09/11/2017 | Yazar: Kaos GL

Alman Anayasa Mahkemesi, intersekslerin nüfus kayıtlarında "erkek" ve "kadın" ibarelerinin dışında farklı bir seçenek de kullanabilmelerinin önünü açtı.

‘İntersekslerin iki cinsiyetten birini seçmek zorunda bırakılması ayrımcılık’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Alman Anayasa Mahkemesi, intersekslerin nüfus kayıtlarında "erkek" ve "kadın" ibarelerinin dışında farklı bir seçenek de kullanabilmelerinin önünü açtı.

İllüstrasyon: Aslı Alpar

Alman Anayasa Mahkemesi intersekslere ilişkin tarihi bir karar aldı. Nüfus kayıtlarındaki cinsiyet hanesinde bundan böyle "erkek" ve "kadın" ibarelerinin dışında farklı bir seçenek de kullanabilecek.

Almanya Anayasaya Mahkemesi’nin yargıçları dün aldıkları kararda, intersekslerin doğum kütüklerindeki "erkek" ya da "kadın" ibarelerinden birini seçmek zorunda bırakılmalarının ayrımcılık olduğuna hükmetti.

Karar, Anayasa Mahkemesi’ne interseks bir kişinin yaptığı şikâyet sonunda alındı. Yasama birimlerinin 2018 yılının sonuna kadar bu konuda yeni bir düzenlemeye gitmeleri bekleniyor.

Almanya Aile Bakanı kararı destekliyor

Almanya Aile Bakanı Katarina Barley de kararı onaylarından. Sosyal Demokrat Partili politikacı Berlin’de yaptığı açıklamada “Tam olarak erkek ya da kadın özelliklerine sahip olmayan bu kişilerin nüfus kayıtlarında cinsiyet hanesi boş bırakıldığında bunların genel kişilik hakları incitilmiş oluyordu. Ayrıca Almanya’daki mevcut ayrımcılık yasağını da çiğneyen bir uygulamaydı.“        

Cinsiyet hanesi tamamen kaldırılabilir 

Federal Anayasa Mahkemesi 31 Aralık 2018’e kadar bu konuda yeni bir yasal düzenleme yapılması için yasama kurumlarına süre tanıdı. Buna göre nüfus kayıtlarında cinsiyet hanesinin ya tamamen ortadan kaldırılması ya da yeni bir seçeneğin açılması hedefleniyor.


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam