18/10/2011 | Yazar: Kaos GL

‘Eşcinselliği pedofiliyle özdeşleştiren homofobik önyargılar besleniyor’ gerekçesiyle Mahkeme önünde gösteri yapan Kıbrıslı örgütler, ‘homofobik devlet ve medya istemiyoruz’ dediler.

“Eşcinselliği pedofiliyle özdeşleştiren homofobik önyargılar besleniyor” gerekçesiyle Mahkeme önünde gösteri yapan Kıbrıslı örgütler, “homofobik devlet ve medya istemiyoruz” dediler.
 
“Doğaya aykırı cinsel ilişkiye” girdiği iddiasıyla “KKTC”de tutuklanan Kıbrıs Eski Ekonomi Bakanı Mihailis Sarris ve 6 kişinin tutukluluğu dünkü duruşmanın ardından bugünkü duruşmaya kaldı.
 
Duruşma sırasında, Güney Kıbrıs’tan gelenlerle birlikte kalabalık bir basın grubuyla, sivil toplum örgütleri temsilcileri ve BM yetkilileri mahkeme önünde uzun süre bekledi.
 
“Eşcinselliği pedofiliyle özdeşleştiren homofobik önyargılar besleniyor”
YKP-fem, Homofobiye Karşı İnisiyatif Derneği, Feminist Atölye, Post Araştırma Enstitüsü, Yeni Kıbrıs Partisi, Aktivist Düşünce Topluluğu, Kıbrıslı Gençlik Platformu, Shortbus Movement da mahkeme önünde açıklama yaparak “doğaya aykırı ilişki yoktur, doğaya aykırı yasalar vardır!” dediler.
 
Açıklamada yaş tartışması da ele alındı ve “yürürlükte olan ceza yasasının bireylerin vücut bütünlüğünü veya çocukların haklarını değil, toplumun ‘ahlakını’ korumayı hedeflediğini gözler önüne sermektedir” denildi. Açıklamada ayrıca “yasal olarak rıza yaş konusunda uygun bir yasal düzenleme mevcut olmasa da, ki bu üzerine çalıştığımız ve çalışmaya devam edeceğimiz yasal bir boşluktur, [bu davada] yaş konusu söylem olarak eşcinselliği pedofiliyle özdeşleştiren homofobik önyargıları beslemek amacıyla kullanılmaktadır” dendi. Açıklamada bir kez daha homofobik devlet ve medya istenmediği de vurgulandı.
 
BKP, LGBT bireyleri koruyacak yasaların yürürlüğü konmasını istedi
Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) Gençlik Kolları Başkanı Kemal Gülercan, eşcinselliğin ne bir hastalık ne de suç olduğunu belirterek, ayrımcılığa maruz kalan, dışlanan ve suçlu olarak görülen LGBT (lezbiyen, gey, biseksüel ve trans ) bireyleri koruyacak yasaların yürürlüğe konması gerektiğini belirtti.
 
BKP Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamaya göre, Kıbrıs’ın kuzeyinde İngiliz Koloni döneminden kalma Fasıl 154 Ceza Yasası’nın eşcinsel ilişkileri ‘doğaya aykırı ilişki’ çerçevesinde suç kapsamına sokan 171. maddesinin insan haklarına aykırı ve çağdışı bir yasa olduğunu vurgulayan Gülercan, “Bu çağdışı yasaya dayanarak eşcinsel ilişkiyi suç kapsamında değerlendirip, tutuklamalar ve cezai kovuşturmalar gerçekleştirmek kabul edilemezdir. Ceza yasasının 171. maddesi derhal kaldırılmalıdır. Eşitlikçi ve özgürlükçü yasalarla LGBT bireylerin maruz kaldığı ayrımcılığın ve insan hakları ihlallerinin önüne geçilmelidir” dedi.
 
LGBT bireylerin cinsel yönelimleri veya cinsiyet kimlikleri nedeniyle şiddete maruz kalmalarını kınadıklarını vurgulayan Gülercan, “Meclis’teki tüm partiler cinsel yönelim veya cinsiyet kimliği nedeniyle ayrımcılığın ve şiddetin hukuka aykırı olarak kabul edilmesi için yasal düzenleme gerçekleştirmekle yükümlüdürler” ifadesini kullandı.
Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine dayalı ayrımcılıkla mücadele etmek için kapsamlı yasal düzenlemelerin şart olduğunu kaydeden Kemal Gülercan, “Ayrıca siyasetçilerin, hükümet yetkililerinin ve medyanın homofobik ve transfobik söylemleri son bulmalı, şiddet ve nefret içeren dil kullanılmamalıdır” dedi.
 
Kiracıoğlu:"KKTC Anayasası ve mevzuatı bir an önce değiştirilmeli"
CTP Gençlik Örgütü Genel Başkanı Haşim Kiracıoğlu, KKTC Anayasası’nın ve mevzuatının bir an önce uluslararası insan hakları standartlarına uygun olarak değiştirilmesi gerektiğini savundu.
 
Kiracıoğlu tarafında yapılan yazılı açıklamada, insan haklarının korunmasının ve geliştirilmesinin yalnızca mevzuattaki düzenlemelerle sağlanamayacağının da bilincinde olduklarını ifade ederek çoğulculuk, eğitim, hoşgörü ve açık fikirlilik olmadan demokratik toplumun olamayacağını belirtti.
 
KKTC’de eşcinselliği cezai kovuşturmaya tabi tutan “çağdışı” bir Ceza Yasası bulunduğunu savunan Kiracıoğlu, “Bu ayrımcı uygulama ve neden olduğu nefret söylemi; insanın kendisine duyduğu öz saygıyı yitirdiği gibi, başkalarının kişiye gösterdiği saygının dayandığı kişisel değerleri, güveni ve sahiplenmeyi erozyona uğratmaktadır” ifadelerini kullandı.
 
‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Mekanizması’ adı altında tüm sorunları bütünlüklü olarak ele alacak bir mekanizmanın kurulması gerektiğini kaydeden Kiracıoğlu, ceza yasasının ilgili maddesinin değiştirilip çağdaş normların kabulü olmak üzere her türlü çalışmayı desteklediklerini belirtti.
 
Kiracıoğlu açıklamasında, “CTP Gençlik Örgütü; kadınların, LGBTT bireylerin, engellilerin, azınlıkların ve çocukların karşılaştığı insan hakları ihlalleri konusunda farkındalık yaratmak ve bu alandaki insan hakları ihlallerinin kaldırılması için her platformda mücadele etmek konusunda kararlıdır. Bu konuda CTP Gençlik Örgütü her türlü desteğe ve işbirliğine hazır olup, ceza yasamızın ilgili maddelerinin çağdaş hukuk normlarına ve uluslararası hukuk ve değerlere göre tadil edilmesinin de takipçisi olacaktır” dedi.
 
Sarris’in tutuklanması Güney’de yankı buldu
Kıbrıs Maliye eski Bakanı ve Kıbrıs sorunu müzakere heyeti üyesi Mihalis Sarris’in, önceki akşam KKTC Polisi tarafından, Lefkoşa’daki bir evde “doğaya aykırı cinsi münasebet kurduğu” gerekçesiyle tutuklanması, Rum basınında büyük yankı buldu.
 
Alithia gazetesi; “Mihalis Sarris’in Yasadışı Tutuklanması... Cinsel Suça Karıştığı Gerekçesiyle 3 Günlük Gözaltı Süresi - Kıbrıs Polisi Haberdar” başlıklarıyla yansıttığı haberinde, Sarris’in önceki akşam, “cinsel suç” işlediği gerekçesiyle şüpheli olarak gözaltına alındığını ve dün, Lefkoşa Kaza Mahkemesi’ne çıkarılarak aleyhinde 3 gün tutukluluk emri alındığını yazdı.
 
Haber, diğer gazetelerde şu başlıklarla yansıtıldı:
 
Haravgi: “Mihalis Sarris İşgal Bölgelerinde 3 Gün Süreyle Tutuklu... Kıbrıs Türk Basın - Yayın Organları Seks Skandalı ve Baküs Alemlerinden Söz Ediyor”
 
Politis: “Mihalis Sarris Sahte Devletin ‘Polisleri’ Tarafından Tutuklandı... Eski Bakan Aleyhinde 3 Günlük Tutuklama Emri”
 
Simerini: “Mihalis Sarris Cinsel Suçtan Atilla’nın Hapishanesinde... Maliye Eski Bakanı Önceki Gün İşgal Bölgelerinde Tutuklandı - Doğanın Kanunlarına Aykırı Cinsel İlişki Kurmakla Suçlanıyor”
 
Fileleftheros: “Sarris’in İşgal Bölgelerinde Tutuklanması Şok Etkisi Yarattı”.

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam