları için destekleyici, güvenli ve cesaretlendirici ortamların yaratılması ve yaygınlaştırılması.
 
10. İnterseks bireylerin kendi tıbbi kayıtları ve geçmişleriyle ilgili tam bilgiye erişim hakkının temin edilmesi.
 
11. İnterseks bireylerin sağlıklı bir yaşam sürmelerinde özel bir rolü olan bütün uzmanların ve sağlık çalışanlarının yeterli eğitimlerden geçerek nitelikli hizmet vermelerinin sağlanması.
 
12. İnterseks bireylere geçmişte yapılan haksızlıkların ve yol açılan acıların gereğince kabul edilmesi, gereken telafi ve onarımın sunulması, adalete erişim ve hakikat hakkının sağlanması.
 
13. İntersekslere yönelik ayrımcılık karşıtı yasanın diğer ayrımcılık türlerine ek olarak hazırlanması ve çoklu ayrımcılığa  karşı koruma sağlanması.
 
14. İnterseks bireylerin, evlenme ve aile kurma hakkı da dahil olmak üzere, insan haklarının ve yurttaşlık haklarının hayata geçirilmesi.
 
15. İnterseks bireylerin yasal olarak tanınan cinsiyetleri doğrultusunda her seviyede spor müsabakalarına katılımının sağlanması. İnterseks oldukları için aşağılanan ya da madalyaları geri alınan sporculara tazminat verilmesi ve derecelerinin iade edilmesi.
 
16. İnterseks olma durumunun tıbbileştirilmesi ve damgalanmasının ciddi travma ve akıl sağlığı sorunlarına yol açtığının kabul edilmesi.
 
17. İnterseks bireylerin bedensel bütünlükleri ve mutlulukları gözetilerek, -talepleri doğrultusunda- kendilerine, ailelerine ve/veya bakımlarını üstlenen kişilere yaşam boyu, patolojize etmeyen bağımsız psikososyal destek ve akran desteğinin sağlanması.
 
Forum yukarıdaki talepler doğrultusunda:
a- Uluslararası, bölgesel ve ulusal insan hakları kurumlarını, çalışmalarında interseks bireylerin sorunlarını dikkate almaya ve bu sorunların görünürlüğüne katkıda bulunmaya,
 
b- Hükümetleri, İnterseks Forum’un ortaya koyduğu sorunları dikkate almaya ve interseks temsilcileri ve örgütleriyle işbirliği halinde gereken çözümleri üretmeye,
 
c- Basın kuruluşlarını interseks bireylerin dokunulmazlık hakkına ve haysiyetlerine saygı göstermeye, medyada doğru ve etik temsillerini sağlamaya,
 
d- Fon kuruluşlarını, interseks örgütleriyle ilişkilenmeye ve görünürlük mücadelelerini desteklemeye, kapasite ve bilgilerini arttırmaya ve intersekslerin insan hakları mücadelesini tanımaya,
 
e- İnsan hakları örgütlerini, işbirliği ruhuyla ve interseks konularını başka amaçlar için araçsallaştırmadan, interseks örgütleriyle köprüler kurmaya ve karşılıklı desteğin temellerini oluşturmaya çağırıyor. 

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam