16/10/2014 | Yazar: Ömer Akpınar

Kırgızistan Parlamentosu, dün yaptığı oylamayla Rusya’nın ‘eşcinsellik propagandası’ yasağından daha sert bir yasa tasarısını kabul etti.

‘Kırgızistan, Rusya’nın hatalarını tekrar etme’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Kırgızistan Parlamentosu, dün yaptığı oylamayla Rusya’nın “eşcinsellik propagandası” yasağından daha sert bir yasa tasarısını kabul etti. Moskova’da ise Kırgızistan’daki LGBTİ’lerle dayanışma eylemi düzenleyen 3 aktivist tutuklandı.
 
Rusya’nın “geleneksel olmayan cinsel ilişkiler propagandası” yasağını Kırgızistan’da uygulamak isteyen yasa yapıcılar, tasarıyı ilk oylamada 79’a 7 oyla kabul etti.
 
LGBTİ haklarını savunana 1 yıl hapis!
 
Tasarı, “geleneksel olmayan cinsel ilişkilere karşı olumlu bir tutum” oluşturacak kişilere hapis cezası öngörüyor. Tasarıyla cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği konularında bilgilendirme çalışması yapmak isteyen aktivistler de, LGBTİ’lerin yaşadığı hak ihlallerine dikkat çekmek isteyen gazeteciler de bir yıla kadar hapisle cezalandırılabilecek. Tasarının yasalaşması halinde ülkedeki Labrys adlı LGBTİ örgütünün savunuculuk faaliyetleri de engellenebilecek.
 
Tasarıyı protesto eden Moskovalı aktivistler tutuklandı
 
Tasarının kabul edilmesinin ardından Moskova’da Kırgız LGBTİ’lerle dayanışma eylemi düzenleyen 3 aktivist tutuklandı. “Kırgızistan, Rusya’nın hatalarını tekrarlama!”, “Propaganda diye bir şey yok!” ve “Kırgızistan ve Rusya’daki LGBTİ’lere ayrımcılığa son!” pankartları açan aktivistler tutuklanmalarından bir saat sonra herhangi bir açıklama yapılmadan serbest bırakıldı. Polis, aktivistlerden Nikolay Kavkazski’ye saldırıp pankart yakan saldırganı ise tutuklamadı.  

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam