30/10/2013 | Yazar: Nevin Öztop

AB’nin en yeni üyesi Hırvatistan, bu yıl 17.’si düzenlenen ILGA-Europe Konferansı’na Hırvatistan hükümet yetkilileri ve 40’ı aşkın ülkeden gelen katılımcıyla ev sahipliği yaptı.

‘LGBT meselesi, olgun bir liderlik gerektiren politik bir meseledir.’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
AB’nin en yeni üyesi Hırvatistan, bu yıl 17.’si düzenlenen ILGA-Europe Konferansı’na Hırvatistan hükümet yetkilileri ve 40’ı aşkın ülkeden gelen katılımcıyla ev sahipliği yaptı.
 
“Aile önemlidir! Kalpleri ve zihinlere ulaşmak” temalı 17. ILGA-Europe yıllık konferansı, Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’de gerçekleşti. Açılış, 300’ün üzerinde katılımcıya ve birçok hükümet temsilcisine ev sahipliği yaptı.
 
Açılış konuşması Hırvatistan Halk Partisi lideri ve Dışişleri Bakanı Vesna Pusic tarafından yapıldı. Pusic, toplumdaki farklılıkları yüceltmenin ve korumanın ne anlam ifade ettiğini konu alan konuşmasıyla katılımcılara seslendi:
 
“Eğer siz her birimizin yaşına, işine, dinine, yaşadığı bölgeye bakarak aslında bir azınlık olduğunu hatırlamayı akıl edemezseniz, kendi kendinizi yok etmeye de kapı açmış olursunuz. Konu LGBT meselesi olunca, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği üzerinden ayrımcılığa çok daha fazla tolerans gösterildiği görülüyor. Çünkü bu tür ayrımcılığı haklı çıkarmak için bahane üretmek çok daha kolay!”
 
LGBT hakları konusunda kendi hükümetinin konumunu değerlendiren Pusic “LGBT meselesi, olgun bir liderlik gerektiren politik bir meseledir. Biz, Hırvat hükümeti olarak, istikrarlı bir yol izlemeye devam etmeyi umuyoruz.” dedi.
 
Hırvatistan Başbakanı Ivo Josipovic de video konferansı ile etkinlikte yer aldı ve “İnsan hakları, bireyin cinsel yönelimini ve cinsiyet kimliğini özgür bir şekilde ifade etme hakkını da kapsar.” ifadesini kullandı.
 
Zagreb Belediye Başkanı Milan Bandic, 23 Ekim akşamı katılımcıları Dverce Sarayı’nda karşıladı.
 
Başkanın açılış konuşmasının hemen ardından, Hırvat Lezbiyen Feminist Korosu Le Zbor lezbiyen aşka ve feminizme dair şarkılarını söyledi.
 
Çeviri: Tuğçe Çabuk

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam