04/09/2014 | Yazar: Kaos GL

Sarıyer Kısırkaya’da inşası sürdürülen 20 bin köpek kapasitelik dev hayvan barınağının yürütmesinin durdurulması davasında İBB’den ilk savunması istendi.

‘Kısırkaya’daki hayvan barınağı toplama kampıdır!’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Sarıyer Kısırkaya’da inşası sürdürülen 20 bin köpek kapasitelik dev hayvan barınağının yürütmesinin durdurulması davasında İBB’den ilk savunması istendi.
 
Hayvan Haklarını Koruma ve Geliştirme Derneği tarafından, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce Sarıyer Kısırkaya’da inşası sürdürülen 20 bin köpek kapasitelik dev hayvan barınağının yürütmesinin durdurulması için Bölge İdare Mahkemesi’nde dava açılmıştı. İstanbul 6. İdare Mahkemesi, davalı İBB’den ilk savunmasını istedi.
 
“Hayvan haklarını gözetmeyen bir toplama kampı”
Davadaki gelişme ile ilgili tebligatın dün ellerine ulaştığını belirten davacı Hayvan Haklarını Koruma ve Geliştirme Derneği’nin Yönetim Kurulu Üyesi Burak Özgüner, “İBB’ye, mevzuata aykırı bir şekilde inşasını sürdürdüğü dev toplama kampının yürütmesinin durdurulması istemi ile dava açmıştık. İstanbul 6. İdare Mahkemesi, İBB’den ilk savunmasını istedi ve bu savunmaya göre yürütmenin durdurulması istemini inceleyecek ve bir karar verecek. Özellikle barınağın arazi seçimi ile ilgili ve barınağın gelecekte hayvanlara yaşatacağı sorunlarla ilgili ciddi endişelerimiz var. Bu tesisin, denetimden, kontrolden uzak, hayvan haklarını gözetmeyen bir toplama kampı olacağını düşünüyoruz ve böyle bir tesisin hayvan yararına değil aleyhine olacağını ifade ediyoruz. Hayvanlar yararına olacağı iddia edilen bu tesisin kısa süre içerisinde amacından sapacağını düşünüyoruz” açıklamasında bulundu.
 
Hayvan hakları savunucularının tepkisini çeken İBB’ye ait dev barınağın hemen yanındaki Kısırkaya Plajı’nda geçen hafta yapılan yıkım ile ilgili olarak da konuşan Özgüner, “Özellikle Kısırkaya, Gümüşdere bölgesinde ciddi bir yıkım ve rant süreci ile karşı karşıyayız. Bu yıkım süreci, bölgenin yaban hayatını, insanlarını, doğasını da etkileyecek. Süreci izlediğimizde bunun sistemli bir şekilde planlandığını ve bu planın uygulandığını görüyoruz. Bu konudaki endişelerimiz haklı çıkıyor. Telafisi mümkün olmayan zararlara neden olunmadan, İBB derhal yanlışından dönmeli” dedi.
 
Aynı barınak ile ilgili olarak, Engelli Hayvanları Koruma ve Hayvan Hakları Derneği, İBB Başkanı Kadir Topbaş’ı, Kamu Görevlileri Etik Kurulu’na şikâyet etmiş ve Topbaş hakkında soruşturma açılmasını talep etmişti.
 
“Meselenin arkasında rant var”
Sarıyer Kent Dayanışması da Kısırkaya’ya bir destek ziyareti düzenlemiş, Kısırkaya halkının konu hakkındaki görüşlerini almıştı. Sarıyer Kent Dayanışması’ndan Emin Turan da köpek barınağının bir bahane olduğunu söyleyerek, önümüzdeki dönemde buranının tamamen imara açılacağını düşündüğünü dile getirdi. Turan, “Plajın arka bölümünde yapılan barınak için mera olan yerin imar durumu, hayvan koruma amaçlı imar değişikliğine uğradı. Çünkü geçtiğimiz yıl buraların tamamının imar statüsü değiştirilememişti. Ama birkaç yıl içinde barınağı yıkarak burayı tam olarak imara açarlar” dedi.
 
Kısırkaya halkının da ciddi tepkisini çeken dev barınak ve yıkım sürecine dair gelişmeler, İstanbul 6. İdare Mahkemesi’nin vereceği karar ile şekillenecek. 

Etiketler: yaşam, ekoloji
nefret