01/03/2013 | Yazar: Ömer Akpınar

Ankara’da eşcinsel olduğu için albay babası ve polis amcaları tarafından kaçırılan Umut Göktuğ Söyler’in ailesi ‘kısıtlılık kararı ve vasi tayini’ için 26 Şubat’ta Taşova Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvurdu.

‘Kaçırma Olayını Ört Bas Etmek İçin Sağlık Raporu Almaya Çalışıyorlar’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Ankara’da eşcinsel olduğu için albay babası ve polis amcaları tarafından kaçırılan Umut Göktuğ Söyler’in ailesi “kısıtlılık kararı ve vasi tayini” için 26 Şubat’ta Taşova Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvurdu. Yetişkin kişilerin vesayet altına alınmasına olanak tanıyan kısıtlılık kararı, “akıl hastalığı, kötü hâl, kötü irade” gibi sebeplerle kişinin fiil ehliyetinden kısmen ya da tamamen mahrum edilmesi olarak biliniyor.
 
“Rapor Alıp Suçu Ört Bas Etmek İstiyorlar”
Umut Göktuğ Söyler’in avukatı Ahmet Toköz, ailenin oğullarını hastane hastane dolaştırmasının sebebinin Umut’un sağlık durumuyla ilgili bir rapor almak olduğunu düşünüyor. Toköz, “böyle bir rapor alarak suçu ört bas etmek istiyorlar,” dedi. Toköz ayrıca albay babanın avukatı aracılığıyla Dikmen Polis Merkezi’ni arayarak “oğlumla ilgili birkaç işlem var, daha sonra teslim olacağım,” dediğini aktardı.
 
Kaçırmada Kullanılan Araç Başka Bir Kıdemli Albaya Ait
Avukat Ahmet Toköz, kaçırma olayına ilişkin soruşturmayla ilgili şu bilgileri verdi:
 
“Apartman sakinlerinin ifadesi alınmış, çoğu olayı görmedik demiş. Mesela kapıcının karısı görmedim, haberim yok demiş; ama güvenlik kamerası görüntülerinde kadının orada olduğu ve kanları bile sildiği görünüyor.”
 
“Kaçırmada kullanılan araç bir başka kıdemli albay olan Osman Kalender’e ait çıktı. Araç sahibinin ifadesi alınmış. Diğer faillerin ifadesine başvurmaya dün karar verildi.”
 
Askerî Sağlık Raporunda Değişiklik
Umut Göktuğ Söyler, 14 Şubat’ta askerlik işlemleri için Beytepe Askerî Hastanesi Baştabipliği’nde sağlık kontrolünden geçti. Binbaşı Bülent Devrim Akçay, ordunun eşcinsellik algısına göre “ileri derecede psikoseksüel bozukluk” teşhisinde bulunduğu Umut için “sağlık kuruluna çıkması uygundur” görüşünde bulundu.  Avukat Toköz’ün iddiasına göre albay baba Salih Söyler, raporun değişmesi için araya girdi. Bunun üzerine Binbaşı Akçay, 14 Şubat tarihli yazıyı iptal ederek 18 Şubat’ta “GATA’ya sevki uygundur,” diye yazdı.
 
Yakalama Kararı Hâlâ Çıkmadı!
İçişleri Bakanı Muammer Güler, Umut Göktuğ Söyler ve Ramazan Kalkan’ın üyesi olduğu Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği’ni arayarak kaçırma olayına ilişkin “hassasiyetle üzerinde duruyoruz” dedi. Buna rağmen savcılar Ferhat Sarıkaya ve Namık Kemal Saltuk, şüpheliler hakkında herhangi bir arama kararı almadı. Yakalama kararının alınmamasıyla ilgili Avukat Toköz şunları söyledi:
 
“Hâlâ Sulh Ceza Mahkemesi’nden çıkartılmış bir yakalama kararı yok, hâlâ mahkeme ve savcılık tarafından Umut’un aranmasına dair çıkartılmış bir karar yok. Yakalama kararı çıksaydı bütün GBT’lerde (Genel Bilgi Toplama) aranıyor olacaktı ve hastaneye ya da adliye sarayına böyle elini kolunu sallayarak giremeyecekti. Hâlâ kaçaklığı tescil edilmedi.”
 
“Sağlık Raporu Almak İçin Neden 21 Yıl Beklediler?”
Kaçırılan Umut Göktuğ Söyler’in sevgilisi Ramazan Kalkan ise, ailenin Umut için sahte bir sağlık raporu almaya çalışarak kendisini suçlamaya hazırlandığı görüşünde. 21 yaşına kadar böyle bir rapora ihtiyaç duymayan ailenin oğullarını kaçırmanın ardından böyle bir yola başvurmalarını şüpheli bulduğunu dile getiren Kalkan, sevgilisinin sağlık durumuyla ilgili şunları söyledi:
 
“Şu ana kadar herhangi bir sağlık problemi yoktu, sadece ailesi tarafından daha önceden kaçırılmasının ardından yaşadığı travmadan ötürü profesyonel destek alıyordu. Rapor aldıkları zaman onlara kalacak, benim yanımda herhangi bir sıkıntısı yoktu.”
 
“Umut’tan Hâlâ Haber Alamıyoruz”
“Mutlu mesut yaşıyorduk; ama şu an kendi rızası dışında doktora götürüldüğünü düşünüyorum. Hâlâ baskı altında, haber alamıyoruz. Bulduğu ilk fırsatta beni arardı.”

Etiketler: yaşam
nefret