08/04/2014 | Yazar: Yıldız Tar

Kaos GL Eğitim Çalışma Grubu’ndan Ayşe Panuş bir öğretmen hakkında öğrencilerini ‘kızlı erkekli’ oturttuğu gerekçesiyle soruşturma açılmasını değerlendirdi: Bu konudan soruşturma açma hakları yok. Karma eğitimden vazgeçme sinyalleri veriyorlar.

‘Kızlı-Erkekli’ Soruşturması Karma Eğitimden Vazgeçme Sinyali Mi? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Kaos GL Eğitim Çalışma Grubu’ndan Ayşe Panuş bir öğretmen hakkında öğrencilerini ‘kızlı erkekli’ oturttuğu gerekçesiyle soruşturma açılmasını değerlendirdi: Bu konudan soruşturma açma hakları yok. Karma eğitimden vazgeçme sinyalleri veriyorlar.
Karikatür: Penguen
 
Hatay Kırıkhan Yatılı Bölge Okulu’nda 4 yıldır İngilizce öğretmenliği yapan Eylem Bab hakkında, öğrencilerini ‘kızlı erkekli’ oturttuğu gerekçesiyle soruşturma açıldı. Birgün gazetesinden Serbay Mansuroğlu’nun haberine göre, Okul Müdürü Ali Rıza Yılmaz ‘Sınıf yerleşim planları’ başlıklı bir yazı kaleme alarak, öğretmenlere gönderdi.
 
Bab hakkında soruşturma açılmasını Kaos GL Eğitim Çalışma Grubu’ndan Eğitim-Sen üyesi Öğretmen Ayşe Panuş’a sorduk.
 
“Soruşturma açma hakkı yok”
Panuş böyle bir soruşturma açma hakkı ve yetkisi olmadığını belirterek, “Ancak veliler şikayet etse de soruşturma açılmayabilirdi. Yönetmeliklerde oturuş düzenine ilişkin herhangi bir düzenleme yok. Bu soruşturma genel ahlak, toplumun örf ve adetleri gibi muğlak kavramlar üzerinden açılıyor” dedi.
 
Başbakan’ın “kızlı-erkekli” açıklamasının ardından yaşanan süreci ve toplum mühendisliği yoluyla yoğunlaştırılan muhafazakarlığı da değerlendiren Panuş, hükümetin muhafazakarlığı güçlendirdiğini kaydetti.
 
“Karma eğitimden vazgeçme sinyalleri”
Panuş, Hükümet yetkililerinin zaman zaman “karma eğitimin kötü olduğu, kız çocuklarının ahlakının bozulduğu” yönünde açıklamalar yaptığını da hatırlatarak şöyle konuştu:
 
“Kız okulları denen okulların tekrar gündeme alınması söz konusu. Karma eğitimden vazgeçilmesinin sinyallerini veriyorlar. Bunun bir de ekonomik ve sermaye ayağı var. Kız öğrencileri kamusal hayattan çekmenin, kadınlara yönelik muhafazakar saldırının altında sermaye birikimini sağlamak da var. İkisi birleşince kız okullarına geri dönmek için zorlayacaklar.”
 
Ne olmuştu?
Başbakan Erdoğan, “Kızlı-erkekli öğrencilerin aynı evde kalmasına müsaade etmem” dedi. Ardından büyük bir tartışma başladı. Bir yandan yaşam tarzına müdahaleye karşı öğrenciler isyan ederken, öte yandan Başbakan’ın tartışmaları kendi bakanlarından da tepki gördü.
 
“Başbakan’a muhalif misin?”
Son yaşanan olayda ise okul müdürün hazırladığı yazıda şu ifadelere yer verildi: “Öğrencilerden gelen şikâyet ve velilerden gelen dilekçelerden anlaşıldığına göre sınıflarda öğrencilerin kızlı erkekli oturtulduğu anlaşılıyor. Bu şekilde uygulamanın yapılmaması gerekiyor. Sınıf rehber öğretmenlerinin yerleşim planlarının bir nüshasını okul müdürüne onaylatıp bir nüshasını sınıfa asmaları, öğretmenlerin de bu plana uymaları hususunda gereğini önemle rica ederim.”
 
Bab hakkında ‘Kızlı-erkekli’ oturmayı reddeden öğrencileri notla tehdit ettiği gerekçesiyle soruşturma başlatıldı. Bab’ın ders verdiği sınıf da elinden alındı. Okula gelen İlçe Milli Eğitim Müdürü Kemal Turan’ın da, Bab’a “Neden öğrencileri kızlı erkekli oturtuyorsun? Sen Başbakana muhalif misin?’ diye sorduğu iddia edildi. 

Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam