17/05/2016 | Yazar: Kaos GL

17 Mayıs Forumu: LGBT Eşitliği için Yerel Yönetimler ve Sivil Toplum Buluşması’nın son oturumunda Türkiye ve dünyadan sivil toplum kuruluşu üyeleri, LGBTİ eşitliği için yerel yönetimler ve sivil toplum işbirliğini tartıştı.

‘LGBTİ çalışmaları hak temelli olmalı, marka yönetimi şeklinde değil’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

17 Mayıs Forumu: LGBT Eşitliği için Yerel Yönetimler ve Sivil Toplum Buluşması’nın son oturumunda Türkiye ve dünyadan sivil toplum kuruluşu üyeleri, LGBTİ eşitliği için yerel yönetimler ve sivil toplum işbirliğini tartıştı.

Buluşmanın son oturumunda “LGBTİ Eşitliği için Yerel Yönetimler ve Sivil Toplum İşbirliği” tartışıldı. Oturumun moderatörlüğünü Kaos GL Derneği’nden Hakan Özkan yaptı. Oturumda, IGLYO Yönetim Kurulu Üyesi Joshua McCormick, Siyah Pembe Üçgen Derneği’nden Erdem Gürsu ve COC Zwolle’den Ilja de Jong konuştu.

“Evsizliğin getirdiği problemler, birlikte çalışılarak çözüme ulaşır”

Oturumun ilk konuşmacısı Joshua McCormick, sokakta yaşayan insanlarla ilgili eylem planı sürecinden söz etti: “Çok sayıda sokakta yaşayan insan var Glasgow’da (İskoçya), bu durum onlara psikolojik zarar veriyor. Bu gençlere günlük hayatta kullanabileceği eğitimler verdik; bütçe planlama, yemek yapma gibi temel konularda.”

 “İskoçya’da evsizliğin en büyük sebeplerinden biri gençlerin LGBTİ olmalarından dolayı aileleri ile yaşadığı sorunlar ve çaresiz hissetmeleri.”

“Çocuklar ve Gençler Yasası ile 22 yaşına kadar talep edilmesi hâlinde bakım hizmeti olanağı tanındı. Evsizlik pek çok sorunu içinde barındıran bir problem, büyük bir sorun olduğu için ancak birlikte çalışılarak çözüme ulaşır.”

“LGBTİ çalışmaları hak temelli olmalı, marka yönetimi şeklinde değil” 

Oturumda ikinci olarak söz alan Erdem Gürsu, siyaset fark etmeksizin dayanışmak istemeyen kurumların tavırlarının aynı olduğunu anlattı: “Hangi parti olursa olsun, LGBTİ konusu üzerinde düşünmek istemeyen tüm siyasilerin tavır ve cevapları aynı. Mekanizmaların idarilerine ulaşmak zor ve belediyelerde de bu durum değişmiyor.”

“Belediye-LGBTİ buluşması ve çalışmasını; belediyeler üsten bi tavırla, verdikleri yetersiz hizmetle birlikte ‘Bakın size lütufda bulunduk’ tavrı ile yavaşlatabiliyorlar. Cesur ve girişken konumunu yapıcı olarak kullanan birim ve idarecilere ihtiyacımız var.”

“Belediyelerin LGBTİ çalışmaları hak temelli olmalı, marka yönetimi şeklinde değil.”

“Biricik ve görünür olarak rol model hâline gelmek gerek”

Oturumun son konuşmacısı Ilja de Jong, konuşmasında rol model ve görünür olmanın önemine değindi: “Şu an Hollanda’da LGBTİ olmak Türkiye’den daha kolay ama her zaman bu böyle değildi. Biricik ve görünür olarak rol model hâline gelmek gerek.”

“Transgender alanında çalışmak her yerde LGB alanına göre daha zor. Bu konuda umutsuzluğa düşmemek gerek.”

“Haftada bir kez mülteci LGBTİ buluşması yapıp hikâyelerimizi paylaşarak kimsenin yalnız olmadığını hissettirmeye çalışıyoruz. Bağıra bağıra sesimizi duyurduk ve artık tanınıyoruz insanlar kiminle temasa geçeceklerini biliyorlar.”

“Öte yandan farklı siyasetlerden insanlarla bir araya gelmek, iletişime geçmek ve kanalları zorlamak önemli. Siyaset alanı hiçbir zaman gözden çıkarılmaması gereken bir konu.” 

*Bu etkinlik, Gökkuşağı Projesi kapsamında İsveç Kalkınma Fonu (SİDA) ile Hollanda Büyükelçiliği'nin destekleriyle gerçekleştirilmektedir.

İlgili haber:

LGBT Eşitliği için Yerel Yönetimler ve Sivil Toplum Buluşması başladı!

"Koskoca bir okyanusun ortasına Boysan’la bırakılmıştık"

"Çalışmalarımızla bir getto oluşturmak değil, tüm bölgeye yayılmak istiyoruz"


Etiketler: yaşam
İstihdam