20/08/2014 | Yazar: Kaos GL

Karaköy’ü yıkıp lüks otel ve AVM’ler inşa etmeyi planlayan Galataport projesi ÇED toplantısı protestolar nedeniyle başlamadan bitti.

‘Karaköy’de yıkıma, Galataport’a geçit yok!’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Karaköy’ü yıkıp lüks otel ve AVM’ler inşa etmeyi planlayan Galataport projesi ÇED toplantısı protestolar nedeniyle yapılmadı.
 
İstanbul Kent Savunması Galataport olarak bilinen “Salıpazarı Kruvaziyer Liman Projesi” Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısını protesto etti. Karaköy’ün yıkılıp yerine lüks otel ve AVM’ler yapılmasını öngören toplantı yapılamadı.
 
İstanbul Kent Savunması (İKS) üyeleri, toplantı öncesinde bir basın açıklaması yaptı. “Beyoğlu halkı bu planda yok” yazılı pankart taşıyan İKS üyeleri, “Sermaye defol İstanbul bizimdir”,”Bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganlarını attı.
 
Yapılan açıklamada, projenin bütün yasalara, koruma kanunlarına aykırı bir biçimde gerçekleştirilmek istendiği belirtildi. İKS üyeleri, Beyoğlu’na yönelik bu saldırıya geçit vermeyeceklerini, Karaköy esnafının ve Beyoğlu halkının haklı mücadelesinde yanında olacaklarını vurguladı:
 
“Yasal prosedür gereği yapmaları gereken ve bu projede halkın katılımının olduğu yalanını söyleyecekleri mecralar için yapılacak bu ÇED toplantısı bizim nazarımızda hiçbir meşruiyete sahip değildir.”
 
Toplantı yapılmadı
Açıklama sonrası toplantının yapılacağı salona giren İKS üyeleri, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkililerinin olduğu masanın önüne geçerek “Beyoğlu halkı bu planda yok”, “Galataport’a geçit yok” pankartlarını açtı. Toplantı, halkın ve İKS üyelerinin tepkisi üzerine gerçekleştirilemedi.
 
Toplantının yapılamamasına ilişkin, tüm itirazlara rağmen gerçeği yansıtmayan ifadelerle iki imzalı tutanak tutan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri, ilgili kişilere tutanak örneği vermeden toplantı salonunu terk etti. Tutanak örneği isteyen İKS üyeleri ile Özel Güvenlik arasında arbede yaşandı. Bunun üzerine İKS üyeleri toplantının açılamadığına ve gerçeğe aykırı ifadelerle yazılan tutanağa dair kendi tutanaklarını yazdı. 

Etiketler: yaşam, gezi/mekan
İstihdam