07/03/2012 | Yazar: Kaos GL

Uluslararası Af Örgütü, şu anda eşcinsellik yüzünden cezaevinde olanların serbest bırakılması için çağrı yaparken karşılıklı rızaya dayalı eşcinsel ilişkileri suç sayan yasaların da Kamerun hükümeti tarafından yürürlükten kaldırılması gerektiğini dile getirdi.

‘Kamerun eşcinsel ilişkileri suç sayan yasayı gözden geçirmeli’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Uluslararası Af Örgütü, şu anda eşcinsellik yüzünden cezaevinde olanların serbest bırakılması için çağrı yaparken karşılıklı rızaya dayalı eşcinsel ilişkileri suç sayan yasaların da Kamerun hükümeti tarafından yürürlükten kaldırılması gerektiğini dile getirdi.
 
Uluslararası Af Örgütü Afrika Direktörü Erwin van der Borght, “Gey, lezbiyen, biseksüel ya da transeksüel olarak bilinen ya da öyle algılanan bireylere karşı tutuklama, gözaltı, kovuşturma ve ayrımcılıkla zulmün diğer şekillerine artık bir son vermenin zamanı geldi” diye konuştu.
 
Mart 2011’den bu yana Kamerun’da 13 kişi eşcinsel faaliyetlerde bulundukları iddiası ile tutuklandı.
 
Çoğu, rızaya dayalı yasaklanmış faaliyetlere yönelik iddia edilen katılımları değil algılanan cinsel yönelimleri temel alınarak hedef alındı. Gerçekte hiçbir vakada polis ya da diğer görgü tanıkları iddia edilen eşcinsel faaliyetleri görmedi.
 
Jean-Claude Roger Mbede Nisan 2011’de eşcinsellik yüzünden üç yıl hapis cezası aldı. Temyiz mahkemesinin dün gerçekleşmesi gerekiyordu ama kendisi mahkemeye getirilmedi. Temyiz Mahkemesi’nin Mbede’nin geçici olarak serbest bırakılması başvurusunu onaylayıp onaylamayacağına karar vermesi beklenirken duruşma günü 19 Mart’a alındı. Duruşma zaten iki kere ertelenmişti. Diğer iki erkek Temmuz 2011’de beş yıl hapis cezası almıştı.
 
Erwin van der Borght, “Jean-Claude Mbede sadece algılanan cinsel yönelimi yüzünden tutulan bir düşünce mahkumudur. Kendisine yönelik bütün suçlamalar düşürülmeli ve Mbede derhal serbest bırakılmalı. Gerçek ya da algılanan cinsel yönelimleri ya da cinsiyet kimlikleri yüzünden tutulanlar da koşulsuz bir şekilde serbest bırakılmalı” açıklamasında bulundu.
 
Mbede 2 Mart 2011’de Savunma Bakanlığı (SED) üyeleri tarafından erkek bir arkadaşıyla buluşurken tutuklandı.
 
28 Nisan’da başkent Yaoundé’deki bir mahkeme (İlk Derece Mahkemesi) Mbede’yi eşcinsellik ve eşcinselliğe teşebbüsten, üç yıl hapse mahkum etti. Mbede, davalıların yasa uyarınca suçüstü yakalanmalarının gerektiğini fakat kendisi için bu durumun söz konusu olmadığına dayanarak karara itiraz etti. Kendisi şu anda Yaoundé’deki Kondengui merkez cezaevinde tutuluyor.
 
Son dönemde, Şubat 2012’de, Kamerun’un güneybatısındaki Ambam’da üç kadın eşcinsel cinsel ilişkide bulundukları şüphesiyle tutuklandı.
 
Eşcinsel ilişkide bulunduğunu inkar etmediği iddia edilen iki kadın eşcinsel faaliyetlerde bulunmakla suçlandı. İki kadın aynı zamanda, kocasının ilişkilerini yetkililere bildiren üçüncü kadının da adını lekelemekten suçlu bulundu. İkilinin geçici olarak serbest bırakılmasına karar verildi ve Ambam’daki mahkeme duruşma gününü 15 Mart 2012’ye aldı.
 
Mbede gibi kadınlar da suçüstü yakalanmamıştı ama üçüncü kişiler tarafından yapılan suçlamalar temel alınarak suçlanmıştı.
 
Gözaltındaki bütün bireyler, “aynı cinsiyete sahip kişilerle cinsel ilişkide bulunanlar altı aydan beş yıla hapis cezası ve 20.000 Frank CFA’dan 200.000 Frank CFA’ya (35 ila 350 Dolar arası) kadar para cezası alacaktır” diye belirten Kamerun Ceza Kanunu’nun 374a Bölümü uyarınca tutuluyor.
 
Erwin van der Borght, “Eşcinsel birlikteliği suç sayan yasalar bir yığın bölgesel ve uluslararası insan hakları yasasını ihlal etmektedir. Bu yasa bir korku iklimi oluşturdu ve polisin lezbiyen, gey, biseksüel ya da transeksüel olduğundan şüphelendiği bireyleri keyfi olarak gözaltına alıp hapse atmasına izin veriyor. Bu durumda da lezbiyen, gey, biseksüel ya da transeksüel bireyler, dokunulmazlık ile birlikte işkence ve diğer kötü muamelelere maruz kalıyor. Eşcinsellikle suçlanan bireylere yönelik zulüm ve kovuşturmalar başta HIV ve AIDS konusunda çalışanlar olmak üzere aralarında erkeklerle seks yapan erkeklerin de olduğu hassas gruplara ulaşma çabasında olan sağlık girişimlerine engel oluyor, onları yeraltına iterek bilgi ve hizmete ulaşmalarını zorlaştırıyor” açıklamasında bulundu.

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam